Ogórki w musztardzie

Ogórki w musztardzie
18
lip

Sezon ogórkowy rozpoczęty.

Pora, więc zabrać się za przetwory! Każdy z nas wie jak smakują kiszone ogórki… Ale czy wiecie jak smakują ogórki w musztardzie ? To jeden z moich najulubieńszych przepisów 😉

Skoro mi się udaje, to uda się każdemu! Polecam!

To składniki i proporcje:

  • 2 kg ogórków
  • Czosnek (po 1 ząbku na słoik)

Zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duża łyżka soli
  • 5 łyżek musztardy
  • Liście laurowe (po 1 na słoik)
  • Ziele angielskie (po 2 ziarenka na słoik)

I sposób przygotowania:

Zagotowujemy składniki zalewy. Pozostawiamy do przestudzenia, a w tym czasie obieramy ogórki i kroimy je wzdłuż na ćwiartki. Do przestudzonej zalewy dodajemy musztardę , dokładnie mieszamy. Do każdego słoika wrzucamy 1 ząbek czosnku, 1 listek laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego (te z zalewy). Wkładamy ogórki i zalewamy zalewą. Pasteryzujemy 6 minut.  Trzeba pamiętać o kilkakrotnym mieszaniu zalewy w czasie nalewania do słoików, bo musztarda nie rozpuszcza się całkowicie i lubi osiadać na dnie garnka.

 

I gotowe! :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *