Zioła na balkonie i tarasie
Zioła na balkonie i tarasie – donica lub skrzynka balkonowa z ziołami już sama w sobie jest małym ogródkiem, ładnym, pachnącym i użytecznym. A jakie zioła warto posadzić w pojemnikach? O tym już teraz. Zapraszamy na program „Balkony i Tarasy”.
Żeby zaoszczędzić sobie niepotrzebnej bieganiny zioła, zwłaszcza te, których lubimy używać w kuchni, najlepiej posadzić w bezpośredniej bliskości domu. Dlatego tarasy i balkony to dla nich najbardziej odpowiednie miejsce, a zimą można je przenieść na kuchenny parapet. Do uprawy w donicach nadają się zwłaszcza rośliny z cieplejszych regionów, np. Morza Śródziemnego. Wszystko też zależy od indywidualnych upodobań. Posadźmy u siebie te rośliny, które lubimy najbardziej.
Miłośnicy pizzy i włoskiej kuchni najchętniej uprawiają oregano i bazylię. Oregano czyli lebiodka, jest niezbędną przyprawą do sosu pomidorowego. Podobnie jak bazylia, o słodko pikantnym aromacie liści.
Zioła na balkonie i tarasie – Do typowo włoskich ziół zalicza się ponadto rozmaryn, tymianek i szałwię. Bazylia to roślina jednoroczna. Wysiewamy ją wiosną, pamiętając, że nasiona do kiełkowania potrzebują światła, dlatego nie przykrywamy ich ziemią. Dostępnych jest mnóstwo odmian, możemy uprawiać tradycyjną zieloną bazylię lub czerwonolistną, o drobnych liściach lub dużych, przypominających sałatę, o zapachu cytrynowym lub o pięknych ozdobnych kwiatach. Oregano, czyli lebiodkę i tymianek, czyli macierzankę również możemy wysiewać lub kupić sadzonki w sklepie ogrodniczym. Rozmaryn oferowany jest zazwyczaj w postaci sadzonki. Te rośliny są wieloletnie, przy czym oregano i tymianek mogą zimować w osłoniętym miejscu na balkonie, a rozmaryn należy przenieść w cieplejsze miejsce.
Zioła na balkonie i tarasie – Estragon i lawenda często występują w przepisach kuchni francuskiej. Świeżych liści estragonu używa się do sałatek i marynowania. Lawenda ma zastosowanie nie tylko kulinarne, ale także kosmetyczne. Poza tym jest to po prostu piękna roślina.
I pachnąca. Uważa się, że jej zapach działa uspokajająco na duszę i umysł. Na balkonie i tarasie możemy uprawiać tradycyjne odmiany w lawendowym kolorze, lub rośliny o kwiatach bladoróżowych i białych. Lawenda jest często odwiedzana przez motyle. Kwiaty możemy zasuszyć i wykorzystywać do różnych celów. Na zimę warto tę roślinę delikatnie zabezpieczyć, a wiosną przyciąć.
W donicach z powodzeniem możemy też uprawiać pietruszkę liściową i szczypiorek. Przydadzą się chociażby w trakcie przygotowywania śniadania. Kilka aromatycznych listków ziół i wszystko smakuje znacznie lepiej.
Regularne zrywanie świeżych liści powoduje wypuszczanie wielu nowych pędów. Co oznacza, że im częściej będziemy zrywać nasze zioła, tym bardziej nasze uprawy się zagęszczą i będą zdrowsze. Pietruszkę liściową i szczypiorek możemy uprawiać od ziarenka lub kupić w sklepie ogrodniczym gotowe sadzonki.
Tworząc kompozycje warto podzielić zioła na jednoroczne i wieloletnie. Donica z miętą, oregano, lawendą czy melisą może zdobić nasz balkon lub taras przez wiele lat.
Zioła jednoroczne to m.in. bazylia, majeranek czy koper . Wysiewamy lub sadzimy je wiosną i przy odpowiedniej pielęgnacji cieszymy się nimi do końca lata lub nawet jesieni. Zioła wieloletnie pozostawiamy na zimę w doniczce, wiosną możemy je dalej uprawiać w tym samym pojemniku, lub w razie konieczności przesadzić do większego.
Zioła nie lubią przelewania, należy jednak pilnować, aby ziemia w doniczkach nie przesychała. Zioła zbyt często nawożone mogą tracić aromat. Jeśli jednak widoczne są niedobory składników odżywczych, co w uprawie pojemnikowej zdarza się dość często i widać, że np. żółkną liście, wówczas należy rośliny nawieźć.
Bogactwo ziół, ich form, zapachów i smaków sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie.
W kolejnym odcinku powrócimy do tematu roślin kwitnących i poruszymy temat romantycznych róż.