Jakie warzywa wysiewamy w lutym?

Jakie warzywa wysiewamy w lutym?

luty, wysiew, warzyw, jakie, warzywa, wysiać, co siać w lutym, pierwsze wysiewy, co należy wysiać w lutym, luty co siać, wysiew warzyw luty, seler wysiew, pomidor wysiew, por wysiew, bakłażan wysiew, kapusta wysiew, sałata wysiew, papryka ostra wysiew, 2023, uprawa warzyw, rozsady warzyw, ogród warzywny, warzywnik, ogród na co dzień, poradnik ogrodnika, jak wysiewać warzywa, własne rozsady warzyw, własne warzywa od nasionka, przygotowanie rozsad

Nie każdy musi wysiewać warzywa na rozsady. Osoby, które nie mają na to czasu, miejsca lub chęci, mogą potem kupić gotowe sadzonki, które często pojawiają się w sklepach ogrodniczych lub na straganach w kwietniu lub w maju.
Jednakże samodzielne wyhodowanie roślin jadalnych od nasionka daje nam 100%ową pewność w jakich warunkach rozsada powstała. Ponadto mamy pewność co do odmiany, jaką chcemy uprawiać. A najważniejsze jest to, że dla wielu z nas wysiewanie roślin to po prostu doskonała zabawa.
Zatem, jakie gatunki warzyw wysiewamy już w lutym? Są to m.in.: seler – i to zarówno seler korzeniowy, jak i seler naciowy i liściowy oraz por – tu w pierwszej kolejności sięgamy po odmiany wczesne i średniopóźne. Por możemy wysiewać też wprost do gruntu w marcu lub kwietniu, ale uprawiany z rozsady daje wcześniejsze plony i można go w późniejszym czasie sadzić w różnych miejscach na grządkach z wykorzystaniem zasad uprawy współprzędnej.
Kolejnym warzywem jest sałata – ja w lutym wysiewam już wszystkie gatunki, tzn. sałatę liściową, masłową i kruchą oraz rzymską, w niewielkich ilościach, za mniej więcej 3 tygodnie wysieję kolejną partię.
Tak samo postąpię z kalarepą, będę powtarzać jej wysiew w niewielkich ilościach, żeby w warzywniku była cały czas pod ręką. Sałatę i kalarepę możemy też wysiewać wprost do gruntu od marca / kwietnia, w zależności od pogody.
Oprócz kalarepy z warzyw kapustnych można też wysiewać wczesne odmiany kapusty, kalafiora i brokuła. Wysieję po kilka sztuk, dla urozmaicenia moich upraw w warzywniku. Do nich dołączy też kapusta pekińska i pak-choi. Te dwa gatunki radzi się wysiewać raczej na poplony w lipcu lub sierpniu, ale jeżeli zdecydujemy się na bardzo wczesną uprawę przedplonów, np. pod osłonami i lutowy wysiew, to uprawa tych warzyw także powinna się udać
W lutym wysiewam także ostrą paprykę, którą potem będę uprawiać w donicach, a także paprykę słodką, która będzie uprawiana w szklarni. Jeżeli planujemy uprawiać paprykę w gruncie, lepiej jest ją wysiać pod koniec lutego lub na początku marca.
Podobna zasada dotyczy pomidorów. Ja już w lutym wysieję wybrane odmiany pomidorów karłowych do uprawy doniczkowej oraz kilka krzaczków pomidorów wczesnych do uprawy szklarniowej. Dla tych co chcę uprawiać pomidory w gruncie, najlepszy czas wysiewy przypada mniej więcej na połowę marca.
Z roślin owocowych wcześnie wysiewa się truskawki i poziomki. U mnie w ogrodzie jest ich już sporo, więc w tym roku wysiewać ich nie muszę.
Z zakresu ziół, możemy już sięgnąć po nasiona bazylii, którą w lutym wysiewa się na razie na młode liście. Możemy też wysiać melisę i trawę cytrynową.
Jeżeli posiadamy inspekt, w którym temperatura oscyluje w okolicach 10-15 stopni, to w ostatniej dekadzie lutego, możemy w nim wysiać wybrane odmiany cebuli. Niektórzy pod koniec tego miesiąca wysiewają także na rozsady takie warzywa jak: szpinak nowozelandzki, karczoch, kard, fenkuł i koper włoski. Ja szpinak nowozelandzki i koper włoski będę wysiewać, ale dopiero w marcu.
Pod koniec lutego również możemy rozpocząć uprawę pierwszych warzyw w gruncie, ale dotyczy to właścicieli podgrzewanych inspektów, szklarni bądź tuneli foliowych. W tym wypadku możemy wysiewać wybrane odmiany rzodkiewki, szpinaku i kopru, a także grochu, groszku cukrowego i bobu. Niektórzy na przełomie lutego i marca sięgają też po nasiona pietruszki i pasternaku, a także wysadzają czosnek i cebulę z dymki. Ja koper i rukolę wysieję już teraz w ramach uprawy pojemnikowej. Będę je zbierać w ramach młodych liści.
A teraz kilka słów o tym, jak wysiewać różne grupy roślin warzywnych na rozsady, dla tych co jeszcze tego nigdy nie robili i dla tych co chętnie sobie te wiadomości przypomną.
