Mięta

Mięta
13
lip

Mięta jest bardzo wszechstronnym ziołem, często uprawianym w naszych ogrodach lub na okiennych parapetach. Było to też pierwsze zioło, jakie pojawiło się także w moim ogrodzie. W tej chwili mamy jej 4 odmiany. Ale na początek kilka ogółów o tym, że warto poczuć miętę do mięty :)

Jest to roślina bardzo łatwa w uprawie. Polecić ją można każdemu początkującemu ogrodnikowi. Wystarczy jej trochę większa donica lub kącik w ogrodzie, a będzie rozrastać się na wszystkie strony. Lubi wilgotne i lekko zacienione miejsca. Będzie nawet rosnąć w glebie ubogiej w składniki pokarmowe. Jest to bylina wytwarzająca podziemne i nadziemne rozłogi. Niektórzy tego lubią… Jeżeli ktoś nie życzy sobie, żeby mięta opanowała całą rabatę, może przy sadzeniu otoczyć ją „płotkiem” zagłębionym na 20-30 cm w glebie, lub posadzić ją w wiadrze o pojemności min. 10 l, z którego usunięto dno. Aczkolwiek z doświadczenia wiem, że rozłogi w końcu i tak się wydostaną i będą próbowały opanować okolicę 😉 Trzeba, więc po prostu systematycznie miętę kontrolować.

Roślina ta ma szerokie zastosowanie, jako środek leczniczy. Oprócz olejków eterycznych, liście mięty zawierają witaminę A i C, białko, węglowodany, minerały, m.in. magnez, wapń i żelazo oraz flawonoidy, w tym rutynę (związki flawonowe chronią rośliny przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, atakami owadów i grzybów; działają przeciwzapalnie, pomagają zachować i utrzymać młody wygląd skóry, dlatego często są obecne w kremach przeciwzmarszczkowych).

Herbatkę miętową każdy z nas zna już od dzieciństwa. Mięta działa przeciwskurczowo, chroni żołądek, pomaga przy wzdęciach, zaparciach, wymiotach i nudnościach, a także przy kaszlu czy bólu gardła. W kuchni miętę stosuje się, jako dodatek do mięsa, sałatek, sosów, a przede wszystkim deserów i napojów. W przemyśle kosmetycznym używana jest, jako składnik past do zębów, kremów do twarzy, maseczek czy płukanek do włosów.

Obecnie mamy do wyboru wiele gatunków i odmian mięty, które możemy uprawiać w naszych ogrodach lub na balkonach czy tarasach. To krótki opis 4 odmian, które rosną w moim ogrodzie. Wszystkie cudowne, zimujące i ogólnie rzecz biorąc bezproblemowe :)

Mięta kosmata – właśnie się dowiedziałam, że ta odmiana jest podstawowym składnikiem moich ulubionych drinków mohito 😉 Ma delikatny cytrynowy aromat. Świetnie się zasusza i można z niej zaparzyć pyszną, ziołową herbatkę. Można ją także mrozić. Teściowa przywiozła mi sadzonkę 5 lat temu i od tej pory już na dobre zadomowiła się w moim ogrodzie. Opanowała praktycznie całą rabatę z irysami. Ale wcale mi to nie przeszkadza. Irysy niestety kwitną stosunkowo krótko, zatem potem to mięta przyjmuje panowanie nad rabatą.

Mięta wonna „Variegata” – chyba najładniejsza z wszystkich mięt, o dekoracyjnych zielono-białych liściach i bardzo silnym aromacie. Warto ją, więc wykorzystywać do różnego rodzaju dekoracji deserowych i nie tylko. Ze względu na swoje pstre ulistnienie lubi miejsca nieco bardziej słoneczne. Lubi też wilgoć, może być sadzona nawet w płytkiej wodzie. Jej kwiaty wabią pszczoły i motyle.

Mięta zielona Morrocan – tzw. mięta marokańska, podobno zmieszana z zieloną herbatą stanowi przysmak Budeinów. Sama często parzę herbatę łącząc miętę z melisą i rzeczywiście w tego typu połączeniach smakuje świetnie :) Z resztą, w upalne dni nie ma jak schłodzona miętowa herbata!

Mięta truskawkowa „Strawberry” – to odmiana mięty pieprzowej o truskawkowym aromacie, szczególnie lubią ją dzieci.  Liście mięty truskawkowej są soczyście zielone, stosunkowo niewielkie, pomarszczone.

Sami zobaczcie :)

  komentarzy

  • Luty 3, 2017

    Bardzo fajny i rzeczowy artykuł. Ja szczególnie polecam miętę pieprzową, którą uprawiam od kilku lat. Miętę warto stosować na problemy żołądkowe. Poza tym tak jak jest wspomniane w artykule, bardzo dobrze nadaje się do herbatki.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *