Kategoria - Ogród od kuchni

15
maj

Ogród od kuchni odc. 15 – cukinia

Cukinia wciąż jeszcze należy do warzyw zbyt rzadko uprawianych w naszych ogrodach. A warto! Jest ona tematem dzisiejszego odcinka programu „Ogród od kuchni”. Młode, na wpół dojrzałe cukinie znajdują szerokie zastosowanie w kuchni jako dania główne lub dodatek do zup i sałatek. Możemy je panierować i obsmażać tak jak kotlety. Warzywa te nadają się również na przetwory. Wyrośnięte i dojrzałe owoce cukinii są idealnym składnikiem dań jednogarnkowych lub ciast. Rośliny te należą do rodziny dyniowatych, podobnie jak dynia i ogórek. Mimo że przypomina ogórka, odróżnia się od niego przede wszystkim bogactwem witamin, w które surowy ogórek nie obfituje. Warzywa te są niskokaloryczne i lekkostrawne, bogate w substancje mineralne i witaminy. Spożywać …

8
maj

Ogród od kuchni odc. 14 – buraki ćwikłowe

Burak to synonim zdrowia. W ogrodzie możemy uprawiać odmiany liściowe, ale najczęściej uprawiamy buraki ćwikłowe. I to właśnie o nich będzie dzisiejszy odcinek programu „Ogród od kuchni”. Spożywanie buraków pomaga zadbać o zdrowie i odporność. Szklanka soku z tego warzywa potrafi zdziałać cuda. Zawarte w burakach barwniki to silne przeciwutleniacze, wspomagają układ krwionośny i zapobiegają anemii. Ponadto warzywa te wspomagają przemianę materii i usuwanie szkodliwych toksyn z organizmu, a to dopiero początek listy ich zalet. Nie ulega zatem wątpliwości, że warto uprawiać je w ogrodzie. Tym bardziej, że wcale nie jest to trudne. Buraki ćwikłowe z powodzeniem uprawia się na wszystkich glebach, niezbyt ciężkich i dobrze spulchnionych. Oprócz wyrośniętego korzenia, spożywa …

1
maj

Ogród od kuchni odc. 13 – kalarepa, brokuł i kalafior

Kalarepa, brokuł i kalafior to warzywa z rodziny kapustowatych. I to właśnie o nich jest dzisiejszy odcinek programu „Ogród od kuchni”. Do roślin kapustnych należą m.in.: kapusta głowiasta, kapusta pekińska, brukselka, jarmuż, kalafior, brokuł i kalarepa. Komponując zdrowy jadłospis często bierzemy je pod uwagę. Warto więc pomyśleć o nich także planując zagony w warzywniku. W uprawie mają bardzo wysokie wymagania świetlne i pokarmowe. Jadalną częścią kalarepy jest zgrubienie jej łodygi i młode listki. Kalarepa nie znosi suszy i upałów, wtedy jej zgrubienie szybko drewnieje i staje się niesmaczne. Kalarepa to warzywo niezwykle bogate w witaminy i substancje mineralne, bardzo smaczne i różnorodnie wykorzystywane. Liście tej rośliny mogą być przyrządzane jako …

24
kwi

Ogród od kuchni odc. 12 – ogórki

Lubimy je jeść pod każdą postacią i chętnie uprawiamy je w warzywnikach. Ogórki! To o nich będzie dzisiejszy odcinek programu „Ogród od kuchni”. Ogórki należą do roślin dyniowatych. Dzięki typowemu, świeżemu smakowi cieszą się ogromną popularnością. W stosunku do innych warzyw, surowe ogórki zawierają niewielkie ilości witamin, za to pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu. Surowych owoców ogórka nie powinno się mieszać w sałatkach z pomidorami czy papryką, ponieważ zawierają askorbinazę, enzym utleniający witaminę C. Jednak w procesie kiszenia ogórki gruntowe nabierają zupełnie nowych właściwości. Nie tylko nie zawierają one niekorzystnego enzymu, ale również wzbogacają się w witaminę C. Zawierają też dobroczynne bakterie probiotyczne i antyoksydanty. Paleta odmian ogórków jest …

17
kwi

Ogród od kuchni odc. 11 – pietruszka

Pietruszka to warzywo podwójnie wartościowe. W kuchni spożywamy zarówno jej korzeń jak i natkę. Jest ona tematem naszego kolejnego odcinka programu „Ogród od kuchni”. Korzeń pietruszki jest obowiązkowym składnikiem włoszczyzny do zup. Ale może być także spożywany na surowo. Warzywo to uznawane jest za panaceum na wiele dolegliwości, np. na te spowodowane niezdrową i źle zbilansowaną dietą. Jest warzywem z rodziny selerowatych, a otrzymanie dobrego plonu z własnego warzywnika wymaga podstawowej znajomości potrzeb tej rośliny. Pietruszkę korzeniową wysiewamy w ogrodzie wprost do gruntu w marcu lub w kwietniu. Z wysiewów majowych i czerwcowych rozwijają się zazwyczaj mniejsze korzenie. Nasiona kiełkują już w temperaturze 2-3 stopni Celsjusza, a optymalna temperatura do wzrostu …

Page 1 of 3