Kategoria - Ogród od kuchni

20
lut

Ogród od kuchni odc. 3 – sałata i seler

W kolejnym odcinku „Ogrodu od kuchni” w rolach głównych sałata i seler. Sałatę można zbierać niemal przez cały rok, trzeba tylko dostosować wybór odmiany do pory roku. Odmiany o luźnych liściach są łatwiejsze w uprawie niż odmiany o zwartych główkach. Kluczem do sukcesu w uprawie sałaty jest zrównoważona wilgotność podłoża . Dziki seler był stosowany jako roślina lecznicza w Egipcie już 1200 lat przed naszą erą. W Europie znano je od 9 wieku, stosowano go jako środek uspokajający, panom polecano go jako afrodyzjak. Więcej o tych warzywach w naszym programie. Zapraszamy do oglądania i subskrybowania kanału OGRÓD NA CO DZIEŃ na youtube.

13
lut

Ogród od kuchni odc. 2 – kiełki i młode listki

Co jeść gdy borykamy się z problemami zdrowotnymi, mamy osłabioną odporność, lub jesteśmy ciągle zmęczeni? O tym dzisiejszy „Ogród od kuchni”! Zapraszamy do oglądanie i subskrybowania

6
lut

Ogród od kuchni odc.1 – rzodkiewki

Nie musimy biegać po sklepach, żeby poczuć smak wiosny. Postawmy na wczesna uprawę warzyw, a tak potrzebne w tym okresie witaminy będziemy mogli uzyskać z własnej działki lub okiennego parapetu. Królową nowalijek jest rzodkiewka. I to o niej będzie dzisiejszy „Ogród od kuchni”. Co to za warzywo, jak je uprawiać? I co najważniejsze w jakim wydaniu najlepiej smakuje? Zapraszamy do oglądania i subskrybowania Ogrodu na co dzień!