Jak uprawiać kiełki w słoiku?

Jak uprawiać kiełki w słoiku? – Uprawa kiełków w słoikach jest bardzo łatwa. Możemy użyć dowolnego słoika, jakie mamy w domu po przetworach. Do tego potrzebna jest także gaza, siateczka lub inny przepuszczalny materiał, który zamiast nakrętki mocujemy za pomocą gumki lub sznurka.

Dostępne są także gotowe kiełkownice słoikowe z perforowanymi zakrętkami, których używamy zamiast gazy czy siateczki. Wyposażone są one dodatkowo w podstawkę i stelaż, który umożliwia postawienie słoika w odpowiedniej pozycji, tak żeby kiełkujące nasiona nie stały w wodzie, ale żeby nadmiar wody swobodnie skapywał na podstawkę. Ponadto, podstawka w czasie gdy nie kiełkujemy innych nasion, może posłużyć np. do kiełkowania rzeżuchy lub lnu, które lepiej wschodzą na ligninie, wacie lub papierowych ręcznikach. Ja najczęściej używam płatków kosmetycznych oraz jednego złożonego na 4 arkusza papierowego ręcznika. Na takim podłożu rzeżucha kiełkuje doskonale.

Ale wróćmy do słoikowej uprawy kiełków. W przypadku tego typu kiełkownic słoikowych, dostępne są one w dwóch rozmiarach. Jeżeli chodzi o domowe słoiki po przetworach, możemy użyć takiego, jaki akurat mamy pod ręką. Lepiej jednak wybrać słoik większy, co najmniej pół litrowy, bo mimo iż wydaje się, że w paczce nasion jest niewiele, nabierają one rozmiarów i objętości w czasie kiełkowania. Musimy im zatem zapewnić przestrzeń.

Jak więc przygotować kiełki w słoiku krok po kroku?

Najpierw wsypujemy nasiona i zalewamy wodą. Pozostawiamy je w wodzie na kilka godzin, długość zależy od rodzaju kiełków, niewielkie np. kiełki lucerny wystarczy moczyć przez 4-5 godzin, a np. kiełki słonecznika, możemy moczyć nawet 8-12 godzin. W tym czasie możemy już nałożyć nakrętkę z sitkiem lub gazę.

Po upływie tych kilku godzin namaczania wylewamy wodę ze słoika i odstawiamy albo na stelaż, albo w wybrane miejsce w kuchni. Jeżeli nie mamy możliwości, żeby umieścić słoik w odwróconej pozycji, zwróćmy uwagę na to, aby dość dokładnie odsączyć wodę ze słoika. Oczywiście jak zostanie kilka kropel, to się nic nie stanie. Chodzi o to, żeby nasiona, a później kiełki nie stały w wodzie.

Siatka w słoiku czy też gaza przymocowana do słoika z jednej strony służy do wygodnego odprowadzania wody podczas przepłukiwania, a z drugiej do zapewnienia odpowiedniej wentylacji rozwijającym się kiełkom.

A żeby kiełki mogły się rozwijać, potrzebują odpowiedniej porcji wilgoci. Dlatego konieczne jest ich przepłukiwanie 2-3 razy dziennie. Bez tego nasiona, czy też młode kiełki po prostu by wyschły. Ponadto podczas przepłukiwania oczyszczamy też nasze uprawy i dostarczamy świeżego tlenu, który jest również w wodzie.

Aby przepłukać kiełki w słoiku, wystarczy podstawić słoik pod kran z bieżącą wodą, mniej więcej w temperaturze pokojowej, a następnie odlać tę wodę do zlewu. Możemy też wodę odlać do konewki lub innego naczynia i użyć jej do podlewania domowych roślin doniczkowych. Woda po kiełkach ma wiele substancji odżywczych.

Gdy kiełki już dostatecznie podrosną możemy je w słoiku wstawić do lodówki i przechowywać przez kilka dni, zazwyczaj do tygodnia. Przed kolejnym użyciem tego słoika, czy też kiełkownicy słoikowej, należy ją dokładnie umyć, przelać wrzątkiem, wyparzyć lub wstawić do zmywarki włączonej na program z wysoką temperaturą.

W słoikach możemy uprawiać większość kiełków. To przykładowe nasiona:

lucerna – może być uprawiana na wszystkie sposoby, w słoikach, kiełkownicach i na ligninie

rzodkiewka – podobnie jak lucerna, urośnie w każdych warunkach, również w słoikach

rzeżucha – nie nadaje się raczej do uprawy słoikowej, najlepiej udaje się wysiewana na podłożu, np. z waty lub ligniny

rokietta siewna – z kolei  może być uprawiana na wszystkie sposoby, w każdej kiełkownicy, również słoikowej

gorczyca sarepska – tak samo jak rzeżucha wydziela śluz, nalepiej uda się wysiewana na ligninie

kapusta głowiasta czerwona – może być uprawiana na kiełki w słoikach i kiełkownicach

brokuł – uprawiamy na kiełki tak samo jak kapustę

kalarepa – także, w przypadku kiełkownic sitkowych, należy wybrać taką o drobnych oczkach

cebula – dobrze kiełkuje w słoikach, w kiełkownicach także, sitkowa musi być o drobnych oczkach

szczypiorek czosnkowy – ma podobne nasiona, więc możemy go uprawiać tak samo jak cebulę

por – także nie różni się pod względem nasion i sposobów kiełkowania.

len – najlepiej jest kiełkować na podłożu z ligniny, waty, płatków kosmetycznych czy papierowych ręczników

soczewica – świetnie udaje się w uprawie słoikowej, można ją uprawiać także w kiełkownicach przepływowych i siatkowych o dużych oczkach

fasola adzuki – ma większe nasiona, nadaje się więc głównie do uprawy słoikowej, można też użyć kiełkownicy przepływowej lub sitkowej o dużych oczkach

fasola mung – jest nieco mniejsza niż fasola adzuki, ale uprawiamy ją dokładnie tak samo

groch – ma z kolei większe nasiona niż fasola, ale uprawiamy go w taki sam sposób

słonecznik – najlepiej udaje się w uprawie słoikowej, potrzebuje dużo wilgoci

pszenica – może być uprawiana w słoikach, w kiełkownicach przepływowych i sitkowych o dużych oczkach

kozieradka – jak najbardziej także nadaje się do uprawy w słoikach

Dostępne są również różne mieszanki nasion na kiełki. One wszystkie nadają się do uprawy zarówno w słoikach, jak i w kiełkownicy przelewowej czy siatkowej. A do wyboru mamy np. takie mieszanki:

mieszanka regenerująca – w jej skład wchodzą nasiona rzodkiewki, gorczycy, koniczyny, rzezuchy i szczypiorku

mieszanka azjatycka – to mieszanka nasion ciecierzycy, fasoli Adzuki, fasoli Mung i soji

mieszanka łagodna – zawiera nasiona fasoli Mung, lucerny, kapusty czerwonej, rzodkiewki i soczewicy

mieszanka wzmacniająca organizm – w jej skład wchodzi soczewica, fasola Mungi fasola Adzuki

mieszanka na patelnię

mieszanka pikantna – w jej skład wchodzi rzodkiew, lucerna, fasola Mung, rzodkiewka i kozieradka

mieszanka zdrowy duet – to dwa rodzaje nasion, lucerna i koniczyna

mieszanka rosyjska – zawiera nasiona kozieradki, koniczyny, gorczycy, kopru i szczypiorku

mieszanka francuska – to z kolei nasiona koniczyny, rzodkiewki, kozieradki, lucerny, kopru i szczypiorku

a rzodkiewka i soczewica – to mieszanka, jak sama nazwa wskazuje, rzodkiewki i soczewicy

Uprawa kiełków to naprawdę nic trudnego. A korzyści z ich regularnego spożycia jest co niemiara. Zachęcam do uprawiania kiełków i zapraszam do oglądania kolejnych filmów na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ.

Linki :

Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick

YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień

Instagram :  https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/