„W maju zbiera pszczółka, zbierajże też i ty ziółka”
Rozpoczynamy kolejny „Tydzień w Ogrodzie”…
…od przypomnienia, że podobnie jak pszczółka z powiedzenia, również my możemy już zbierać wiele ziół, np. miętę na miętową herbatę, melisę na uspokojenie, bazylię do przyprawiania potraw z pomidorami, tymianek czy oregano do pizzy. Nadal możemy też wysiewać wiele szybko rosnących roślin zielnych, np. bazylię i majeranek. Możemy też sadzić już bezpośrednio do gruntu lub balkonowych czy tarasowych donic sadzonki, które wcześniej samodzielnie przygotowaliśmy lub które kupiliśmy w sklepie ogrodniczym lub nawet markecie spożywczym.
Kontynuujemy też zbiory warzywnych przedplonów robiąc miejsce dla innych warzyw. A zbierać cały czas możemy rzodkiewki, szpinak, sałatę i szczypior cebuli. Jeżeli nadal chcemy uprawiać te rośliny w warzywniku, to przypominamy, że w przypadku rzodkiewki i sałaty należy sięgać już po nasiona tylko odmian do letniej uprawy, które są bardziej odporne na przesuszenia i wysoką temperaturę, w przypadku szpinaku możemy siać szpinak nowozelandzki lub tzw. szpinak sałatkowy, natomiast jeżeli chodzi o cebulę, to cały czas możemy sadzić jej rozsadę przygotowaną w marcu lub kwietniu. Jeżeli pozostały nam jeszcze cebulki, dymki cebuli, to także możemy dla nich znaleźć miejsce na grządce.
Piętnasty maja znany jest ogrodnikom jako „Zimna Zośka”. To symboliczna data, po której w naszym klimacie nie powinniśmy się już spodziewać nocnych przymrozków i to symboliczna data, która rozpoczyna w naszych ogrodach sezon uprawy roślin letnich, kiedy w gruncie, na warzywnych grządkach możemy sadzić sadzonki pomidorów, papryki, bakłażanów i innych roślin psiankowatych, o których była mowa w naszych zeszłotygodniowych filmach z cyklu „Ogród Warzywny”. Możemy też wysiewać lub sadzić sadzonki ogórków, dyń, cukinii, patisonów, kabaczków, melonów, arbuzów i innych roślin dyniowatych, o czym będzie mowa w naszym tego tygodniowym środowym filmie. Na grządki trafić też mogą sadzonki selera i pora oraz innych roślin warzywnych, które można było sadzić już wcześniej, m.in. sałaty, kalarepy oraz innych warzyw kapustnych.
Na rabatach kwiatowych warto o tej porze w szczególny sposób zadbać o hortensje. To czas ich silnego wzrostu i wypuszczania młodych pędów, które już niebawem będą kwitły. Pamiętajmy o ich podlewaniu, jeżeli ilość opadów jest niewystarczająca oraz o ich nawożeniu, ponieważ właśnie teraz, w czasie najbardziej intensywnego przyrostu potrzebują one wielu makro i mikroelementów. Jeżeli nasze hortensje rosną w gruncie możemy użyć granulowanego nawozu do hortensji, gdzie każda granulka rozsypana wokół rośliny zawiera wszystkie składniki odżywcze odpowiednie dla hortensji. Po ich rozmieszczeniu delikatnie mieszamy je z wierzchnią warwą gleby. Natomiast jeżeli uprawiamy hortensje w donicach, wygodny do użycia może się okazać nawóz dla tych roślin w postaci płynnej, rozpuszczalnej w wodzie. On może być stosowany częściej niż nawóz granulowany, co mniej więcej 2-3 tygodnie, ponieważ ze stosunkowo niewielkiej ilości ziemi w doniczce rośliny szybciej wyczerpują składniki odżywcze. Należy je więc uzupełniać.
Na kwiaty hortensji musimy jeszcze poczekać, za to w ogrodach kwitną o tej porze inne rośliny, m.in. rośliny owocowe, takie jak truskawki i borówki. W cieplejszych rejonach naszego kraju zaczynają już one zawiązywać owoce. Pomału rozkwitają też jeżyny, widać pąki kwiatowe malin. Te rośliny również warto odżywić, jeżeli nie zrobiliśmy tego wcześniej i pamiętajmy o ich podlewaniu, jeżeli suma opadów jest niewystarczająca. Na niedobory wody są zwłaszcza narażone borówki, ponieważ mają drobny i płytki system korzeniowy i często posadzone są w kwaśnym, szybciej przesuszającym się podłożu. Jeżeli będą miały zbyt sucho mogą zrzucać pąki, kwiaty i malutkie rodzące się owoce, przez co nasze zbiory będą znacznie mniejsze.
W drugiej połowie maja rozpoczynamy lub kontynuujemy przygotowywanie letnich kompozycji balkonowych i tarasowych. Do wyboru mamy mnóstwo roślin, m.in. pelargonie, petunie, surfinie, supertunie, begonie, calibrachoa, bidensy, uczepy, sundeville, dalie, wilczomlecze, koleusy, komarzyce, dichondry i wiele, wiele innych. Wybierzmy te, które podobają nam się najbardziej i cieszmy się ich widokiem przez całe lato. Inspiracji na ten temat również można poszukać w naszych filmach, które już pojawiły się na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ i które jeszcze w nadchodzących tygodniach będą się pojawiać.
Kwiatami możemy cieszyć się też w domu, bo wiele pojawiających się o tej porze kwiatów na rabatach można ścinać do wiosennych bukietów. Mogą to być np. zjawiskowe irysy, czyli kosaćce bródkowe lub syberyjskie. Mogą to być także wspaniałe czosnki ozdobne, które kwitną później niż inne wiosenne rośliny cebulowe. Ich kwiatostany są niezwykle oryginalne, w przepięknej fioletowej barwie. Pięknie zaczyna też kwitnąć szczypiorek w zielnikach. Przypominamy, że te kwiaty są jadalne.
Życzymy cudownego tygodnia. I zapraszamy na kolejny „Tydzień w Ogrodzie” już za tydzień oraz do oglądania pozostałych filmów na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ.