Warzywa uprawiane w donicach

Warzywa uprawiane w donicach – W dzisiejszym odcinku z cyklu „Ogród Warzywny” powiemy o marcowych wysiewach i o tym jakie warzywa możemy uprawiać w donicach. Zapraszamy!

Marzec to czas, kiedy wreszcie oprócz wysiewu roślin na rozsady, możemy również wysiać pierwsze gatunki warzyw wprost do gruntu, a zaliczyć można do nich m.in. rzodkiewkę, marchew, szpinak, roszpunkę, sałatę wiosenną, groch i bób. Możemy też posadzić dymkę cebuli. Pod ręką cały czas warto mieć np. agrowłókninę wiosenną, żeby w razie zapowiadanych nocnych przymrozków przykryć nasze uprawy.

Zanim jednak sięgniemy po nasiona należy odpowiednio przygotować glebę. Ostatnio przeczytałam, że o dostatecznym dla nasion ogrzaniu się gleby mówi okrycie się kotek wierzby iwy pylnikami. To podobno znak, że już na pewno można siać.

Intensywność spulchniania gleby powinna być dostosowana do jej rodzaju, pogody i roślin, które zamierzamy posadzić. Spulchniona ziemia jest lepiej napowietrzona i gromadzi więcej wody, do której korzenie roślin mają łatwiejszy dostęp. Jednak jeśli ziemia jest zbyt pulchna, jej gruzełkowata struktura ulegnie zniszczeniu. Dlatego gleba nie powinna być bardziej rozdrobniona niż wymaga tego zasiew lub sadzenie.

Każdy rodzaj gleby ma swój czas, w którym najłatwiej i najlepiej jest ją przekopać i spulchnić. Przede wszystkim unikajmy tej pracy, gdy gleba jest mokra. Najczęściej spotykamy się z radą, aby głęboką uprawę, czyli przekopywanie sięgające 20-30 cm w głąb ziemi, przeprowadzać jesienią, wystawiając ziemię na strukturotwórcze działanie mrozu i śniegu. Wiosną nie należy jej już wtedy głęboko przekopywać,  lecz spulchnić jedynie powierzchnię motyką lub pazurkami, odchwaścić i przed wysiewem nasion wyrównać ją grabiami. Chociaż głębokie przekopywanie jest często mimo wszystko wskazane  przed siewem warzyw  korzeniowych, takich jak np. marchew czy pietruszka.

Wielu zwolenników upraw ekologicznych kwestionuje obracanie i mieszanie warstw ziemi, ze względu na organizmy glebowe, które zostają wtedy przemieszczone. Uważa się, że to zaburza naturalną strukturę i życie gleby. Jednak z drugiej strony struktura ta w przypadku gleby zdrowej ma tę zaletę, że nawet po głębokiej uprawie szybko się regeneruje.

Pożyteczne organizmy, bakterie i grzyby kształtują właściwości fizyczne gleby. Dżdżownica jest największym zwierzęciem glebowym. Żywi się obumarłymi liśćmi. Zjadając je, miesza części organiczne produkując substancje odżywcze o idealnej, gruzełkowatej strukturze. Ponadto dżdżownice drążą w ziemi korytarze, poprawiając jej gospodarkę powietrzno-wodną. Ich obecność jest zatem jak najbardziej wskazana.

Zanim ruszymy z wysiewem wczesnych warzyw warto pomyśleć też o nawożeniu przedsiewnym. Z nawozów organicznych do wyboru mamy obornik i kompost. Świeży obornik zaleca się stosować jesienią, obornik granulowany na przedwiośniu, kilka tygodni przed obsadzaniem grządek. Bezpośrednio przed sianiem możemy zasilić glebę kompostem. Wzbogaci on ziemię w próchnicę i dostarczy składników odżywczych potrzebnych naszym warzywom. Następnie pozostaje nam już tylko wytyczenie grządek, wybór nasion i możemy zabierać się do pracy.

Możemy też zaplanować kolejne wysiewy. I to nie tylko bezpośrednio do gruntu czy na podwyższonych grządkach, ale także w donicach. Jest bowiem wiele odmian warzyw, które z powodzeniem możemy uprawiać w pojemnikach.

Warzywa uprawiane w donicach – Małe ogródki w doniczkach mogą powstać na każdym tarasie i balkonie. Nawet na zewnętrznym okiennym parapecie jest wystarczająco dużo miejsca. Możemy je też ustawić w warzywniku na działce, jako urozmaicenie i dekorację części użytkowej ogrodu. Sklepy ogrodnicze wiosną oferują wiele tego typu sadzonek. Oczywiście możemy je też przygotować teraz samodzielnie.

A jakie warzywa możemy uprawiać w donicach? Z mojego doświadczenia wynika, że są to z pewnością: pomidory, papryka, sałata, rokietta siewna, przeróżne zioła oraz truskawki i poziomki. W większych pojemnikach możemy też pokusić się o uprawę rzodkiewek i kalarepy.

Pomidory z własnego balkonu lub tarasu smakują fantastycznie.  Doradzałabym jednak wybrać odmiany balkonowe, miniaturowe, które pięknie wyglądają i są łatwe w uprawie. One najlepiej czują się i rosną w tych trudniejszych warunkach. Owoce tych odmian mogą mieć kolor czerwony, pomarańczowy lub żółty. Pomidory wysokie w donicy rosną i plonują słabiej niż w gruncie.

Sadzonki tych roślin sadzimy w ogrodowych lub balkonowych donicach po 15 maja, kiedy minie ryzyko przymrozków. Będą się pięknie prezentować samodzielnie rosnąc w donicy lub w większej kompozycji. Podczas ich pielęgnacji pamiętajmy, że rośliny te potrzebują regularnego podlewania i nawożenia. Lubią słońce. To ono sprawia, że owoce pomidorów są pięknie wybarwione, smaczne i słodkie.

Papryka doskonale czuje się w doniczce. Możemy ją uprawiać zarówno w wersji na słodko, jak również w wersji na ostro. Dla niej również warto znaleźć słoneczny zakątek. Podobnie jak w przypadku pomidorów, możemy w maju kupić gotowe sadzonki lub wysiać jej nasiona w marcu na rozsady. Najlepsze dla niej jest ciepłe, zaciszne miejsce np. przy słonecznej ścianie. Papryka nie jest rośliną trudną w pielęgnacji, a podstawą powodzenia w jej uprawie jest dobrze przepuszczalne, zasobne podłoże oraz utrzymywanie stałej wilgotności podłoża.

W warzywnej kompozycji doniczkowej nie powinno zabraknąć sałaty. Z czystym sumieniem mogę polecić jej uprawę w pojemnikach, zwłaszcza odmian liściowych. W balkonowej skrzynce wiosną i latem możemy posadzić nawet gotowe sadzonki ze sklepu spożywczego. Będą w niej dłużej rosły i dłużej będą pod ręką.  Możemy też wysiać sałatę w marcu i poczekać aż podrośnie, przygotować własną rozsadę lub zbierać młode liście.

Sałatę możemy posadzić w towarzystwie pomidorów lub papryki. Soczyście zielone, różowe lub bordowe liście o różnych kształtach będą wyglądać wspaniale.