Kategoria - Przepisy

5
maj

Kiełki są zdrowe

Każdy z nas słyszał nie raz, że kiełki są zdrowe. Ale czy naprawdę wiemy dlaczego? Czy naprawdę warto je uprawiać? Zdecydowanie TAK! To kilka powodów, które mnie przekonały do ich uprawy. Wszystkie badania i opinie ekspertów potwierdzają, że kiełki zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Zatem zamiast przyjmować je w formie tabletek, lepiej zaaplikować je sobie w sposób naturalny. Moje dzieci uwielbiają kiełki, lubią patrzeć jak szybko rosną, a potem je zajadać. Potrafią pochłaniać kiełki garściami… oczywiście, te które im smakują, głównie lucerny i brokuła. Kiełki nie potrzebują nawożenia, nie musimy się więc martwić o absorpcję azotanów itp. Wystarczy woda, żeby wyhodować witaminową bombę. Są proste w uprawie, więc każdy kto …

18
lip

Ogórki w musztardzie

Sezon ogórkowy rozpoczęty. Pora, więc zabrać się za przetwory! Każdy z nas wie jak smakują kiszone ogórki… Ale czy wiecie jak smakują ogórki w musztardzie ? To jeden z moich najulubieńszych przepisów 😉 Skoro mi się udaje, to uda się każdemu! Polecam! To składniki i proporcje: 2 kg ogórków Czosnek (po 1 ząbku na słoik) Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 1 duża łyżka soli 5 łyżek musztardy Liście laurowe (po 1 na słoik) Ziele angielskie (po 2 ziarenka na słoik) I sposób przygotowania: Zagotowujemy składniki zalewy. Pozostawiamy do przestudzenia, a w tym czasie obieramy ogórki i kroimy je wzdłuż na ćwiartki. Do przestudzonej zalewy …

2
cze

Petunie z nasion

To był mój pierwszy raz… 😉 Wyhodowałam petunie z nasion. Posiałam je do plastikowych pojemników w marcu i w połowie maja zaczęły już kwitnąć. Wiem, że powinnam je wcześniej popikować grupami, ale jakoś nie starczyło czasu. Z resztą nawet bez pikowania wyglądają pięknie. Pierwsza z moich petunii to petunia o biało-fioletowych pełnych kwiatach. Pędy określane są jako częściowo zwisające. To co mnie zachwyciło w tej odmianie to zapach Kwiaty pachną dość intensywnie i słodko. Druga z wysianych petunii to żółta petunia ogrodowa Kaskada. Zwisające pędy mogą osiągnąć do 60 cm długości, dlatego przesadziłam ją do wiszącej doniczki. Nasiona petunii są bardzo drobne. Wysiewamy je na specjalne podłoże do wysiewu, niczym …

12
mar

Kiełki

Na nowalijki musimy niestety jeszcze poczekać. Ale niezłą porcję witamin możemy sobie dostarczyć w postaci kiełków. Jest z czego wybierać… Kiełki brokułu, lucerny, rzodkiewki, soczewicy, gorczycy, rzeżuchy, fasoli mungo i wiele innych oraz mieszanki Moje dzieciaki najbardziej lubią kiełki brokułu i lucerny, ja rzodkiewki. Ale często sięgam też po mieszanki, które dodaję do sałatek. Kiełki fasoli podsmażam na patelni z cebulką i czosnkiem, potem dodaję do ryżu lub omletów. Dzisiaj wysiałam mieszankę kiełków „wzmacniających organizm”, która składa się z soi, fasoli Mung i fasoli Adzuki oraz mieszankę francuską z nasion lucerny, koniczyny, kopru, kozieradki, rzodkiewki i szczypiorku. Żadnej z nich jeszcze nie miałam, więc jestem ciekawa jak będą smakowały. Regularne …

21
lut

Koreczki z marynowaną papryką

Wiosna coraz bliżej, więc trzeba opróżnić półki z zapasami przetworów. U mnie jest tego jeszcze sporo. Buraczki, kiszone ogórki, dżemy, powidła, marynowane pomidorki koktajlowe i marynowana papryka… Ta ostatnia przyda się na sobotni wieczór jak znalazł. Najbardziej lubię ją dodawać do koreczków. Kroję paprykę ze słoika na dość małe kawałki, do tego potrzebny jest jeszcze żółty ser pokrojony w kosteczkę, szynka konserwowa i groszek. Niektórzy dodają także marynowane grzybki, np. pieczarki. Ja jednak wolę tę uboższą formę zakąski. Wszystko nadziewamy na wykałaczki i gotowe. Szybko i smacznie Może tylko nie najładniej podane… A to dlatego, że produkcją koreczków w naszym domu zajmują się dzieci. Pozdrawiamy!

Page 1 of 2