Jakie warzywa uprawiać w zimie?
Jakie warzywa uprawiać w zimie? Warzywnik zimą można przenieść na okienny parapet. 🧄 Co możemy w styczniu uprawiać w domu? Na przypomnienie tych informacji zapraszamy w dzisiejszym filmie z cyklu „Ogród Warzywny”.
Zimą, gdy nasze ogrody i warzywniki są pogrążone w zimowym śnie, możemy urozmaicić sobie czas czekania do wiosny tzw. pędzeniem warzyw. Pędzenie to pobudzenie roślin, zazwyczaj korzeniowych lub cebulowych, do wcześniejszej wegetacji. W ogrodzie wznowiłyby one wzrost dopiero wiosną. Jeżeli przeniesiemy je do domu i zapewnimy odpowiednie warunki, zaczną przyrastać już zimą, w styczniu lub w lutym.
A do roślin, które z powodzeniem możemy pędzić w cieple naszych domów zaliczyć możemy oczywiście cebulę. Robiły to już nasze babcie i jak najbardziej warto je naśladować, tym bardziej, że jest to bardzo proste. Szczypior czyli liście cebuli są źródłem witaminy C oraz witaminy A, a także witamin B1 i B2 oraz wapnia, żelaza, karotenu, kwasu foliowego i soli mineralnych. Ponadto są aromatyczne, smaczne i z powodzeniem mogą zastąpić szczypiorek lub cebulę w wielu potrawach.
Żeby go pozyskać wystarczy zdrową cebulę z własnych zbiorów lub zakupioną w sklepie posadzić w doniczce, czy tez pojemniku z wilgotną, ale nie zbyt mokrą ziemią tak, żeby jej 1/3 lub 1/4 wystawała nad powierzchnię. Odmiana cebuli nie ma tu większego znaczenia. Już po kilku lub kilkunastu dniach powinniśmy zauważyć kiełkujący zielony szczypior, który możemy ścinać według potrzeby. Cebulę można umieścić też w pojemniku z wodą na dnie. Zanurzona powinna być tylko dolna część cebuli, a po wypuszczeniu korzeni, same korzenie. W ten sposób również bez problemu pozyskamy aromatyczne, pyszne liście.
Im mniejsze cebulki posadzimy, tym delikatniejszy szczypior pozyskamy. W podobny sposób możemy uprawiać również czosnek, zwłaszcza jeżeli zobaczymy, że nasze ząbki same zaczynają już kiełkować, co się niekiedy zdarza. Czosnek możemy wtedy posadzić w całości, całą główką lub podzielić na ząbki. W ten sposób będziemy mogli doprawiać potrawy szczypiorem o czosnkowym smaku i aromacie.
Kolejnym warzywem, które idealnie nadaje się do pędzenia na parapecie zimą jest pietruszka korzeniowa. Ją również można umieścić w ziemi lub w wodzie. Mało tego, nie trzeba nawet sadzić całego korzenia, lecz jedynie odciąć jego wierzchołek. Aczkolwiek im większy będzie to fragment korzeniowej pietruszki, tym więcej będziemy mogli pozyskać pietruszkowych liści i tym dłużej będziemy mogli taką roślinę na świeżą zieleninę uprawiać. A naprawdę warto.
Natka pietruszki ma dużo więcej witaminy C niż cytrusy czy papryka. Średniej wielkości łyżka posiekanych liści zaspokaja jej dzienną dawkę, jakiej potrzebuje nasz organizm. Ponadto znajdziemy w niej również witaminę A oraz E i oczywiście wiele innych minerałów. Dodana do wielu potraw podkreśli i wzbogaci ich smak.
Alternatywą mogą być tu również młode liście selera, którego także możemy w identyczny sposób uprawiać zimą i na przedwiośniu. Sprawdzą się tu zwłaszcza korzenie selerów z własnego ogródka, które są niewielkie i przez to wytwarzają niewielkie, a tym samym delikatniejsze liście. Uprawiamy je dokładnie tak samo jak pietruszkę, zbierając stopniowo według potrzeb.
Mniej popularnym warzywem do pędzenia są buraki, a szkoda, bo je również wystarczy posadzić w ziemi, żeby po kilkunastu dniach zbierać młode, zdrowe i smaczne liście, idealne do sałatek lub kanapek. Ważne w przypadku warzyw korzeniowych jest to, aby pietruszki, selery czy buraki nie miały zbyt mocno przyciętych korzeni od góry. Najlepiej, żeby wcale nie były one przycięte. o co bez problemu możemy zadbać jesienią, jeżeli sami uprawiamy je w warzywniku, trudniej jest wtedy, gdy warzywa te kupujemy w sklepie. Ważne w przypadku pędzenia wszystkich roślin jest także to, żeby dbać o regularne podlewanie, czy też uzupełnianie wody w pojemnikach z wodą oraz żeby rosły w jak najjaśniejszym miejscu. Warto też sprawdzać czy nie pojawiły się na naszych zimowych uprawach mszyce lub inne szkodniki, zdarza się to zwłaszcza wtedy, gdy korzystamy z własnych upraw z ogrodu.
Na kuchennym parapecie przez cały rok możemy uprawiać też sałatę, zarówno tę wysianą samodzielnie, jak i taką, którą możemy kupić w doniczkach z bryłą korzeniową w wielu sklepach spożywczych i marketach. Nie możemy zapominać też o ziołach, kiełkach i roślinach wysiewanych na młode liście. Ale to już tematy kolejnych filmów.
Zapraszam więc już teraz do ich oglądania i odwiedzania kanału OGRÓD NA CO DZIEŃ.
Linki :
Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick
YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień
Instagram : https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/