Po pierwsze, pojemniki, których użyjemy, bez względu czy będą to wielodoniczki, czy też plastikowe opakowania po produktach spożywczych muszą być czyste i mieć otwory drenażowe na dnie. Po drugie, warto użyć dedykowanego podłoża do siewu i pikowania, które ma odpowiednią przepuszczalną strukturę i jest wolne od patogenów chorobotwórczych i grzybów. Pamiętajmy też o opisaniu gatunków i odmian, które wysiewamy, zwłaszcza jeżeli mamy zamiar uprawiać kilka w jednym pojemniku. A teraz bardziej szczegółowo.
Seler to jedyne warzywo korzeniowe, którego nie wysiewamy wprost do gruntu, ale które musi być uprawiane z rozsady . Głównie ze względu na długi okres wegetacji tej rośliny. Nasiona są bardzo drobne, rozsypujemy je więc na wilgotnym, lekko ubitym podłożu w niezbyt głębokim pojemniku. Nie przykrywamy ich ani ziemią ani piaskiem, tylko delikatnie dociskamy. Następnie delikatnie zwilżamy, najlepiej opryskiwaczem o rozproszonym strumieniu, żeby nie wymyć nasion. Potem możemy nakryć szybką bądź folią i utrzymujemy stałą wilgotność podłoża. Pamiętamy o codziennym wietrzeniu. W przypadku selera czeka nas później pikowanie.
Por ma zdecydowanie większe nasiona. Ja od razu wysiewam trzy odmiany tego warzywa, odmianę wczesną, średnio późną i późną. Nasiona umieszczamy w wybranym pojemniku na wyrównanym i lekko ubitym podłożu, po czym przysypujemy je cienką 2-3 milimetrową warstwą ziemi. Możemy go potem pikować albo jeżeli pogoda na to pozwala, od razu przesadzać na miejsce stałe, na grządkę.
Sałata w zależności od gatunku i odmiany może mieć nasiona w kolorze jasnym, prawie białym lub w kolorze ciemno szarym. Wszystkie wysiewamy tak samo. Możemy, ale nie musimy ich przysypywać ziemią. Ja robię to naprawdę delikatną warstwą. Jeżeli jedynie dociśniemy je do podłoża, też wykiełkuje.
Warzywa kapustne przysypujemy ziemią, tak samo jak w przypadku pora, 2-3 milimetrową warstwą podłoża. Zarówno kapusta, jak i brokuł, kalafior, kalarepa mają okrągłe nasiona. Wysieję po kilka z nich do każdego otworu w wielodoniczkach. Po wykiełkowaniu, wybiorę najsilniejszą siewkę w każdym z nich i resztę usunę, tak, żeby było po jednej roślinie. Jeżeli pogoda dopisze, trafią w marcu już do gruntu lub do nieogrzewanej szklarni, jeżeli zima będzie się przedłużać, będę musiała je potem przesadzić do większych doniczek.
Paprykę ostrą wysiewam już w plastikowych pojemnikach, po kilka sztuk, bo w ich przypadku i tak czeka mnie pikowanie, może nawet nie jednokrotne, a wielokrotne. Wszystko zależy jaka wiosenna aura nam się szykuje w tym sezonie. Można wysiać kilka odmian, o róznej skali ostrości. Nasiona przysypujemy ok. 3-milimetrową warstwą ziemi. Warto pamiętać, że papryka do kiełkowania potrzebuje, oprócz wysokiej wilgotności podłoża, także dość wysokiej temperatury, od 20-25 stopni Celsjusza.
W lutym możemy wysiewać też mini papryczki, np. z owoców, które zebraliśmy z jesiennych okazów, nawet takich kupionych w sklepie. Mam kilka zasuszonych papryczek, a nawet jeszcze całkiem świeżą, ich nasiona również trafią do wielodoniczek. Zobaczymy czy wykiełkują i co z nich wyrośnie.
Mini papryczki zazwyczaj są ostre, ale możemy nabyć także nasiona mini papryczek słodkich. Ja znalazłam właśnie nasiona jednej z takich odmian. Niestety są już przeterminowane. Mimo wszystko je wysieję i sprawdzę czy wykiełkują. Jeżeli nie – jest jeszcze czas, żeby nabyć nowe nasiona i wysiać je później, np. w marcu.
Słodką paprykę i bakłażany, czyli oberżynę, wysiewamy tak samo jak paprykę ostrą. I identycznie postępujemy z wysiewem pomidorów. Po jeszcze więcej szczegółów dotyczących wysiewu warzyw krok po kroku odsyłam do poprzednich, m.in. zeszłorocznych filmów z cyklu „Ogród Warzywny” na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ.
Na zakończenie wysiewów wszystko delikatnie ale dokładnie zraszamy. Lepiej jest zraszać niż podlewać dopiero co wysiane nasiona i potem delikatne kiełkujące rośliny. Po czym przykrywamy całość folią lub plastikowym czy szklanym kloszem, żeby utrzymać przez dłuższy czas wysoką wilgotność podłoża i powietrza. Pamiętajmy jednak o codziennym wietrzeniu.
I nie pozostaje nam nic innego jak czekać na pierwsze wschody. Warzywa powinny kiełkować po okresie od 3 do 15 dni, w zależności od gatunku odmiany.
I to wszystko na dziś. Zapraszam do oglądania kolejnych filmów na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ.

About The Author
piotrschick