Majeranek – wysiew

Majeranek – wysiew
14
mar

Majeranek to jednoroczna, bardzo aromatyczna roślina przyprawowa i lecznicza. Jest bogata w witaminy, a także wspomaga trawienie. Jest to też chyba jedyne zioło, którego moja mama używała i nadal używa w kuchni. Majeranek możemy stosować w postaci świeżych liści lub suszonych do przyprawiania wędlin, mięs i zup. Ja na przykład w ogóle nie wyobrażam sobie wątróbki bez majeranku :)

Majeranek jest rośliną pochodzącą z obszary śródziemnomorskiego, dlatego lubi ciepło.

W marcu możemy go wysiewać w skrzynkach i pojemnikach, po 15 maja przesadzamy go do gruntu.  W drugiej połowie kwietnia i w maju majeranek możemy posiać bezpośrednio do gruntu. Możemy go też uprawiać w doniczkach na okiennych parapetach.

Są dwie szkoły wysiewania majeranku. Jedna mówi, że nasiona przykrywamy cienką warstwą przesianej ziemi. Druga mówi żeby ich nie przykrywać – wystarczy je delikatnie wgnieść w podłoże. Osobiście – delikatnie wgniatam nasiona. Majeranek kiełkuje po 10-14 dniach. Nie trzeba go pikować.

W sklepach pojawiły się gotowe zestawy do wysiewu ziół, między innymi majeranku. Zawierają torebkę foliową, podłoże z włókien kokosowych bez torfu i saszetkę nasion. Wypróbuję ten sposób. Postawię różne nasiona na kuchennym blacie, żeby mieć je pod ręką. :)

  komentarzy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *