Kategoria - Ogród od kuchni

19
cze

Ogród od kuchni odc. 20 – jadalne kwiaty

Bogactwem kwiatów możemy się cieszyć nie tylko w ogrodzie, ale również na talerzu. I to właśnie o kwiatach jadalnych będzie dzisiejszy odcinek „Ogrodu od kuchni”. Spośród wszystkich jadalnych kwiatów, najbardziej znany jest kalafior i brokuł. Uprawiając je w ogrodzie, musimy dokonać zbioru w odpowiednim momencie, ponieważ kwiatostany potrafią szybko wybijać. Każdy zna także kwiaty słonecznika, które są nie tylko jadalne, ale także bardzo zdrowe. Jeżeli ktoś uprawia w ogrodzie cukinie, powinien także pamiętać o ich jadalnych kwiatach. Przekwitłe męskie kwiaty, które ponownie się zamykają, możemy zerwać wraz z długą, cienką szypułką i potem wypełnić je nadzieniem mięsnym lub jarzynami. Spożywać możemy także kwiaty wielu ziół m.in. mięty, oregano, tymianku, rumianku, …

12
cze

Ogród od kuchni odc. 19 – zioła na herbatę

Ziołowa herbata jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna. Szczególnie wtedy, gdy zaparzymy ją z własnych ziół,uprawianych w ogrodzie lub na okiennym parapecie.Właśnie one będą tematem dzisiejszego odcinka „Ogrodu od kuchni”. Uzdrawiające moce ziół są znane od zarania ludzkości. A napary to najbardziej znana i jednocześnie najchętniej wykorzystywana forma stosowania ziół w celach leczniczych. Ziołowe herbaty pomagają na najróżniejsze problemy. A w formie schłodzonej pijemy je latem z prawdziwą rozkoszą. Dziś kilka słów o tych najbardziej popularnych. Gdy raz spróbujemy herbaty ze świeżej mięty, już chyba nigdy nie sięgniemy po taką z torebki. To chyba najpopularniejsze herbaciane zioło. Bardzo łatwe i wdzięczne w uprawie. Mięta rośnie bardzo szybko i rozrasta się …

5
cze

Ogród od kuchni odc. 18 – fasolka szparagowa

Pochodzi z Ameryki Południowej. Najpierw dotarła do Hiszpanii, skąd pobiła całą Europę. Fasola! W tym fasolka szparagowa. Będzie tematem naszego dzisiejszego odcinka „Ogrodu od kuchni”. Poszczególne gatunki fasoli różnią się wielkością i barwą, różnią się też składem pierwiastków mineralnych i wartością energetyczną, ale wszystkie zawierają dużo białka roślinnego. W Polsce najważniejsze znaczenie użytkowe mają dwa gatunki fasoli: zwykła i wielkokwiatowa. Odmiany fasoli zwykłej dodatkowo możemy podzielić na karłowe, tyczne i szparagowe. W uprawach ogrodowych najczęściej sięgamy po fasolkę szparagową. Osiąga od 30 do 60 cm wysokości i jest bardzo łatwa w uprawie. Są też tyczne odmiany fasolki szparagowej, ale rzadziej uprawia się je na działkach. Roślina ta dobrze rośnie w …

29
maj

Ogród od kuchni odc. 17 – truskawki

Truskawka już od dawna konkuruje z maliną o tytuł „królowej krzewów jagodowych”. Powstała ona ze skrzyżowania dwóch gatunków poziomki. Więcej o uprawie tych owoców w dzisiejszym odcinku „Ogrodu od kuchni”. 🍓🍓🍓 Truskawki zna chyba każdy z nas. Są niskokaloryczne i mają wiele właściwości i wartości odżywczych. M.in. poprawiają apetyt, polepszają trawienie i przynoszą ulgę w zaburzeniach układu moczowego. Poziomki od dawna były wykorzystywane jako lek w medycynie ludowej. Właściwości lecznicze mają nie tylko owoce, ale również liście. Ale przede wszystkim truskawki i poziomki znane są z tego, że są niezwykle smaczne. Oczywiście nadają się do bezpośredniego spożycia i na przetwory. Robimy z nich dżemy, konfitury, kompoty i mrożonki, a liście …

22
maj

Ogród od kuchni odc. 16 – dynie

Dzieci bardzo chętnie ją wydrążają, tworząc z niej w listopadzie sympatyczne duszki. A do tego jest niezwykle zdrowa, smaczna i pożywna. Dynia. Będzie bohaterką dzisiejszego odcinka programu „Ogród od kuchni”. Dynia to jarzyna dla kreatywnych kucharzy, bo można z niej stworzyć przeróżne potrawy. Mogą być to dania jednogarnkowe, zupy, zapiekanki, ciasta i placki dyniowe. Jest to warzywo niskokaloryczne, lekkostrawne, bogate w witaminy i minerały. Już pomarańczowa barwa wskazuje na jej wysoką zawartość karotenu. Pestki dyni to świetne lekarstwo. W medycynie naturalnej zalecano ich spożywanie mężczyznom mającym problemy z prostatą. Wskazuje się również na to, że są one w stanie uśmierzać bóle związane z dolegliwościami pęcherza moczowego. Ale znane są przede …

Page 1 of 4