Pomidory ogławianie – ważny zabieg w sierpniu
Pomidory ogławianie – ważny zabieg w sierpniu. Co zrobić, żeby owoce pomidorów szybciej dojrzewały? ? O tym mówimy w dzisiejszym odcinku z cyklu „Ogród Warzywny”. Zapraszamy! ???
W ogrodach, w naszych warzywnikach, możemy uprawiać pomidory w odmianach niewysokich, tzw. samokończących oraz w odmianach wysokich, których wzrost trwa tak długo, jak trwa ich wegetacja. Niestety w naszych warunkach klimatycznych czas tej wegetacji jest ograniczony przez stosunkowo niewielką ilość ciepłych i słonecznych, letnich dni, dlatego my też jesteśmy zmuszeni ograniczyć wzrost tych wysokich odmian pomidorów. I robimy to poprzez ogławianie, czyli poprzez przycięcie pędu głównego bądź też pędów głównych, jeżeli poprowadziliśmy krzak pomidora dwu- lub wielopędowo.
Inne filmy o pomidorach : Pomidory – całoroczna uprawa, obfite plony Pomidory wysiew – sprawdzone metody Pomidory jak dbać o rozsady pomidorów? Jak sadzić pomidory? Na co chorują pomidory? Co dolega naszym pomidorom?
Do odmian samokończących w moim warzywniku mogę zaliczyć np. odmianę Samuraj. Ona nie wymaga ogławiania, ale w sierpniu możemy już ograniczyć ilość kwiatostanów na roślinie. Do tego jeszcze wrócimy. Tymczasem ogławiania na pewno będzie wymagać w moim przypadku odmiana White Beauty, Tigerella, Oxheart czy Faworyt.
Najczęściej zabieg ten wykonuje się w sierpniu, ponieważ kwiaty zawiązane o tej porze, nie mają już szans żeby zawiązać owoce, które zdążą dojrzeć, przed nadejściem polskich chłodów. Nie ma więc sensu, aby rośliny traciły na to energię. Lepiej, żeby skupiły się na owocach, które już zdążyły się zawiązać, żeby urosły jak największe i żeby pięknie się wybarwiły. Z tego też powodu od sierpnia zaleca się, aby usuwać także nowe, pojawiające się kwiaty. Z nich i tak już nie uda nam się doczekać dojrzałych owoców.
Podczas ogławiania, wierzchołek krzaka pomidora obcina się więc mniej więcej powyżej drugiego, trzeciego liścia ponad najwyżej rosnącą kiścią owoców, jaką chcemy zatrzymać. Najczęściej w naszych warzywnikach rośliny mają o tej porze od trzech do pięciu takich kiści, wykształconych owoców, które zdążą dojrzeć. Chociaż zdarza się i tak, że uda nam się w przypadku niektórych odmian, mieć na krzaku nawet 7 czy 10 kiści owoców. Zabieg ogławiania, czyli przycinania przeprowadzamy za pomocą czystego, ostrego sekatora lub nożyczek do warzyw, w suchą i słoneczną pogodę, żeby powstała rana, jak najszybciej się zasuszyła i zabliźniła.
Kiedy sezon wegetacyjny pomidorów zbliża się ku końcowi, a niestety tak jest w naszych warunkach klimatycznych już w sierpniu, warto także oberwać największe liście: te, które zasłaniające pomidorowe kiście i te, które dotykają gleby. Dzięki temu, owoce będą miały więcej światła, a tym samym także szybciej dojrzeją. Poza tym rośliny z mniejszą masą liściową szybciej przesychają po deszczach, co pod koniec lata ma duże znaczenie. Dzięki temu choroby grzybowe, których patogeny kiełkują zazwyczaj w wilgotnym klimacie, w kroplach wody, mają zmniejszone szanse na rozprzestrzenianie się. Usuwamy też liście, na których widać jakiekolwiek plamy świadczące o ataku choroby grzybowej.
Do samego końca uprawy pomidorów usuwamy też wilki, czyli młode pędy wyrastające z kątów liści. Najlepiej je wyłamywać, gdy mają ok. 5-10 cm długości. Nawet po skróceniu pędu głównego, musimy cały czas pod tym względem monitorować uprawy i usuwać pojawiające się pędy boczne.
Ogławianie pomidorowych krzaków i redukowanie masy liściowej ma wpływ na szybsze dojrzewanie owoców. Warto więc o tym pamiętać. Życzę obfitych i smacznych plonów. I zapraszam do oglądania kolejnych filmów na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ.
Linki :
Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick
YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień
Instagram : https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/