Ogród od kuchni odc. 19 – zioła na herbatę

Ogród od kuchni odc. 19 – zioła na herbatę
12
cze
Ziołowa herbata jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna. Szczególnie wtedy, gdy zaparzymy ją z własnych ziół,uprawianych w ogrodzie lub na okiennym parapecie.Właśnie one będą tematem dzisiejszego odcinka „Ogrodu od kuchni”.

Uzdrawiające moce ziół są znane od zarania ludzkości. A napary to najbardziej znana i jednocześnie najchętniej wykorzystywana forma stosowania ziół w celach leczniczych. Ziołowe herbaty pomagają na najróżniejsze problemy. A w formie schłodzonej pijemy je latem z prawdziwą rozkoszą. Dziś kilka słów o tych najbardziej popularnych.

Gdy raz spróbujemy herbaty ze świeżej mięty, już chyba nigdy nie sięgniemy po taką z torebki. To chyba najpopularniejsze herbaciane zioło. Bardzo łatwe i wdzięczne w uprawie.

Mięta rośnie bardzo szybko i rozrasta się poprzez rozgałęzienia korzeni. Z tego powodu najlepiej jest uprawiać tę roślinę w donicy. A jeżeli chcemy posadzić ją w ogrodzie, znajdźmy takie miejsce, gdzie będzie mogła swobodnie się rozwijać i nie będzie przeszkadzać innym roślinom.

Odmian mięty jest naprawdę wiele. Możemy uprawiać miętę kosmatą, okrągłolistną o lekko omszonych liściach, która idealnie nadaje się do mohito, możemy też uprawiać miętę wonną lub ananasową o dekoracyjnych dwukolorowych liściach, miętę zieloną o zapachu miętowej gumy do żucia, miętę truskawkową, meksykańską, pieprzową i wiele, wiele innych.

Mięta preferuje miejsca wilgotne, słoneczne lub półcieniste. Latem warto ją systematycznie podlewać. Możemy zbierać jej liście i kwitnące końcówki pędów. Herbata miętowa przeciwdziała dolegliwościom żołądkowo-jelitowym, nudnościom, nerwobólom i migrenie.

Roślinę tę możemy kupić w sklepach ogrodniczych, możemy ją też rozmnożyć poprzez podział lub sadzonki, a także poprzez wysiew nasion.

Wysiać możemy też melisę. Jej delikatny cytrynowy aromat jest bardzo orzeźwiający. Podobnie jak mięta jest to roślina wieloletnia.

Substancje zawarte w tej roślinie mają przede wszystkim działanie uspokajające oraz lecznicze przy dolegliwościach żoładkowo jelitowych oraz przeziębieniach. To zioło zbiera się przed okresem kwitnienia, ponieważ w przeciwnym razie traci aromat. Melisa preferuje nasłoneczniona miejsca oraz glebę o dobrej przepuszczalności, zasobną w substancje odżywcze . Wysiew przeprowadza się wiosną bezpośrednio do gruntu, lub wstępnie na rozsady do niewielkich doniczek. Już pierwszego roku będziemy mogli zbierać spore plony.

Wszędzie uda się także rumianek. W tym przypadku herbatę parzymy z kwiatów, które zrywamy w pełnym rozkwicie.

Można go spotkać niemal w całej Europie, nie tylko na polach uprawnych, ale także na łąkach, miedzach i obrzeżach dróg. Rumianek zawiera olejki eteryczne, które pomagają na silne dolegliwości żołądkowe jak również na zapalenie błony śluzowej. Zewnętrznie może być stosowany przy trudno gojących się ranach.

Uprawia się go z nasion, które wysiewamy wiosną bezpośrednio do gruntu lub do doniczek. Rumianek preferuje miejsca słoneczne o ubogiej glebie. Nie ma szczególnych wymagań, co sprawia, że uprawa tej rośliny nie sprawia żadnych problemów.

Herbatę możemy też zaparzyć z kwiatów lawendy. Gdy zakwitnie zbieramy kolorowe kwiatostany i suszymy. W takiej formie nadaje się do parzenia. Zalewając to zioło wodą na początku otrzymamy napar w kolorze niebieskim lub zielonkawym, ale po dodaniu kilku kropel cytryny zmienia się w barwę różowo-fioletową. Taka herbata działa m.in. wspomagająco w zaburzeniach łaknienia i bólach migrenowych.

Herbacianych ziół jest oczywiście znacznie więcej. Warto sięgnąć po to, co daje nam natura.

Tematem kolejnego odcinka będą kwiaty jadalne.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *