Kalarepa, brokuł i kalafior – wysiew i uprawa w ogrodzie

Kalarepa, brokuł i kalafior to warzywa z rodziny kapustowatych. I to właśnie o nich jest dzisiejszy odcinek programu „Ogród od kuchni”.

Do roślin kapustnych należą m.in.: kapusta głowiasta, kapusta pekińska, brukselka, jarmuż, kalafior, brokuł i kalarepa. Komponując zdrowy jadłospis często bierzemy je pod uwagę. Warto więc pomyśleć o nich także planując zagony w warzywniku. W uprawie mają bardzo wysokie wymagania świetlne i pokarmowe.

Jadalną częścią kalarepy jest zgrubienie jej łodygi i młode listki. Kalarepa nie znosi suszy i upałów, wtedy jej zgrubienie szybko drewnieje i staje się niesmaczne.

Kalarepa to warzywo niezwykle bogate w witaminy i substancje mineralne, bardzo smaczne i różnorodnie wykorzystywane. Liście tej rośliny mogą być przyrządzane jako jarzynka. Zawartość witaminy C jest w nich dwukrotnie wyższa niż w bulwach, wyższa jest też zawartość karotenu, wapnia i żelaza.

Kalarepa najczęściej jest uprawiana z rozsady, możliwy jest też wysiew bezpośrednio do gruntu, ale rzadziej się go stosuje. Żeby bulwy mogły się rozwijać bez zakłóceń, młode siewki sadzimy na grządce niezbyt głęboko. Umieszczamy je w glebie tak, aby górne korzenie lekko przykrywała ziemia. Ważne jest zmianowanie, na tym samym stanowisku możemy ją sadzić co 3 lata. Zgrubienia kalarepy mają tendencję do pękania, gdy po okresie suszy, pojawi się obfity deszcz. Zbyt długo pozostawione na grządce bulwy drewnieją, dlatego musimy zbierać je w odpowiednim momencie. Warzywo to nadaje się do mrożenia po krótkim zblanszowaniu. Zamrażać możemy też brokuła i kalafiora.

Kalafior, podobnie jak brokuł należy do nielicznej grupy warzyw, u których częścią jadalną są kwiaty lub kwiatostany. Jest to smaczne i lekkostrawne warzywo, które można łatwo i różnorodnie przyrządzić. Można też spożywać go na surowo.

Kalafior, podobnie jak inne kapustne, lubi gleby żyzne, próchniczne i wilgotne. W jego uprawie również konieczne jest regularne podlewanie.

Roślina ta wytwarza korzenie głęboko penetrujące glebę, toteż konieczne jest jej wcześniejsze spulchnienie. Kolejny warunek udanej uprawy, to stanowisko w pełnym słońcu. Warto zwrócić też uwagę na dobór odmiany. Istnieją odpowiednie odmiany na plantacje wiosenne, letnie i jesienne. Obok typowych odmian o białawych kwiatach, są też takie, które rozwijają kwiaty zielone i fioletowe. Kalafiory uprawiamy z rozsady, nasiona wysiewamy na paletach lub w wielodoniczkach. Gdy siewki mają 2-3 liście pikujemy je do większych pojemników, zagłębiając do nasady pierwszych liści. Około półtora miesiąca po wysiewie, kiedy młode kalafiory mają już od 4 do 6 liści sadzimy je na zagonie. W czerwcu, kiedy młode kalafiory osiągają ok. 10 cm średnicy, należy złamać główne nerwy liści otaczających różę, aby chronić ją przed słońcem. Kalafiory należy zbierać w odpowiednim momencie, ponieważ szybko potrafią się wybijać. Mają duże wymagania nawozowe. Na niedobór azotu reagują słabym rozwojem liści i luźną główką kwiatostanu. Niebezpieczne są także niedobry pozostałych makro i mikroelementów.

Brokuły najlepiej rosną w łagodnym i wilgotnym klimacie. Również nie lubią suszy i upałów. Gleba pod ich uprawę powinna być dobrze przygotowana.

Przy zbyt wysokich temperaturach brokuły wytwarzają niewielkie liście, skromne kwiatostany i rozwijają się bardzo nieregularnie. Uprawiamy je podobnie jak kalarepy i kalafiory, nasiona wysiewamy na rozsady, które potem sadzimy na zagonach od kwietnia do czerwca. Obfite dawki kompostu lub obornika są odpowiednim nawozem dla tych warzyw. Glebę zasilamy nawet kilkakrotnie.

Zaletą brokułów jest to, że po ścięciu róży głównej, tworzą się jeszcze róże boczne. Są one wyraźnie mniejsze, ale równie wartościowe. Dzięki temu mamy dłuższy zbiór.

Brokuły mają wysoką zawartość składników mineralnych oraz witamin, przede wszystkim kompleksu witamin A i B. W warzywie tym stwierdzono też obecność substancji, które mają silne oddziaływanie antyrakowe.

Warzywa kapustne nie należą do roślin najłatwiejszych w uprawie. Ale warto znaleźć dla nich trochę miejsca w warzywniku. W kolejnym odcinku powiemy o burakach.