Ogórki najważniejsze zasady uprawy
Ogórki najważniejsze zasady uprawy. Zanim wysiejemy lub posadzimy rozsadę ogórków, warto przypomnieć sobie najważniejsze zasady uprawy tych roślin. Dlatego w dzisiejszym odcinku z cyklu „Ogród Warzywny” 10 najważniejszych zasad uprawy ogórków ??? Zapraszamy!
Pierwsza WYSIEW
Ogórki można uprawiać z bezpośredniego wysiewu wprost do gruntu w drugiej połowie maja, gdy temperatura utrzymuje się już w nocy powyżej 10 stopni Celsjusza. Można też w połowie kwietnia wysiać je na rozsady. Do wyboru mamy różne gatunki i odmiany, gdzie główny podział dzieli je na konserwowe, do przygotowywania różnych przetworów i sałatkowe, do bezpośredniego spożycia.
Zasada druga PRZYGOTOWANIE ROZSADY
Trzeba jednak pamiętać, że ogórki nie lubią przesadzania, ponieważ ich uszkodzony system korzeniowy trudno się regeneruje. Warto to wziąć pod uwagę, wybierając pojemniki, w których będziemy przygotowywać rozsadę. Mogą być to np. pojemniki jednorazowe, które sadzimy w ziemi, wraz z bryłą korzeniową. Wypełniamy je podłożem do siewu i pikowania, po czym umieszczamy nasiona ogórków i przykrywamy cienką 305 milimetrową warstwą ziemi. Następnie dbamy o stała wilgotność tego podłoża. W temperaturze pokojowej, rośliny te kiełkują po 4-7 dniach. Sadzimy je na miejsce stałe, gdy mają 2-3 liście właściwe, w dołkach zaprawionych kompostem lub żyznym podłożem. Produkcja takiej rozsady trwa zazwyczaj ok. 4 tygodni.
Po trzecie WYSIEW WPROST DO GRUNTU
Wysiewając ogórki wprost to gruntu, możemy zrobić to w sposób rzędowy lub gniazdowy. Umieszczamy nasiona na głębokości ok. 2-3 cm i dbamy o wilgotność gleby do czasu pojawienia się wschodów. Uwaga na ślimaki. Jeżeli mamy problem z tymi szkodnikami w ogrodzie, mogą one zjadać nasze dopiero co kiełkujące ogórki.
Zasada czwarta PRZYGOTOWANIE GLEBY
Zanim wysiejemy lub posadzimy ogórki warto najpierw przygotować glebę na grządce. Powinna być ona odchwaszczona i wyrównana. Wskazane jest też nawożenie przedsiewne, ponieważ ogórki to rośliny o wysokich wymaganiach pokarmowych. Możemy odżywić glebę pod ogórki świeżym obornikiem, rozrzuconym jesienią poprzedniego roku, lub granulowanym obornikiem wiosną bezpośrednio przed siewem. Możemy użyć też kompostu lub innego wybranego nawozu wieloskładnikowego. Odczyn gleby powinien być zbliżony do obojętnego.
Piąta zasada MIEJSCE UPRAWY
Ogórki najlepiej czują się w pełnym słońcu. Źle rosną na stanowiskach zacienionych. Optymalna temperatura wzrostu tych roślin to 20-25 stopni Celsjusza, zatem nie warto spieszyć się z ich wysiewem. Poczekajmy aż zrobi się dostatecznie ciepło. W początkowej fazie uprawy, można je przykryć folią lub postać nad nimi tunel foliowy.
Po szóste NAWOŻENIE I PODLEWANIE
Ogórki warto zasilać pogłównie wybranym nawozem. Częstotliwość zabiegu zależy od żyzności gleby na naszej grządce oraz od nawozu jakiego użyjemy. Jeżeli zauważymy, że nasze rośliny mają żółtawe liście, a nie soczyście zielone, lub że zawiązują bardzo małe owoce lub w małej ilości, może być to oznaką niedostatecznej ilości składników pokarmowych w glebie.
Bardzo ważnym elementem wpływającym na udaną uprawę tego warzywa jest podlewanie. Prawidłowy wzrost i rozwój ogórków jest możliwy jedynie przy dostatecznej wilgotności gleby i powietrza. Szczególnie dużo wody ogórek potrzebuje w czasie kwitnienia i zawiązywania owoców, a więc w czerwcu, lipcu i sierpniu, gdy jest u nas najbardziej upalnie i czasami sucho. Niedobór wody w glebie powoduje opadanie zawiązków i tworzenie niekształtnych owoców. Pamiętajmy jednak, że nadmiar wilgoci przyczynia się do zwiększenia wrażliwości roślin na choroby grzybowe.
Zasada siódma ODCHWASZCZANIE I PODPORY
Niezmiennie dbamy o odchwaszczanie, żeby rosnące warzywa nie musiały konkurować o wodę i składniki pokarmowe z innymi roślinami. Ogórki możemy uprawiać bez podpór, wtedy musimy im zapewnić dostateczną ilość miejsca do ich naturalnego płożącego się pokroju. Możemy też sadzić je lub wysiewać pod płotami, wykonać dla nich stelaż lub zadbać o innego rodzaju podpory, po których liście czepne ogórków będą mogły się piąć w górę.
Punkt ósmy ZMIANOWANIE I PRZEDPLONY
Ogórek może być uprawiany po wszystkich gatunkach roślin warzywnych, z wyjątkiem jedynie roślin dyniowatych. Zatem nie powinno się go uprawiać na tej samej grządce co w poprzednich 2-3 sezonach.
Zasada dziewiąta UPRAWA WSPÓŁRZĘDNA
W uprawie współrzędnej ogórki możemy sadzić lub wysiewać np. w towarzystwie kopru, czosnku, cebuli, kalarepy, kalafiora lub selera.
I dziesiąta zasada DOGLĄDANIE I CZAS ZBIORU
Regularnie sprawdzajmy czy nie pojawiły się na naszych warzywach objawy chorób lub żerowania szkodników. W razie konieczności należy wykonać odpowiednie zabiegi lub opryski.
Zbiór ogórków zaczynamy zazwyczaj w lipcu. Zbieramy je, kiedy osiągnęły dla nas odpowiednią wielkość, nieco większe do bezpośredniego spożycia, nieco mniejsze na przetwory. Ogórki do kiszenia zbieramy dość często, nawet codziennie, uważając, aby nie przerosły. Zbiór ogórków sałatkowych należy przeprowadzić gdy osiągną odpowiednią długość. Ze względu na ich większe rozmiary i fakt, że rosną nieco wolniej, zbiera się rzadziej, mniej więcej co 4-6 dni.
Zbiór ogórków powinien być dość ostrożny, żeby nie naruszać systemu korzeniowego przez mocne ciągnięcie. Uważajmy też, by nie uszkodzić wierzchołków pędów, co mogłoby zahamować dalszy wzrost rośliny. Ogórki najlepiej zbierać we wczesnych godzinach rannych lub późnowieczornych. Życzymy udanych upraw. I zapraszamy do oglądania kolejnych filmów na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ.
Linki :
Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick
YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień
Instagram : https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/