Ogórki sprawdzone metody wysiewu
Ogórki sprawdzone metody wysiewu. Rozpoczynamy sezon ogórkowy! ? W drugiej połowie kwietnia możemy wysiewać ogórki na rozsady. O czym należy pamiętać i na co należy wówczas zwrócić uwagę? ? To temat dzisiejszego odcinka z cyklu „Ogród Warzywny”. Zapraszamy! ???
W drugiej połowie kwietnia możemy rozpocząć sezon ogórkowy. Możemy, ale nie musimy. Bo ogórki możemy wysiewać wprost do gruntu w drugiej połowie maja, gdy minie ryzyko przymrozków lub pod osłonami w pierwszej połowie maja lub w drugiej połowie kwietnia przygotować rozsadę ogórków, którą za mniej więcej 3-4 tygodnie, czyli po „Zimnych Ogrodnikach” przesadzamy do warzywnika na miejsce stałe.
Do wyboru mamy wiele odmian ogórków. Główny podział wyróżnia ogórki sałatkowe, przeznaczone do bezpośredniego spożycia i ogórki konserwowe, które w główniej mierze kisimy lub przeznaczamy na innego typu przetwory. Ja w tym roku posieję 4 odmiany. Pierwsza ‚Brawo F1’ polecana jest głównie do uprawy pod osłonami, ale ja spróbuję jej uprawy zarówno w szklarni jak i w gruncie, druga to odmiana ‚Rufus F1’, z przeznaczeniem na przetwory, podobnie jak odmiana ‚Skaner F1’ to nowość, odmiana wczesna, zobaczymy jak sprawdzi się w moim warzywniku i do tego ogórek sałatkowy ‚Tessa F1’, o długich, gładkich owocach.
Możemy wysiewać ogórki w różnych pojemnikach, pojedynczo lub gniazdowo. Ja, jak co roku, będę stosować siew gniazdowy, czyli umieszczać w niewielkiej doniczce 3-4 nasiona i potem taką grupą przesadzę całość na grządkę. Wykorzystam w tym celu niewielkie doniczki produkcyjne.
To o czym należy pamiętać przygotowując rozsadę ogórków to fakt, że rośliny te nie lubią przesadzania, to znaczy, że ich system korzeniowy stosunkowo źle się regeneruje. Dlatego już na etapie przygotowania rozsady warto wziąć to pod uwagę i dlatego też w przypadku ogórków często zaleca się wysiew nasion w jednorazowych doniczkach torfowych, które w całości, razem z sadzonką umieszczamy potem w ziemi. Takie torfowe doniczki w tym roku także wykorzystam, możemy też zastąpić je wytłoczkami do jajek.
Wybrane pojemniki wypełniamy podłożem do siewu i pikowania. Może być to gotowe podłoże przeznaczone do tego celu, jakie jest dostępne w sklepach ogrodniczych. Ma ono odpowiednią, drobną i lekką strukturę, jest wolne od patogenów chorobotwórczych i szkodników, które to z kolei mogą znajdować się w ziemi z ogrodu. Dlatego takiej ziemi nie zaleca się używać do wysiewu nasion, chyba że ją wcześniej zdezynfekujemy. Często podłoże do wysiewu i pikowania jest z domieszką piasku lub perlitu, które wpływają na lepszą przepuszczalność. W takich warunkach ogórki kiełkują często już po kilku dniach.
Wykorzystując wytłoczki do jajek musimy liczyć się z tym, że sadzonki będą musiały być przesadzone stosunkowo szybko, zanim korzenie poszczególnych roślin się zanadto rozrosną. Bo jeżeli będziemy czekać zbyt długo poszczególne sadzonki splatają się korzeniami i będziemy zmuszeni je naruszyć podczas rozdzielania, co może mieć zły wpływ na późniejsze przyjęcia się na grządce.
W przypadku pojemników torfowych musimy liczyć się także z tym, że przesychają one znacznie szybciej niż plastikowe. Musimy więc znacznie częściej sadzonki podlewać. No i oczywiście muszą być one ustawione na tacy, ponieważ doniczki torfowe są stale mokre.
Nasiona ogórków są dość duże, nie ma problemu z ich rozmieszczeniem. Umieszczamy po jednym lub gniazdowo po kilka, np. 3-4 nasiona w wybranych pojemnikach na wyrównanym podłożu. W większych doniczkach produkcyjnych, o średnicy 10 cm układam np. 4 nasiona, a w mniejszych wytłoczkach po jajkach dwa.
Jako warzywo ciepłolubne, ogórek do kiełkowania potrzebuje ciepła, nasza domowa temperatura jak najbardziej im odpowiada, optymalna to 20-25 stopni. Wschody pojawiają się zazwyczaj po ok. 7 dniach. Jeżeli zdecydujemy się na wysiew bezpośrednio do gruntu należy pamiętać, że gleba powinna mieć temperaturę minimum 10 stopni Celsjusza, a do kiełkowania potrzebują ok. 12-16 stopni Celsjusza. Głębokość siewu to 2-3 cm.
Nasiona ogórków wysiane na rozsadę również przysypujemy cienką mniej więcej półcentymetrową lub centymetrową warstwą ziemi i podlewamy rozproszonym strumieniem, np. za pomocą opryskiwacza. Następnie dbamy o utrzymanie stałej wilgotności podłoża poprzez częste zraszanie, zwłaszcza w przypadku pojemników torfowych. Możemy całość przykryć folią, pamiętając o codziennym wietrzeniu rozsad.
Ogórki najlepiej jest przesadzić na grządkę w fazie dwóch, trzech liści właściwych, a rosną one dość szybko. Będą takiej wielkości za 3-4 tygodnie, czyli w drugiej połowie maja, dlatego z przygotowaniem rozsady ogórków nie należy się zanadto spieszyć. Do tego czasu pamiętamy o ich podlewaniu i jak najczęstszym hartowaniu. Jak tylko pogoda na to pozwoli i będzie powyżej 15-13 stopni Celsjusza wystawiajmy je na dwór, najpierw na godzinę lub dwie w zacienione miejsce, potem na coraz dłuższy czas stopniowo przyzwyczajając również do słońca.
Do tematu ogórków na pewno będę jeszcze wracać. Zapraszam więc do oglądania kolejnych filmów na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ.
Linki :
Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick
YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień
Instagram : https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/