Bakłażan. Jak i kiedy wysiać?

Bakłażan. Jak i kiedy wysiać? Jeżeli ktoś chciałby rozpocząć uprawę bakłażanów, to nie jest jeszcze za późno, żeby wysiać te warzywa na rozsadę. 🍆 Stają się one coraz popularniejsze w naszej kuchni, a odmian, po które możemy sięgnąć jest całkiem sporo. 🍆 Dlatego w dzisiejszym odcinku z cyklu „Ogród Warzywny” podpowiadamy jak wysiewać te rośliny. Zapraszamy! 🍆

Bo z rodziny roślin psiankowatych wysiewałam już paprykę ostrą i paprykę słodką. Filmy na ten temat pojawiły się już na naszym kanale. Teraz przyszła pora na bakłażany, a kolejne będą pomidory. Bakłażany dobrze jest wysiać w pierwszej połowie marca, ponieważ ma dość długi okres wegetacji, nawet dłuższy niż papryka. Niektórzy wysiewają je już w lutym, ja jednak wolałam się nie spieszyć. Bo rośliny te mają dodatkowo wysokie wymagania świetlne i temperaturowe, co łatwiej im zapewnić w późniejszych miesiącach.

Jak wszystkie warzywa psiankowate, najpierw oberżynę należy wysiać na rozsady. W tym celu musimy się zaopatrzyć w nasiona, pojemniki , podłoże i wodę. Najbardziej znana jest u nas odmiana bakłażana o ciemnej  fioletowej skórce, ale nie jest ona jedyna. Dostępne są też nasiona innych odmian, o owocach w kolorze białym, kremowym lub jasnofioletowym, można nabyć nawet tego typu mieszankę. Oberżyna w odmianie „Tsakoniki” ma owoce białe z fioletowymi smugami i maczugowatym kształcie. Ja u siebie wysieję też bakłażana w najbardziej tradycyjnej odmianie. Rośliny te najlepiej rosną pod folią, zatem ja docelowo będę je prawdopodobnie sadzić potem w  szklarni.

Uprawa oberżyny jest także możliwa w gruncie, ale do udanych można ją zaliczyć zazwyczaj wtedy, gdy lato jest wyjątkowo ciepłe. Rośliny te możemy także sadzić w większych pojemnikach, pamiętając o częstym pogłównym nawożeniu bakłażanów, bo są one dość żarłoczne.

W moim warzywniku planuję posadzić zaledwie kilka krzaczków oberżyny, zatem nie będę jej wysiewać wiele. W związku z tym trzy pojemniki plastikowe po surówkach w zupełności w tym wypadku wystarczą. Jak w każdym odcinku o wysiewach przypominamy, że jeżeli używamy do przygotowania rozsad plastikowych pojemników po produktach spożywczych, to muszą mieć one otwory drenażowe na dnie oraz muszą być dokładnie umyte.

Ziemia do wysiewu musi być natomiast lekka, przepuszczalna, o drobnej strukturze, wolna od patogenów chorobotwórczych i szkodników. Dlatego nie zaleca się używać do tego celu ziemi z ogrodu. Są gotowe podłoża do wysiewu i pikowania z domieszką piasku lub perlitu, których do wysiewu bakłażanów jak najbardziej możemy użyć.

Oberżynę możemy siać w różnych plastikowych pojemnikach, specjalnych kuwetach do siewu, w wielodoniczkach lub w niewielkich doniczkach produkcyjnych. Potem, w fazie dwóch liści właściwych, należy przeprowadzić pikowanie i przesadzić młode siewki do większych doniczek.

Nasiona bakłażanów przypominają kształtem nasiona papryki, są może nieco większe. Umieszczamy je na wyrównanym podłożu i przykrywamy cienką, 3-5 milimetrową warstwą ziemi do wysiewu. Przypominamy, że im gęściej przeprowadzimy wysiew, tym szybciej będziemy musieli przeprowadzić pikowanie i tym większe ryzyko, że kiełkujące rośliny będą bardziej wybiegnięte.

Jak już wspomniano, bakłażany lubią ciepło. Najlepiej kiełkują w temperaturze ok. 25 stopni Celsjusza, optymalna temperatura dla tych roślin w późniejszym czasie to 18-30 stopni Celsjusza. Pierwsze wschody pojawiają się zazwyczaj po ok. 10-15 dniach, ale zdarza się też czasami, że młode kiełki są już widoczne po ok. 4-5 dniach. Wtedy ustawiamy wysiewy jak najbliżej okna w jak najjaśniejszym miejscu.

Na koniec podlewamy nasze rozsady rozproszonym strumieniem wody, tak żeby nie wymyć nasion. Najłatwiej jest to zrobić za pomocą opryskiwacza. Po czym już dbamy o codzienne zraszanie lub przykrywamy wysiewy szybą czy też folią, pomagającym utrzymać wyższą wilgotność podłoża, pamiętając jednocześnie, że ważne jest  regularne, codziennie wietrzenie rozsad.

Bakłażany nie są jeszcze bardzo popularne w przydomowych warzywnikach, ale ich popularność stale rośnie. Jeżeli więc ktoś zasmakował już w potrawach z oberżyną może pomyśleć o jej wysiewie jeszcze teraz.

Do tematu pikowania i pielęgnacji tej rośliny na pewno będę jeszcze wracać. Zapraszam więc do oglądania kolejnych filmów na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ

Linki :

Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick

YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień

Instagram :  https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/