Buraki najważniejsze zasady uprawy

Buraki najważniejsze zasady uprawy. W czerwcu nadal w warzywnikach możemy siać buraki. Dlatego w dzisiejszym odcinku z cyklu „Ogród Warzywny” przypomnienie 10 najważniejszych zasad uprawy buraków. Zapraszamy!

Pierwsza WYSIEW

Buraki wysiewamy wprost do gruntu na warzywnych grządkach. Do wyboru mamy odmiany buraka ćwikłowego, o zgrubieniach w owalnym lub cylindrycznym kształcie, a także odmiany buraka liściowego. Najczęściej nasiona tej rośliny wysiewamy w rzędach, oddalonych od siebie o mniej więcej 20 30 cm, na głębokości 1-3 cm. Jeżeli nie ma zapowiadanych opadów po wysiewach, dbamy o regularne nawadnianie grządki do czasu pojawienia się wschodów.

Zasada druga TERMIN WYSIEWU

Buraki można zaliczyć do roślin ciepłolubnych. Z ich wysiewem czekamy zazwyczaj do ustania wiosennych przymrozków, ponieważ zbyt duże chłody na początku ich uprawy powodują, że mogą one potem wybijać w pędy kwiatostanowe. Termin wysiewu buraków przypada w naszym kraju od kwietnia do czerwca. Kiełkują w temperaturze powyżej 8 stopni Celsjusza po 10-14 dniach.

Po trzecie PRZYGOTOWANIE GLEBY

Przed ich siewem warto odpowiednio przygotować glebę, oczyścić, odchwaścić i wyrównać grządkę oraz zasilić wybranym nawozem, granulowanych obornikiem lub kompostem. Buraki wyrosną praktycznie w każdej glebie, z wyjątkiem gleby kwaśnej. Najlepsze plony uzyskuje się jednak na glebach piaszczysto-gliniastych, bogatych w próchnicę i wapń. Optymalna wartość pH gleby do uprawy tych warzyw mieści się w granicach od 6 do 7 pH.

Zasada czwarta MIEJSCE UPRAWY

Buraki mają dość duże wymagania świetlne, najlepiej więc rosną w miejscu słonecznym. Optymalna temperatura ich wzrostu wynosi 15-18 stopni Celsjusza.  Gdy rośliny wykiełkują i nieco podrosną, mają 2-4 liście właściwe, warto przeprowadzić przerywkę, zostawiając ok. 2 cm odstępy. Wyrwane rośliny są w całości jadalny. Młode liście można dodać np. do sałatek.

Piąta zasada  NAWOŻENIE

Rośliny te mają średnie wymagania nawozowe, ale są wrażliwe na niedobór boru i magnezu, dlatego warto je odżywiać nie tylko przedsiewnie, ale również pogłównie, zwłaszcza jeżeli rosną wolno lub gdy liście są blade, słabo wybarwione. Przyjmuje się, że uprawia się je w drugim lub trzecim roku po oborniku.

Po szóste  PODLEWANIE

Wymagania wodne buraka są dość wysokie, zwłaszcza od momentu siewu do wytworzenia 2-3 liści oraz w drugiej połowie wegetacji, gdy korzeń silnie się rozrasta. W razie silnych upałów, latem, buraki trzeba regularnie podlewać, inaczej stają się twarde, włókniste i stracą swój słodkawy smak. Najlepiej rosną w lata chłodne o dostatecznej ilości opadów.

Zasada siódma ODCHWASZCZANIE

Zawsze dbamy też o odchwaszczanie naszych grządek, żeby rosnące warzywa nie musiały konkurować o wodę i składniki pokarmowe z innymi roślinami.

Punkt ósmy  ZMIANOWANIE I PRZEDPLONY

W przypadku buraków ważne jest zmianowanie. Z uwagi na szkodniki i choroby nie należy uprawiać buraków rok po roku w tym samym miejscu, ani w miejscu, gdzie wcześniej rosły warzywa z tej samej rodziny botanicznej, np. po szpinaku lub innych warzywach korzeniowych.

Ale w związku z tym, że buraki wysiewa się dość późno, przedplonem dla nich może być inne rośliny, które uprawiamy na wczesny zbiór, m.in. wczesna kapusta, wczesny kalafior, groch lub sałata.

Zasada dziewiąta UPRAWA WSPÓŁRZĘDNA

W uprawie współrzędnej buraki mogą być przykładowo siane w bezpośrednim sąsiedztwie cebuli, pora, pomidorów warzyw kapustnych, sałaty i warzyw strączkowych.

I dziesiąta zasada DOGLĄDANIE I CZAS ZBIORU

Regularnie sprawdzajmy czy na naszych warzywach nie pojawiły się objawy chorób lub żerowania szkodników. W razie konieczności, należy wykonać odpowiednie zabiegi lub opryski.

Botwinę buraka ćwikłowego można zbierać mniej więcej po 55-65 dniach od wysiewu, czyli zazwyczaj w lipcu, po kolejnym miesiącu lub dwóch możemy wyrywać już korzenie. Ostatni zbiór buraków przeprowadzamy przed pierwszymi mrozami, najczęściej w październiku lub na początku listopada. W skrzynce wypełnionej piaskiem, w chłodnym i przewiewnym pomieszczeniu, mogą być przechowywane do wiosny. Nadają się także do przygotowywania przetworów.

Życzymy udanych plonów. I zapraszamy do oglądania kolejnych filmów na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ.

Linki :

Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick

YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień

Instagram :  https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/