Maj w ogrodzie – 27.04 -03.05 – kalendarz ogrodnika

„Maj zieleni łąki, drzewa, już i ptaszek w polu śpiewa.”

Rozpoczynamy kolejny „Tydzień w Ogrodzie”, w którym żegnamy kwiecień a witamy maj.

Przełom tych dwóch miesięcy to czas kwitnienia przepięknych tulipanów. Możemy podziwiać tysiące odmian tych roślin, które wspaniale prezentują się zarówno na rabatach kwiatowych, jak i w wazonach, w formie kwiatów ciętych. A 27 kwietnia to Dzień Florysty. Każdy z nas może więc z tej okazji ułożyć swój własny bukiet. Z tulipanów łatwo stworzyć prawdziwe florystyczne arcydzieła.

Część roślin, które ukwiecały nasze balkony i tarasy wraz z nadejściem ciepłych dni zaczyna przekwitać. Dotyczy to np. pierwiosnków, sasanek czy wcześnie kwitnących roślin cebulowych. Wiele z nich to gatunki, które zakwitną również w kolejnych latach. Jeżeli to więc możliwe, po usunięciu przekwitłych kwiatów, posadźmy je w ogrodzie lub przechowajmy w donicy.

Warto już regularnie patrolować rabaty kwiatowe i grządki, w celu wczesnego wychwycenia ataku szkodników. Na liliach pojawiła się już poskrzypka liliowa, liście rabarbaru są już podgryzane przez opuchlaki i gąsienice, a na różach widoczne są już mszyce. Większe, pojedyncze szkodniki możemy wyłapać ręcznie, a na mszyce możemy wykonać oprysk, np. naturalnym preparatem na bazie oleju rydzowego. Im szybciej rozpoczniemy walkę z owadami, które niszczą nasze rośliny, tym większa szansa na wygraną. W walce tej pamiętajmy o pożytecznych owadach, w tym o pszczołach.

Korzystając z coraz cieplejszych dni, poświęćmy też chwilę naszym domowym roślinom doniczkowym. Oprócz wiosennego przesadzania, warto też zrobić im prysznic. W pochmurny dzień lub korzystając z zacienionego miejsca, możemy wystawić je do ogrodu lub na balkon i zafundować im porządne mycie. Po zimie spędzonej w ogrzewanych, suchych pomieszczeniach będzie to dla roślin bardzo odświeżające. Pozbędziemy się kurzu i nawilżymy liście. Już niedługo część z nich będzie mogła zostać na balkonie lub tarasie.

Maj rozpoczynamy Świętem Pracy. Jest to też pierwszy dzień „Majówki”, którą często traktujemy jako początek sezonu spędzania wolnego czasu na łonie natury, między innymi w naszych ogrodach – zielonych enklawach, o które dbamy i które kształtujemy według własnego gustu, pomysłów i wyobraźni.

Majówka to także symboliczny początek sezonu grillowania. Na ruszcie możemy przygotować przeróżne potrawy mięsne oraz ryby, a także warzywa i owoce. Przepisów jest wiele, a posiłki na świeżym powietrzu zawsze smakują najlepiej.

Trzeci dzień „Majówki” to Święto Konstytucji 3 Maja. Niektóre kalendarze informują, że jest to również Dzień Słońca. Co przypomina nam o konieczności podlewania ogrodu w szczególnie słoneczne i bezdeszczowe dni. O odpowiednią wilgotność gleby należy zadbać zwłaszcza w przypadku warzywnika, trawnika i świeżo posadzonych, młodych roślin. W tych przypadkach nie możemy dopuszczać do przesuszenia, wąż i zraszacze warto mieć cały czas pod ręką.