Bazylia – wysiew

Bazylia – wysiew
4
kwi

Bazylia to chyba moje ulubione zioło. Sadzę je w dużych donicach przy huśtawce. Przy każdym ruchu bujania liście wydzielają cudowny zapach :)

Sieję wszystkie odmiany bazylii, które uda mi się zdobyć. Potem sadzę je w kompozycjach.

Bazylia najprawdopodobniej pochodzi z tropikalnej strefy Afryki. Obecnie nie  rośnie jednak nigdzie w naturze, występuje tylko w uprawie. Nazwa wywodzi się od greckiego słowa „basileus”, czyli król, ponieważ wierzono, że tylko król może zerwać tę roślinę. Wieńce uplecione z bazylii znaleziono w piramidach egipskich. W XVI wieku roślina ta przywędrowała do Polski.

Bazylia jak każde zioło pozytywnie wpływa na nasz organizm. Jej spożywanie poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie pokarmu. Ale najważniejsze jest to, że nadaje pokarmom wyjątkowego smaku.  Ma miły, korzenny, słodkawy, a za razem pikantny smak i zapach. Pomidory z bazylią i mozarellą to moje wymarzone letnie śniadanie.

Bazylia jest łatwa w uprawie. Nasiona wysiewamy w kwietniu na rozsady lub w maju wprost do gruntu. W domowej uprawie pojemnikowej możemy ją wysiewać praktycznie cały rok. W sklepach i centrach ogrodniczych możemy nabyć wiele odmian bazylii:

– bazylię właściwą, najbardziej znaną, powszechnie dostępną również w sklepach spożywczych,

– bazylię sałatową o większych, aromatycznych liściach typu sałatowego,

– bazylię grecką i bazylię Picccolino, o drobnych liściach, które idealnie nadają się do pesto,

– bazylię Floral Spires i Siam Queen o ciekawych kwiatach, które będą w naszym zielniku pełnić walor ozdobny, przyciągają pszczoły i trzmiele

– a także bazylię cytrynową, cynamonową czy czerwonolistną.

Nasiona wysiewamy na podłoże do wysiewu lub do ziół i delikatnie przysypujemy ziemią. Już po 4-5 dniach pięknie kiełkują.

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *