Kategoria - Przepisy

19
lut

Jabłka

Tęsknicie za podjadaniem świeżych owoców prosto z krzaczka w ogrodzie? Moje dzieciaki nie mogą się już doczekać takich smakowitości. Na szczęście nawet zimą w każdym sklepie spożywczym można kupić przepyszne jabłka, które są bombą pełną witamin i minerałów. Jabłka sycą i dostarczają niewiele kalorii – średnie jabłko to jedynie od 30-50 kcal – dlatego są one niezastąpione w kuracjach odchudzających. Zawierają fruktozę i inne węglowodany, dodają więc energii. Zawierają także przeciwutleniacze, które znacznie ograniczają rozrost co najmniej dwóch rodzajów komórek rakowych – w wątrobie i jelicie grubym. Obniżają też stężenie niechcianego cholesterolu. Tym, co wyróżnia jabłka od innych owoców, są zwarte w nich pektyny. Substancje te pomagają wydalać z organizmu …

7
lut

Ogórki kiszone

Sobotni dzień warto rozpocząć dobrym śniadaniem. Tak też zrobiłam Wybór padł na kanapki z jajkiem i kiszonym ogórkiem, który nie tylko nadaje całości idealny smak, ale jest również niezwykle zdrowy. Latem pierwszy raz kisiłam ogórki – wcześniej korzystałam z przetworów mamy lub teściowej. Teraz mam swoje zapasy, po które z przyjemnością sięgam przez całą zimę. Ogórki kiszone są bogatym źródłem witaminy C i składników mineralnych: magnezu, potasu i beta-karotenu. Odkwaszają organizm, poprawiają trawienie, wzmacniają odporność i pomagają leczyć przeziębienia. Usuwają nadmiar wody z organizmu oraz stanowią podstawę dla wielu posiłków, podczas odchudzania. Poza tym – według mnie – są po prostu niezwykle smaczne Można je łączyć z innymi warzywami, mięsem, twarożkami, …

Page 2 of 2