Kalendarz ogrodnika na 19.11 – 25.11 – listopad w ogrodzie

Listopad w ogrodzie – „Deszcz w połowie listopada, tęgi mróz w styczniu zapowiada”.

Rozpoczynamy kolejny “Tydzień w ogrodzie”.

Czas na ostatnie koszenie trawnika. Warto użyć kosiarki z koszem, która oprócz ściętej trawy wciągnie również ostatnie liście opadające z drzew. Darń zazwyczaj ścinamy na wysokość 4-5 cm, zbyt niskie przycięcie może powodować przemarzanie, a zbyt wysokie – obniżoną odporność na choroby grzybowe, w tym na pleśń śniegową.

Jeżeli w naszym rejonie nie było silnych przymrozków, możemy wykopać wybrane zioła, przesadzić do doniczek i uprawiać na kuchennym parapecie. W domowym zielniku może znaleźć się m.in. oregano, majeranek, szczypiorek czy tymianek.

Kończymy sezon podlewania roślin. Gdy coraz częściej pojawiają się nocne przymrozki należy zabezpieczyć instalację i urządzenia do nawadniania ogrodu. Spuszczamy wodę z wszystkich elementów, wąż zwijamy tak, aby nie było załamań i chowamy w altanie lub garażu. Zraszacze i pistolety również przenosimy w cieplejsze miejsce. Jeżeli mamy w ogrodzie system automatycznego nawadniania, należy instalację przedmuchać sprężonym powietrzem.

Uprzedzając atak zimy zabezpieczamy róże. Chłodów nie boją się jedynie gatunki dzikie i niektóre odmiany parkowe. Sposoby zabezpieczania róż różnią się w zależności od gatunku. Większość wymaga kopczykowania. Usypujemy wokół krzewu kopczyk o wysokości mniej więcej 20 cm. Możemy do tego użyć ziemi ogrodowej z dodatkiem kompostu, podłoża do róż, torfu lub specjalnego substratu. Wiosną będzie to cenne źródło próchnicy.

Pod koniec listopada ścinamy ostatnie warzywa kapustne, korzeniowe i liściowe. Zbieramy jeszcze m.in. kalarepę, brukselkę, pietruszkę, por czy szpinak. Późną jesienią praca z ogrodu przenosi się do kuchni.

Z zebranych warzyw przygotowujemy przetwory. W słoikach znajdzie się miejsce m.in. dla buraków. Tym bardziej, że 24 listopada jest Dzień Buraka. Warto o nim pamiętać w jesienno-zimowej diecie.

Oprócz buraków przygotowujemy jeszcze jesienne przetwory m.in. z marchwi i dyni. Te bogate w karoten warzywa możemy przechowywać nie tylko w słoikach, możemy je także mrozić.

O darach z ogrodu możemy przeczytać w listopadowym wydaniu czasopisma “Przepis na Ogród”, znajdziemy w nim m.in. artykuł o dyni figolistnej, ogórku kolczastym, czy smacznych jagodach na późny zbiór.

Kolejny “Tydzień w ogrodzie” już za tydzień.