Co można siać przed zimą?

Co można siać przed zimą?

wysiew warzyw na zimę,wysiew w paździrniku,wysiew w listopadzie,warzywa,uprawa,porady ogrodnicze,jak uprawiać warzywa,uprawa warzyw,ogród,ogrody,cebula na wczesny zbiór,cebula,czosnak,marchew,pietruszka,pasternak,szpinak,koper,wczesny zbiór,wysiew przed zimą

Przed zimą, w warzywniku, możemy wysiać m.in. takie rośliny jak: marchew, pietruszka, pasternak, szpinak i koper. Niektórzy wysiewają też rzodkiewki i sałatę. Ponadto możemy posadzić czosnek ozimy i ozimą cebulę. Taka uprawa przyspiesza zbiory o ok. 2-3 tygodnie. Kiedy najlepiej ją rozpocząć?
Z jesiennymi wysiewami warzyw nie należy się zbytnio spieszyć. Należy poczekać do momentu, gdy będą się już zbliżać mrozy, ale wybrać jeszcze taki czas, kiedy ziemia w ogrodzie nie jest zmarznięta. Chodzi o to, aby nasiona jesienią jedynie spęczniały i tak przezimowały, ale nie wykiełkowały. Powinny wykiełkować dopiero wiosną. Dlatego najczęściej ozimy wysiew i sadzenie warzyw przeprowadza się w listopadzie. Sadzenie ząbków czosnku i cebuli z dymki można przeprowadzić nieco wcześniej, bo na przełomie października i listopada i kontynuować do końca tego miesiąca, natomiast siew przeprowadza się najczęściej w drugiej połowie listopada i na przełomie listopada oraz grudnia.
Dlaczego jest to ważne? Jeżeli zima jest wyjątkowo łagodna, na co nie mamy nie wpływu, nasiona kiełkują. Wtedy już w grudniu można zauważyć młode siewki marchwi, pietruszki, kopru i szpinaku, które są narażone na przemarzanie. Można je przykryć agrowłókniną i często w tej postaci są w stanie przetrwać do wiosny. Ale jest jeszcze jedno niebezpieczeństwo… a mianowicie wilgotność i struktura gleby. Ziemia, która zimą stale zamarza i rozmarza jest bardziej spękana, luźna i mokra. Młode siewki w takich warunkach mogą przegniwać, a czasami wiosną mają problem, żeby ukorzenić się w luźnej, można by powiedzieć rozmiękłej ziemi. Dlatego wyczucie czasu przy siewie ozimym ma tu niebagatelne znaczenie.
Jesienią należy sięgnąć po nasiona wczesnych odmian marchwi, pietruszki czy szpinaku. Umieszczamy je nieco głębiej w ziemi, niż robilibyśmy to wiosną, w rowkach o głębokości mniej więcej 5-6 cm. W listopadzie warto wysiać nieco więcej nasion niż w marcu czy kwietniu. Również cebulę z dymki i ząbki czosnku ozimego umieszczamy w ziemi głębiej niż wiosną, tak żeby ich wierzchołki nie wystawały ponad powierzchnię ziemi.
Stanowisko pod uprawę ozimą powinno być jak najcieplejsze, dobrze nasłonecznione, osłonięte od wiatrów i nienarażone na zalewanie podczas wiosennych roztopów. Warto je mniej więcej miesiąc wcześniej zasilić granulowanym obornikiem lub kompostem czy innym wybranym nawozem, jednak nie świeżym obornikiem. Marchew i pietruszka, a także szpinak oraz warzywa cebulowe uprawia się na glebach w drugim lub nawet trzecim roku po oborniku.
A gdy wiosną zauważymy już kiełkujące warzywa można je dodatkowo przykryć agrowłókniną lub tunelem foliowym, co jeszcze bardziej przyspieszy ich wzrost. Dlatego też dobrze jest wysiewać i sadzić te rośliny blisko siebie, żeby można je było bez problemu w całości okryć.
Dzięki uprawie ozimej szpinak i cebulę z dymki można zbierać już niekiedy w kwietniu. To ujęcia z ósmego kwietnia 2023 roku. Podczas gdy szpinak wysiany wiosną wypuścił dopiero liścienie, szpinak wysiany jesienią miał już młode liście do zbioru. Młodą marchew czasami można już wyrywać pod koniec maja i w czerwcu, a pietruszkę w czerwcu i lipcu. Podobnie jak czosnek, z uprawy ozimej jest gotowy zazwyczaj w czerwcu lub lipcu, podczas gdy z uprawy wiosennej najczęściej można zbierać w sierpniu.
Jeżeli wiosną nie możemy się doczekać własnych warzywnych zbiorów, warto rozważyć uprawę ozimą. I to tyle na dziś. Zapraszam do oglądania kolejnych filmów z cyklu „Ogród Warzywny” oraz pozostałych filmów na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ.

About The Author
piotrschick