Kompost

Kompost
9
lip

Każdy ogrodnik wie, że kompost jest świetnym nawozem organicznym, a jego wytworzenie jest całkiem proste. Zazwyczaj jego produkcja trwa od 6 do 12 miesięcy, a w tzw. „termokompostownikach” może ona trwać od kilku tygodni do kilku miesięcy. Dojrzały kompost ma zapach leśnej ściółki, powinien tez być w miarę jednolity, bez nierozłożonych resztek. Kompostowanie to proces biologicznej przemiany odpadów z domu i ogrodu w pożyteczny nawóz, na którą kluczowy wpływ mają: rodzaj kompostowanego materiału, stopień jego rozdrobnienia, mikroorganizmy oraz dostępność tlenu. Niezwykle istotnym czynnikiem w całym cyklu rozkładu i przemiany materii organicznej w humus jest optymalna wilgotność. W pewnych okolicznościach konieczne może się nawet okazać nawadnianie.

Kompost zazwyczaj stosujemy wiosną i jesienią. Możemy go wykorzystywać do zasilania wszystkich roślin w ogrodzie.

Dla rozpoczynających przygodę z kompostowaniem i dla przypomnienia kilka wskazówek :)

Ten zapach…

Przyczyną nieprzyjemnego zapachu unoszącego się w pobliżu kompostownika jest zazwyczaj zbita masa. Może to świadczyć o zachodzących w pryzmie niekorzystnych procesach gnilnych z udziałem bakterii beztlenowych. Musimy pamiętać, więc o dostarczaniu powietrza, przekopywaniu i przemieszaniu warstw kompostowanej materii, np. co 2 lub 3 miesiące.

Co możemy kompostować?

  • prawie wszystkie odpadki pochodzenia organicznego
  • liście drzew, łodygi, pędy, nać
  • chwasty bez nasion
  • skoszoną trawę (dobrze, gdyby była przesuszona)
  • korę, trociny, słomę
  • popiół
  • odpady kuchenne: obierki, skorupki jaj, fusy kawy i herbaty)
  • papier i tekturę bez farby

Czego nie możemy kompostować?

  • chorych roślin
  • owoców cytrusowych
  • papieru i tektury z nadrukami

Gdzie najlepiej umiejscowić kompostownik?

  • w miejscu osłoniętym i możliwie zacienionym

Jak przyspieszyć kompostowanie?

  • w sklepach dostępne są różne preparaty do kompostowania, zazwyczaj zawierają one szczepy bakterii i grzybów
  • odpadki rozkładają się najlepiej, gdy w pryzmie znajdują się dżdżownice
  • grube części odpadów roślinnych warto rozdrobnić
  • masa kompostowa powinna być stale wilgotna i mieć swobodny dostęp do powietrza.

W czym kompostować?

Kompostowniki są rozwiązaniem umożliwiającym wytwarzanie kompostu na potrzeby naszego ogrodu. Może być to prosta konstrukcja z drewna.  Spotkałam się nawet z kompostownikami murowanymi. Mój brat ma cudowny kompostownik częściowo murowany, częściowo zbudowany z desek na stelażu, zajmujący powierzchnię chyba 4 m2. Ale w jego przypadku jest to głównie miejsce hodowania dżdżownic na ryby, nie przygotowywania kompostu… 😉

W sklepach dostępne są także plastikowe kompostowniki, proste w montażu, a jednocześnie wytrzymałe i odporne na uszkodzenia. Mają zapewniony przepływ powietrza dzięki ażurowej konstrukcji ścian, a jednocześnie świetnie utrzymują wilgotność pryzmy. Podwójne ściany w plastikowym kompostowniku zapewniają izolację i optymalną temperaturę i przyspieszają proces powstawania kompostu. Dobrym rozwiązaniem w plastikowych kompostownikach jest także umieszczenie w jednym boku otworu, który ułatwia przerabianie składanej masy lub jej pobieranie „od dołu”.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *