Jakie rośliny możemy wysiać w lipcu w warzywniku

W dzisiejszym odcinku z cyklu „Ogród Warzywny” będzie mowa o tym, jakie rośliny możemy siać w warzywniku w lipcu. Zapraszamy!

Letnie miesiące w warzywniku to głównie czas zbiorów. Czasami jednak okazuje się, że dopiero w lipcu mamy czas na wakacyjną uprawę warzyw i chcielibyśmy coś wysiać lub posadzić. Niejednokrotnie pustoszeją nam też grządki np. po usuniętych już roślinach grochu, bobu, wczesnowiosennej sałaty czy rzodkiewki. Wiele warzyw możemy też uprawiać w donicach. Co zatem warto wysiać w lipcu? Mamy całkiem sporo roślin do wyboru.

Na mojej liście lipcowych wysiewów pierwsze miejsce zajmuje fasolka szparagowa. Można ją wysiewać rzędowo lub gniazdowo. Można wybrać odmiany karłowe, które nie wymagają żadnych podpór i dorastają mniej więcej do 40 -50 cm wysokości. Fasolka szparagowa jest bardzo łatwo w uprawie. Już po 2-3 miesiącach od wysiewu można zbierać żółte, zielone lub fioletowe strąki.

Na początku lipca możemy też sięgnąć po nasiona buraków. Późno wysiane nie zawsze zdążą wytworzyć dorodne i duże korzenie, ale nie możemy zapominać o tym, że rośliny te mogą być spożywane w całości, jako botwina. Młode liście i korzenie buraka ćwikłowego idealnie nadają się do zup, sałatek i duszonych potraw.

W lipcu kończymy też gruntowy wysiew późnej marchwi.

Wprost do gruntu, do połowy tego miesiąca możemy też wysiewać kalarepę. Będzie wtedy gotowa do zbioru w okolicach września. Zwróćmy jednak uwagę na wybór odmiany mniej skłonnej do drewnienia.

Latem możemy uprawiać też sałatę, ale tu również należy zwrócić uwagę do odpowiedni dobór odmiany. Chcąc uprawiać sałatę w upalne i długie dni, musimy wybrać odmiany nieskłonne do wydawania pędów kwiatostanowych. Najczęściej są to odmiany liściowe, aczkolwiek znajdzie się też kilka pozycji w grupie odmian masłowych i lodowych. Do końca lipca możemy wysiać do gruntu również sałatę rzymską. A w donicach możemy uprawiać tzw. mieszanki na młode liście. Z jednej paczki nasion można zazwyczaj przeprowadzić około 3 zbiorów młodych liści, z których możemy przygotować np. sałatki. Taka uprawa sprawdzi się też w momencie, gdy lubimy dokładać sobie do kanapek odrobinę zieleniny.

Rzodkiewki warto wysiewać w miarę potrzeby, możemy robić to również latem i możemy je uprawiać również w donicach. Ja staram się siać rzodkiewki mniej więcej co dwa tygodnie w niewielkich ilościach, dwóch – trzech pęczków. W przypadku tych roślin także zwróćmy teraz uwagę na dobór odmiany letniej. I pamiętajmy, że tak samo jak w przypadku buraków możemy spożywać zarówno jej część podziemną jak i nadziemną, czyli pożywne, zielone liście.

Na tzw. zdrową zieleninę możemy wysiać też rokiettę siewną, która na pakowaniu bywa opisywana jako rukola.  Jej liście mają wyrazisty, pikantny smak, często miesza się je więc w sałatkach z liśćmi sałaty. Rokietta siewna może być siana od kwietnia do sierpnia. Po mniej więcej 6 tygodniach  można już rozpocząć stopniowy zbiór liści w miarę potrzeby.

Puste miejsca na grządkach możemy też przeznaczyć na uprawę ziół. Możemy posadzić sadzonki, które nabyliśmy w sklepie i cieszyć się świeżymi, aromatycznymi liśćmi do późnej jesieni. Cały czas możemy wysiewać koper, zarówno bezpośrednio do gruntu, jak również w donicach. W pojemnikach możemy też wysiewać np. bazylię, której młode liście będą wspaniałym dopełnieniem potraw z pomidorami.

Warzywa wysiewane w porze letniej nie mają jednak lekko. Wszystko dlatego, że początek ich wegetacji przypada akurat w porze największych upałów i nierzadko także susz. Nawet jeżeli co kilka dni pada, wierzchnia warstwa podłoża w słoneczne dni może przeschnąć bardzo szybko. Dlatego musimy pilnować starannego i systematycznego podlewania.

Podlewania wymagają też oczywiście pozostałe warzywa rosnące w naszych ogrodach, których główny okres wzrostu przypada na lipiec i sierpień, zaliczyć można tu m.in. ogórki, dynie i cukinie, pomidory i paprykę, por i seler oraz warzywa kapustne. Oprócz dostępu do wody często potrzebują one również dodatkowej porcji składników pokarmowych.