Wszystkie wpisy

20
lut

Ogród od kuchni odc. 3 – sałata i seler

W kolejnym odcinku „Ogrodu od kuchni” w rolach głównych sałata i seler. Sałatę można zbierać niemal przez cały rok, trzeba tylko dostosować wybór odmiany do pory roku. Odmiany o luźnych liściach są łatwiejsze w uprawie niż odmiany o zwartych główkach. Kluczem do sukcesu w uprawie sałaty jest zrównoważona wilgotność podłoża . Dziki seler był stosowany jako roślina lecznicza w Egipcie już 1200 lat przed naszą erą. W Europie znano je od 9 wieku, stosowano go jako środek uspokajający, panom polecano go jako afrodyzjak. Więcej o tych warzywach w naszym programie. Zapraszamy do oglądania i subskrybowania kanału OGRÓD NA CO DZIEŃ na youtube.

18
lut

G – groszek

Dzisiaj w programie Ogród od A do Z pora na literę G. G jak Groszek pachnący. Przez całe lato roztaczają wokół siebie delikatną, bardzo przyjemną woń. Są niezwykle urokliwe www.ogrodnacodzien.pl