Uprawa fasoli szparagowej – wysiew i pielęgnacja fasoli

Uprawa fasoli szparagowej – Pochodzi z Ameryki Południowej. Najpierw dotarła do Hiszpanii, skąd pobiła całą Europę. Fasola! W tym fasolka szparagowa. Będzie tematem naszego dzisiejszego odcinka „Ogrodu od kuchni”.

Poszczególne gatunki fasoli różnią się wielkością i barwą, różnią się też składem pierwiastków mineralnych i wartością energetyczną, ale wszystkie zawierają dużo białka roślinnego. W Polsce najważniejsze znaczenie użytkowe mają dwa gatunki fasoli: zwykła i wielkokwiatowa. Odmiany fasoli zwykłej dodatkowo możemy podzielić na karłowe, tyczne i szparagowe.

W uprawach ogrodowych najczęściej sięgamy po fasolkę szparagową. Osiąga od 30 do 60 cm wysokości i jest bardzo łatwa w uprawie.

Są też tyczne odmiany fasolki szparagowej, ale rzadziej uprawia się je na działkach. Roślina ta dobrze rośnie w ciepłej, próchnicznej glebie. Podobnie jak inne rośliny bobowate fasolka szparagowa wiąże azot z powietrza, ma więc niewielkie wymagania dotyczące nawożenia azotowego. Jest wrażliwa na wiatr i ciepłolubna, dlatego wysiewamy ją gdy mienie ryzyko wystąpienia wiosennych przymrozków, czyli po 15 maja. Siew możemy powtarzać do połowy lipca.

Nasiona fasolki szparagowej możemy wysiewać rzędowo lub gniazdowo. Do wyboru mamy szereg odmian, o różnych barwach i różnych kształtach.

W sklepach dostępna jest nawet odmiana do uprawy w donicach na balkonach i tarasach. Osiąga wysokość do 45 cm, ma zwarty pokrój oraz zielone, bezwłókniste strąki. Fasolkę szparagową o zielonych strąkach możemy także uprawiać w warzywniku, podobnie jak fasolkę o barwie różowej czy fioletowej. W prawdzie po ugotowaniu zmienia ona kolor na zielony, ale w ogrodzie prezentuje się naprawdę ciekawie. Najbardziej popularne są jednak odmiany fasolki szparagowej o żółtych strąkach.

Uprawa fasoli szparagowej – Jeśli w chwili siewu gleba jest sucha, należy miejsce pod fasolkę dobrze nawodnić. O podlewanie musimy także dbać w czasie wegetacji, starajmy się w miarę możliwości nie moczyć liści. Roślina ta preferuje miejsca w pełni nasłonecznione, ale poradzi sobie też w półcieniu. Musimy się jednak wtedy liczyć z mniejszymi plonami.

Mniej więcej 2,5 miesiąca po wysiewie rozpoczynamy zbiór fasolki szparagowej. Strąki zrywamy gdy mają od 10 do 15 cm długości, a nasiona są jeszcze słabo wykształcone.

Uprawa fasoli szparagowej – Strąki fasoli szparagowej gotowe do zbioru w miejscu przełamania tworzą równą powierzchnię i są soczyste. Począwszy od pierwszego zbioru przeglądamy grządkę z fasolką co 2-3 dni, aby zerwać strąki w odpowiednim momencie. Aby nie wyrwać roślin podczas zbioru trzeba pracować obiema rękami. Jedną ręką przytrzymujemy pęd, drugą obrywamy szypułkę strąka. Na pełny zbiór potrzebujemy od 2 do 3 tygodni.

Po zbiorze możemy przechowywać fasolkę szparagową w lodówce, przez okres od 6 do 10 dni, najlepiej w temperaturze 5-7 stopni Celsjusza. Zblanszowaną fasolkę możemy zamrozić. Możemy też przygotować z niej różne przetwory.

Oczywiście najlepiej smakuje świeżo zebrana ugotowana fasolka szparagowa, z dodatkiem podsmażonej na maśle bułki tartej. Ale mrożonki będą doskonałe do zup i zimą z powodzeniem zastąpią świeże warzywa. Marynowana fasolka szparagowa ze słoika może być alternatywą do surówek i doskonałym dodatkiem do obiadu lub mięsa.

Fasolka szparagowa jest równie zdrowa i bogata w witaminy jak inne odmiany fasoli, za to jest mniej kaloryczna i lekkostrawna.

W kolejnym odcinku powrócimy do tematu ziół. W szczególności powiemy o tych, które nadają się do parzenia herbaty.