Jakie warzywa można, a nawet należy wysiać w maju

Jakie warzywa można, a nawet należy wysiać w maju – Bo maj to miesiąc, kiedy nie tylko możemy sięgnąć po nasiona roślin warzywnych, ale także po sadzonki, zarówno te, które wyhodowaliśmy samodzielnie, jak również te, które o tej porze są dostępne w sklepach ogrodniczych.

Zacznijmy od wysiewów. Przez cały miesiąc możemy siać buraki. Wysiewa się je później niż inne rośliny korzeniowe, ponieważ kiełkują dopiero w  temperaturze 8 stopni Celsjusza. Ponadto na niskie temperatury reagują wybijaniem w pędy kwiatostanowe.

Zapraszamy do sklepu https://sklep.ogrodnacodzien.pl/

Marchew nie ma dużych wymagań co do ciepła, zniesie zarówno przymrozki, jak i upały. Ją nadal możemy z powodzeniem wysiewać, jednak jej zbiór będzie już raczej jesienią, nie latem.

Siew pietruszki teoretycznie powinien być przeprowadzony w kwietniu i to najlepiej na początku tego miesiąca, ale tegoroczna zimna wiosna nieco opóźniła wysiewy w wielu ogrodach. Zatem początek maja, to ostatni moment, żeby sięgnąć po nasiona tego warzywa korzeniowego. W sprzyjających warunkach, zdąży jeszcze dojrzeć do zbioru jesienią.

Z warzyw rzepowatych w maju możemy siać rzepę i rzodkiewkę. Warto już jednak zwrócić uwagę na odmiany i wybrać takie, które nadają się do uprawy w cieplejszych, letnich warunkach.

Jeżeli nie przygotowywaliśmy wcześniej rozsady sałaty, kalarepy czy pora, to możemy pokusić się o wysiew tych warzyw w pierwszej połowie tego miesiąca wprost do gruntu.

W drugiej jego połowie natomiast możemy już wysiewać warzywa ciepłolubne, wrażliwe na chłody, do których zalicza się np. fasolę i fasolkę szparagową, zarówno tyczną, jak i karłową. Sposób siewu zależy od odmiany, jaką wybierzemy. Dla roślin tycznych musimy przygotować podpory, po których będą mogły się piąć. Fasolka karłowa dorasta do ok. 50 cm wysokości, może rosnąć na bardzie odsłoniętych i wietrznych stanowiskach. Jest to roślina łatwa w uprawie. Zdecydowanie warto ją zaprosić do ogrodowych warzywników.

Do ciepłolubnych warzyw zalicza się także kukurydza cukrowa, którą możemy wysiewać w rzędach lub gniazdowo. Aby przedłużyć okres zbioru kolb, podobnie jak fasolkę szparagową, możemy warzywo to wysiewać partiami co kilka dni, nawet do połowy czerwca.

W drugiej połowie miesiąca możemy bezpośrednio do gruntu siać dynie, cukinie, ogórki i inne warzywa dyniowate. Ich wysiew może być rzędowy lub gniazdowy. Są to rośliny, które potrzebują sporo składników odżywczych, zatem ich miejsce uprawy warto przedsiewnie zasilić, np. kompostem. Przy okazji tych warzyw przechodzimy od razu do tematu sadzenia rozsad, bo jeżeli przygotowaliśmy wcześniej sadzonki warzyw dyniowatych, to sadzimy je także po „Zimnych Ogrodnikach”. Rośliny te nie lubią przesadzania, więc starajmy się robić to bardzo ostrożnie, żeby nie naruszyć systemu korzeniowego.

Najbardziej wyczekujemy chyba momentu sadzenia pomidorów. Chociaż nie jest to najłatwiejsza roślina w uprawie, to często znajduje się dla niej miejsce zarówno na grządkach, jak również w donicach na balkonach lub tarasach. Nic dziwnego, owoce pomidorów kupione w sklepie rzadko smakują tak, jak te, które zerwiemy z własnego krzaczka.

Do innych warzyw psiankowatych, których rozsady sadzimy w drugiej połowie maja zaliczamy paprykę i bakłażany. Potrzebują one jak najwięcej słońca i ciepła oraz regularnego podlewania w trakcie sezonu, zwłaszcza gdy uprawiamy je w donicach.

Do gruntu w maju trafia także seler. Jedyne warzywo korzeniowe, które ze względu na długi okres wegetacji uprawimy z rozsady. Selery lubią żyzną glebę, pamiętajmy o tym, jeżeli chcemy mieć dorodne zbiory.

Jeżeli nie zrobiliśmy tego w kwietniu, to sadzimy również rozsadę pora. W miarę potrzeb i w miarę wzrostu naszych roślin, będziemy mogli je wyrywać od lata aż do zimy, a czasami nawet po zimie, wiosną.

Jeżeli została nam dymka cebuli, to jak najbardziej możemy ją jeszcze wysadzić na grządce. Po kilku tygodniach wyrośnie z niej zielony szczypior, który zawsze przyda się do przygotowania smacznych potraw z jajkiem, białym serkiem i nie tylko.

Cały czas sadzimy też rozsadę sałaty. W zależności od odmiany to warzywo liściowe możemy uprawiać przez cały sezon wiosenny, letni i jesienny w ogrodzie.

Maj to także miesiąc przygotowania kolejnych rozsad warzyw, których najczęściej nie przygotowuje się już w domu lecz w wybranym miejscu w ogrodzie, na rozsadniku. A do warzyw tych zalicza się rośliny kapustne. W tym miesiącu można przygotować rozsadę m.in. takich warzyw jak jarmuż, kalafior, późna kalarepa i brukselka a także spośród innych grup roślin: sałatę, endywię i koper włoski.

Nie zapominajmy też o ziołach. W maju możemy wysiewać m.in. bazylię w różnych odmianach, majeranek czy koper ogrodowy. Możemy też sadzić sadzonki ulubionych ziół zarówno na grządkach, jak i w donicach. A przykładem takich sadzonek może być: mięta, melisa, szałwia, rozmaryn, szczypiorek, tymianek, oregano, cząber i wiele innych. Zioła są mało wymagające, ale niezwykle wartościowe.

Życzymy udanych wysiewów i wspaniałych upraw. I zapraszamy do oglądania kolejnych odcinków z cyklu „Ogród Warzywny”.