Rzodkiewki dlaczego warto uprawiać to warzywo?

Dlaczego warto uprawiać rzodkiewki? I jakie ciekawe odmiany możemy wysiewać? O tym będzie dzisiejszy odcinek z cyklu „Ogród Warzywny”. Zapraszam.
Rzodkiewki to wartościowe warzywo, dla którego zdecydowanie warto znaleźć miejsce w ogrodzie. Tym bardziej, że tego miejsca wcale nie potrzeba dużo. Pod względem wartości odżywczych, zawierają one dużo witaminy C oraz witamin z grupy B, wzmacniają więc naszą odporność. Ze względu na dużą zawartość związków siarki rzodkiewkę zaleca się też w diecie wzmacniającej włosy i paznokcie. Ponadto ze względu na sporą zawartość żelaza spożycie rzodkiewek jest zalecane przy anemii, są w sam raz dla niejadków, bo pobudzają trawienie. A to tylko nieliczne przykłady wartości prozdrowotnych tego warzywa. Jednak nie o zaletach spożycia rzodkiewek będzie dzisiaj mowa, a o zaletach samodzielnej uprawy tej rośliny.
Warto jednak zacząć od tego, że rzodkiewki są po prostu zdrowe. Niestety, te które wczesną wiosną kupujemy w sklepach mogą zawierać duże ilości azotanów, które to z kolei zdrowe dla nas nie są. Tymczasem, jeżeli uprawiamy je samodzielnie, nie musimy się o nic martwić.
A jakie są jeszcze inne powody, dla których warto uprawiać rzodkiewki?
Pierwszy jest takie, że są one niezwykle łatwe w uprawie. Poradzi sobie z nimi każdy, nawet początkujący ogrodnik. Rośliny te są mało wymagające, m.in. pod względem wymagań glebowych. Rzodkiewka wyda plony niemal w każdym podłożu o odczynie od 6 do 7,4 pH. Ale najlepiej wyrośnie oczywiście, gdy ziemia jest żyzna, próchniczna, wilgotna i przewiewna oraz bogata w składniki pokarmowe. Wysiew jest najprostszy z możliwych. Nie trzeba przygotowywać żadnych rozsad. W wybranym pod uprawę miejscu robimy rowki o głębokości mniej więcej 1-3 cm, do których niezbyt gęsto siejemy nasiona. Przykrywamy je cienką warstwa ziemi, lekko ugniatamy i podlewamy. Kiełkują już w temperaturze kilku stopni, ale najlepiej rozwijają się gdy jest od 10 do 14 stopni Celsjusza.
Kolejną zaletą uprawy rzodkiewek jest to, że mają krótki okres wegetacji, zwykle trwa on od 4 do 6 tygodni, ale są też odmiany 18-dniowe. Zatem nadają się one nawet dla najmniej cierpliwych ogrodników. Żeby wydłużyć te zbiory, warto rzodkiewkę wysiewać w mniejszych ilościach, ale w odstępach czasowych, np. co 10-14 dni. Zbiory przeprowadza się wtedy na bieżąco w miarę potrzeby, trzy, cztery lub pięć tygodni po wysiewie w zależności od odmiany i warunków pogodowych.
Następna wspaniała cecha rzodkiewek jest taka, że to najlepsza roślina do wysiewania na przedplony i poplony. Możemy ją wysiewać wtedy, kiedy prawie nic innego na grządkach jeszcze lub już nie rośnie. Najwcześniejsze odmiany nadają się do uprawy od końca lutego, a najpóźniejsze możemy zbierać jeszcze w listopadzie. Co oznacza, że jeżeli odpowiednio dobierzemy odmiany, to rzodkiewki z własnego ogródka możemy mieć nawet przez 9 miesięcy.
Wszystko dlatego, że rzodkiewki to także idealne rośliny na śródplony. Wcale nie musimy rezygnować z ich uprawy, gdy na warzywnych grządkach zagęści się od innych gatunków. Jak zwolni się chociaż odrobina miejsca na zagonie, można w nim wysiać rzodkiewkę na pęczek lub dwa. Kierując się zasadami uprawy współrzędnej, rzodkiewki dobrze rosną w towarzystwie większości warzyw. Można ją więc wysiewać w międzyrzędach z innymi roślinami lub na obrzeżach grządek. Jako śródplon uprawia się ją często z marchwią i pietruszką, a także grochem, bobem, sałatą, szpinakiem czy cebulą.
Następny powód, by uprawiać rzodkiewki to fakt, że jest to roślina w całości jadalna. Przypominamy, że jadalna jest nie tylko część podziemna tych roślin, czyli kolorowe zgrubienia, ale także część nadziemna rośliny. Możemy więc z młodych rzodkiewkowych liści przygotować np. sałatkę lub dodać je jako zieleninę do kanapek czy innych dań.
Ponadto, nie bez znaczenia jest to, że rzodkiewki są niewielkie. I między innymi dlatego, możemy je uprawiać nie tylko w gruncie, ale także w donicach: na balkonie, tarasie lub nawet zewnętrznym okiennym parapecie. Do tego celu wystarczy już donica wielkości standardowej skrzynki balkonowej. Zatem własne zdrowe rzodkiewki może uprawiać naprawdę każdy, kto ma to ochotę. Tym bardziej, że rzodkiewki możemy też wysiewać na kiełki, które smakują tak samo jak dojrzałe warzywa, są jedynie nieco łagodniejsze. I są gotowe do zbioru już po 4-7 dniach.
Na korzyść własnoręcznej uprawy rzodkiewek przemawia jeszcze mnogość odmian, z jakich możemy korzystać. W sklepach ogrodniczych mamy do wyboru dziesiątki odmian, różniących się kolorem i kształtem części podziemnej, którą spożywamy najczęściej. Jej barwa może być czerwona, fioletowa, różowa, żółta, biała lub czerwono biała, kształt zgrubień może być kulisty lub walcowaty.
Do wczesnego wysiewu nadają się odmiany tolerujące krótkie dni i chłodne noce. Jest to np. odmiana Jolly, Saxa, biała Śnieżka i tzw. odmiana 18-dniowa. Nieco później w marcu i kwietniu możemy już siać większość odmian rzodkiewek. Bardzo plenna i smaczna jest odmiana Jutrzenka o różowych zgrubieniach. Szybko dojrzewa też podłużna rzodkiewka Opolanka. Bardzo smaczna i odporna jest również biała odmiana Leda. Nigdy nie miałam również problemu z tradycyjną czerwoną i kulistą odmianą Carmen. Je wszystkie możemy wysiewać aż do maja, kiedy zrobi się gorąco. Potem, latem przerywamy na chwilę uprawę wiosennych odmian rzodkiewek na rzecz odmian letnich, które są odporniejsze na parcenie wynikające z upałów i niedoborów wody. Można tu zaliczyć m.in. takie odmiany jak Rudi, Tinto, Falco i Expo. Od sierpnia znowu możemy siać praktycznie wszystkie odmiany rzodkiewek, w tym również rzodkiewkę Sopel Lodu, którą można zbierać chyba najdłużej z wszystkich, pod osłonami czasami nawet zimą.
Zachęcam do uprawy rzodkiewek, bo naprawdę warto. I zachęcam do oglądania kolejnych filmów z cyklu „Ogród Warzywny” i pozostałych filmów na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ.

About The Author
piotrschick