„Po lutym marzec spieszy, koniec zimy wszystkich cieszy.”
Rozpoczynamy kolejny „Tydzień w Ogrodzie, w którym żegnamy już luty, a witamy marzec…
… widokiem kwitnących wierzb, których urocze bazie, kotki, pojawiają się już w cieplejszych rejonach naszego kraju. Jeżeli chcemy ich gałązki wykorzystać w dekoracjach wielkanocnych podczas Świąt, które przypadają w tym roku dopiero za miesiąc, to warto ściąć je już teraz i przechować bez wstawiania do wody. Coraz więcej kwiatów pojawia się też na rabatach, zdobią je już ciemierniki, krokusy, ranniki i przebiśniegi. Zawiązują się już pąki kwiatowe wczesnych narcyzów. Czyżby to już koniec zimy?
Zatem jeżeli jeszcze tego nie zrobiliśmy warto sięgnąć po sekator i przyciąć winorośl. Nie radzi się tego robić w późniejszym terminie ze względu na tzw. „efekt płaczu”, czyli wyciekanie soków z ran, kiedy rośliny budzą się już z zimowego snu. W słoneczne i suche dni można przyciąć już także jabłonie i śliwy. Zabiegi warto zacząć od drzew najstarszych. A mniejsze obcięte gałęzie można zabrać do domu i wstawić do wazonu z wodą, powinny zakwitnąć po 3-4 tygodniach.
W domach i w ciepłych inspektach dbamy o rozsady warzyw i kwiatów, które wysialiśmy w styczniu i lutym. Cały czas pilnujemy, by miały jak najwięcej światła i delikatnie je podlewamy, żeby ziemia stale była lekko wilgotna, ale nie zbyt mokra. Gdy jest za dużo wody w podłożu, siewki mogą zagniwać. Ponadto mokra ziemia to środowisko sprzyjające rozwojowi ziemiórek. Larwy tych muchówek, które są bezbarwne i często trudno widoczne, podgryzają korzenie młodych roślinek i je niszczą rozsady. Jeżeli zauważymy ich obecność, możemy np. użyć preparatu pochodzenia naturalnego zwalczającego ziemiórki i inne szkodniki, który nanosimy za pomocą opryskiwacza w formie oprysku lub którym podlewamy rozsady czy też domowe rośliny doniczkowe, które tego potrzebują. Działa on na formy dorosłe szkodników, a także na ich formy larwalne. Ich aktywność ustępuje w ciągu kilku godzin po zastosowaniu. Do wyłapywania dorosłych ziemiórek, często określanych jako małe czarne muszki w roślinach doniczkowych, możemy użyć też żółtych tablic lepowych, np. w kształcie motyli.
Kontynuujemy wysiewy wybranych warzyw, kwiatów i ziół na rozsady. M.in. siejemy por, o którym więcej będzie mowa w środowym filmie z cyklu „Ogród Warzywny”. Wraz z końcem lutego, kończymy wysiew selera, za to w dalszym ciągu sięgać możemy po nasiona sałaty, kalarepy i innych warzyw kapustnych, papryki i pomidorów karłowych i szklarniowych, a także petunii, pelargonii, aksamitek, lobelii, kobei pnącej i innych roślin, o których była już mowa w naszych poprzednich filmach.
A w marcu przypada czas wysiewu jeszcze większej ilości warzyw, kwiatów i ziół na rozsady, o czym szczegółowo będzie mowa w tym tygodniu w kolejnych filmach na naszym kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ. To miesiąc wysiewu na rozsady m.in. pomidorów, papryki i bakłażanów, cebuli, majeranku, bazylii i innych ziół, a także cynii, astrów, zatrwianu, lwiej paszczy, lewkonii i innych roślin kwitnących, preferujących ciepło.
W tym miesiącu możemy też sięgnąć po nasiona roślin, które wolą rosnąć w niższej temperaturze i jeżeli pogoda na to pozwala oraz ziemia na grządkach nieco przeschła, możemy je wysiać bezpośrednio do gruntu. Z grupy roślin kwitnących są to np. nagietki, chabry, groszki pachnące i gipsówka. Z grupy warzyw są to m.in. rzodkiewka, szpinak, koper, marchew, pietruszka, pasternak, bób, groch i groszek cukrowy, sadzić możemy też cebulę dymkę i czosnek.
Zanim jednak przystąpimy jednak do wysiewów, przygotujmy odpowiednio grządki. Należy je odchwaścić, jeżeli łagodna zima pozwoliła na ich pojawienie się, spulchnić wierzchnią warstwę gleby i wyrównać, a także zasilić przedsiewnie. Można to zrobić wybranym nawozem lub suchym obornikiem oraz kompostem, który poprawia właściwości gleby i między innymi pomaga potem roślinom przyswoić wszystkie składniki pokarmowe. Kompost to czarne złoto ogrodników i jeżeli nie mamy w ogrodzie swojego kompostownika, możemy użyć np. gotowego do użycia eko kompostu. Nie tylko zawiera wartości odżywcze, ale także próchnicę, dzięki której gleba jest bardziej przepuszczalna, pulchna i napowietrzona oraz lepiej magazynuje wodę. Kompost pobudza też życie biologiczne gleby i po prostu ją użyźnia. Zaplanujmy dobrze marcowe wysiewy, żeby o niczym nie zapomnieć.
Życzymy wspaniałego tygodnia. I zapraszamy na kolejny „Tydzień w Ogrodzie” już za tydzień oraz do oglądania pozostałych filmów na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ.