Ogród od kuchni odc. 6 – pomidory

Ogród od kuchni odc. 6 – pomidory
13
mar

Tematem kolejnego odcinka „Ogrodu od kuchni” są pomidory. Można je uprawiać w ogrodach, na balkonach i tarasach.

Owoce pomidorów są bogatym źródłem składników prozdrowotnych. Wykazano, że spożycie zarówno świeżych owoców pomidora, jak i przetworów ma znaczenie w profilaktyce chorób układu krążenia i przewodu pokarmowego. Wynika to z obecności soli mineralnych, zwłaszcza potasu oraz wielu witamin w tych warzywach. Pomidory są zalecane w diecie odchudzającej. i idealnie nadają się na przetwory. O pomidorowych przetworach będziemy jeszcze mówić, tymczasem teraz skupimy się na ich uprawie.

Pomidory występują w różnych kolorach. Najbardziej popularne są czerwone. Spotykamy też różowe, czyli malinowe. Coraz częściej sięgamy po odmiany żółte i pomarańczowe. Dostępne są również nasiona pomidorów białych, zielonych i prawie czarnych. Warzywa te mają też różne kształty, okrągłe, spłaszczone, sercowate, przypominające kroplę lub kształt papryki. Taka różnorodność ma w praktyce wiele zalet. Sadząc różne odmiany wydłużamy okres zbiorów.

Pomidory koktajlowe z powodzeniem możemy uprawiać na balkonach i tarasach. Wystarczy przygotować pojemnik lub donicę o pojemności przynajmniej 35 litrów, wypełnić podłożem do pomidorów i posadzić sadzonki wybranej odmiany. Niektórzy odmiany karłowe pomidorów uprawiają bezpośrednio w workach z podłożem robić w nich jedynie delikatne nacięcie.

Marzec to dobry moment, żeby wysiać pomidory na rozsady. Ich przygotowanie trwa ok. 10 tygodni. Sadzonki będą gotowe do posadzenia gdy minie ryzyko przymrozków czyli po 15 maja. Przygotowanie własnej rozsady naprawdę nie jest trudne.

Nasiona pomidorów wysiewamy od końca lutego do końca marca do doniczek, lub plastikowych pojemników, które muszą mieć otwory na dnie. Warto kupić specjalne podłoże do wysiewu i pikowania, które jest odkażone i ma odpowiednią strukturę dla kiełkowania roślin. Wypełniamy nim pojemniki i lekko ugniatamy. Wysiewamy nasiona, przysypujemy ok. półcentymetrową warstwą ziemi i delikatnie podlewamy, najlepiej za pomocą opryskiwacza. W ten sposób zapobiegamy wymyciu nasion. Ustawiamy w ciepłym miejscu.

Mniej więcej po tygodniu nasiona wykiełkują i zaczną się rozwijać. Wymagają dużej ilości światła i systematycznego podlewania. Jak pojawią się 2 lub 3 liście właściwe możemy przystąpić do pikowania.

Siewki pikujemy pojedynczo do doniczek o średnicy ok 8 cm. Możemy je sadzić głębiej niż rosły do tej pory. Pomidorom to w ogóle nie przeszkadza, wręcz przeciwnie. W ten sposób mają szansę bardziej rozbudować swój system korzeniowy i się wzmocnić. Podczas przesadzania warto użyć specjalnego podłoża do pomidorów, które zawiera startową dawkę nawozu. Po pikowaniu możemy obniżyć temperaturę w pomieszczeniu, w którym trzymamy nasze sadzonki. Możemy też rozpocząć hartowanie roślin i w cieplejsze, ale pochmurne dni wystawiać je na taras lub balkon.

W drugiej połowie maja sadzimy nasze pomidory do gruntu lub do donic, w których będą uprawiane. Mocno wyrośnięte rośliny możemy sadzić lekko ukośnie. Tak samo jak w przypadku pikowania, możemy sadzić je głębiej niż rosły do tej pory.

Nie wszystkie odmiany pomidorów wymagają palikowania, jednak większość będzie wdzięczna za podporę. Dzięki nim owoce rosnące wyżej, przy tyczkach, mają lepszy dostęp do światła, co pozytywnie wpływa na ich smak. Palikowanie ułatwia też pielęgnację roślin. Łodygi przywiązujemy luźno, na tzw. ósemkę, by miały miejsce na rozrost. Wysokie odmiany warto podwiązać drugi raz, gdy podrosną.

Nie można zapominać zabiegu przycinania, które przyspiesza kwitnienie i wpływa na owocowanie. Regularnie usuwamy pędy wyrastające z kątów liści, tzw. wilki. Niektórzy pozwalają jednak rosnąć swobodnie odmianom koktajlowym, ponieważ w ich przypadku nie zależy nam wielkości owoców. Aby wszystkie pomidory zdążyły dojrzeć przed nadejściem przymrozków, w połowie sierpnia możemy ogłowić rośliny, czyli ściąć wierzchołki pędów.

Pomidory to warzywa ciepłolubne, preferujące dużą wilgotność powietrza, dlatego lepiej plonują w szklarniach i tunelach foliowych. Niestety duża wilgotność sprzyja też chorobom grzybowym, które często atakują te warzywa, ale o nich powiemy w innym odcinku.

Już teraz jednak warto przypomnieć kilka zasad uprawy pomidorów, bo lepiej zapobiegać niż leczyć.

Pomidory należy uprawiać jak najdalej od ziemniaków. Z krzaczków usuwamy najniżej rosnące liście, żeby nie dotykały ziemi. Liście pomidorów powinny być zawsze suche, dlatego podlewamy rośliny „od dołu”. Dlatego też tak niekorzystna jest da nich deszczowa pogoda. Musimy dbać o systematyczne nawadnianie pomidorów, inaczej owoce mogą pękać. Musimy też pamiętać o systematycznym nawożeniu.

Może uprawa pomidorów nie należy do najłatwiejszych, ale przepyszny smak zbiorów z własnej uprawy rekompensuje wszystkie trudy. Początkujący ogrodnicy mogą sięgnąć po odmiany koktajlowe, łatwiejsze w uprawie, ich uprawa z pewnością przyniesie wiele satysfakcji. A doświadczeni ogrodnicy mogę eksperymentować z przeróżnymi odmianami. Do tematu pomidorów na pewno wrócimy. Tymczasem za tydzień naszym tematem będzie groch i bób.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *