Ogórki w musztardzie – przepis na pyszne ogórki
Ogórki w musztardzie – Sezon ogórkowy rozpoczęty.
Pora, więc zabrać się za przetwory! Każdy z nas wie jak smakują kiszone ogórki… Ale czy wiecie jak smakują ogórki w musztardzie ? To jeden z moich najulubieńszych przepisów 😉
Skoro mi się udaje, to uda się każdemu! Polecam!
To składniki i proporcje:
- 2 kg ogórków – najlepsze są własne
- Czosnek (po 1 ząbku na słoik)
Zalewa:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 1 duża łyżka soli
- 5 łyżek musztardy
- Liście laurowe (po 1 na słoik)
- Ziele angielskie (po 2 ziarenka na słoik)
I sposób przygotowania:
Zagotowujemy składniki zalewy. Pozostawiamy do przestudzenia, a w tym czasie obieramy ogórki i kroimy je wzdłuż na ćwiartki. Do przestudzonej zalewy dodajemy musztardę , dokładnie mieszamy. Do każdego słoika wrzucamy 1 ząbek czosnku, 1 listek laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego (te z zalewy). Wkładamy ogórki i zalewamy zalewą. Pasteryzujemy 6 minut. Trzeba pamiętać o kilkakrotnym mieszaniu zalewy w czasie nalewania do słoików, bo musztarda nie rozpuszcza się całkowicie i lubi osiadać na dnie garnka.
I gotowe! 🙂