Jakie warzywa wysiewamy lub sadzimy we wrześniu?
Wrzesień w warzywniku. Jakie warzywa wysiewamy lub sadzimy we wrześniu? Które z nich zbierzemy jeszcze w tym sezonie? To temat dzisiejszego filmu z cyklu „Ogród Warzywny”. Zapraszam.
Wrzesień to miesiąc, który wielu ogrodnikom kojarzy się z końcem sezonu warzywnego. Tymczasem wcale nie musi oznaczać przerwy w uprawach! Wysiewając odpowiednie gatunki, można cieszyć się zbiorami jeszcze tej jesieni, zimą lub wczesną wiosną. O jakich gatunkach mowa?
We wrześniu warto sięgnąć po nasiona rzodkiewki, która występuje w różnych odmianach. Jej zgrubienia mogą być czerwone, czerwono-białe, białe, różowe, fioletowe, żółte, w okrągłym lub walcowatym czy też stożkowatym kształcie. Mają one krótki okres wegetacji, wysiane wczesną jesienią, będą gotowe do zbioru po 3-6 tygodniach, w zależności od odmiany i pogody.
Odmiana ‚Sopel Lodu’ może być zbierana nawet zimą. Wystarczy poczekać na odwilż i wtedy wybrać się po nią do warzywnika. Wysiewamy ją właśnie pod koniec lata, podobnie jak rzodkiew i rzepę, mniej popularne warzywa, o których mimo wszystko warto pamiętać.
Wrzesień to także dobry czas na siew sałaty, również w różnych odmianach: masłową, kruchą, lodową czy liściową. Jeżeli zrobimy to na początku miesiąca, przy sprzyjającej pogodzie, zbiory będziemy mogli przeprowadzić pod koniec października lub w listopadzie. Jeżeli sałata nie zdąży w pełni dojrzeć, możemy zebrać ją w fazie młodych liści lub w przypadku odmian bardziej odpornych na chłody, pozostawić przez zimę na grządce. Jeżeli nie będzie ona sroga, rośliny te są w stanie wznowić wegetację wiosną.
W przypadku, gdy nie mamy we wrześniu miejsca na grządkach, a chcielibyśmy jesienią mieć własną sałatę, możemy wysiać ją początkowo na rozsady z mniejszych lub większych donicach i po podrośnięciu przesadzić do gruntu.
W donicach świetnie udaje się też uprawa rokietty siewnej i rukoli, ponieważ zbieramy zazwyczaj młode liście tych roślin. Na grządce ich uprawa także świetnie się udaje. Oba te gatunki charakteryzują się ostrym, wyrazistym smakiem liści. Rokietta ma te liście bardziej zaokrąglone, rukola dzika, bardziej powycinane. Rosną one szybko. Czas od siewu do zbioru to ok. 3-4 tygodnie. Wysiewając je we wrześniu, zbiory na pewno przeprowadzimy jeszcze w tym sezonie. Kto chciałby mieć w ogrodzie szczaw, też może go teraz wysiać, ale plonować będzie on już raczej w przyszłym roku.
Koniec lata i wczesna jesień, to także czas wysiewu szpinaku, zwłaszcza odmian zimowych. W jego przypadku będzie dokładnie tak samo jak z sałatą. Jeżeli pogoda dopisze, będziemy mogli zbierać go jeszcze tej jesieni. W zeszłym roku jego liście mogłam podskubywać jeszcze na początku grudnia, aczkolwiek w czasie chłodów zatrzymuje się jego wegetacja, zatem zimą nie przyrasta, co nie zmienia faktu, że w czasie odwilży jego podrośnięte liście można zrywać. Szpinak zimowy, podobnie jak sałata, wytrzymuje przymrozki do mniej więcej -4 stopni Celsjusza. Można go oraz pozostałe poplonowe uprawy przykrywać w razie potrzeby agrowłókniną. Pozostawiony na grządce, po przezimowaniu, wznowi wegetację wiosną, gdy tylko temperatura nieco wzrośnie.
We wrześniu możemy rozpocząć też uprawę cebuli siedmiolatki, która wysiana w jednym miejscu może rosnąć przez wiele lat. Uprawiamy ją głównie z uwagi na szczypior, który będziemy zbierać raczej dopiero w kolejnym sezonie. Tak samo jak cebulę zimową, którą wysiewa się jesienią, żeby przezimowała w gruncie i dała nam plon wczesną wiosną. To alternatywa dla uprawy cebuli z dymki.
A jeżeli chodzi o dymkę cebuli, możemy ją posadzić na początku września, żeby cieszyć się świeżym szczypiorem jeszcze tej jesieni i na początku zimy. Jeżeli chodzi o tradycyjną uprawę, to małe cebulki cebuli ozimej lepiej jest posadzić w październiku lub nawet na przełomie października i listopada. Jeżeli w tym sezonie uprawialiśmy to warzywo i zebraliśmy nieco niewielkich cebul, też możemy je teraz posadzić na grządce lub w donicy, żeby mieć świeżą zieleninę nawet przez całą zimę.
Z sadzeniem czosnku ozimego też lepiej się wstrzymać do października/listopada, chyba że również chcemy go uprawiać na jesienny zbiór szczypioru czosnkowego.
Cały czas wysiewać możemy koper. Jego młode liście na pewno uda nam się zebrać jeszcze przed nadejściem chłodów. To roślina, którą też z powodzeniem możemy uprawiać w donicach, większych lu mniejszych. Koper wysiany na poplon jest rzadziej atakowany przez mszyce i świetnie się udaje. O tej porze możemy rozpocząć uprawę pietruszki naciowej, która jest odporna na zimno i jeszcze w tym sezonie skiełkuje, a potem pięknie się rozrośnie wiosną przyszłego roku.
Nadal możemy siać też bazylię, czy inne rośliny, które zamierzamy spożywać w postaci młodych liści. Bazylię warto już jednak wysiewać w donicach. Dopóki jest ciepło mogą być one trzymane w ogrodzie lub na balkonie, gdy zrobi się chłodno, można je przenieść do domu i dalej cieszyć się smakiem świeżych aromatycznych liści bazylii.
A oprócz tego, niektóre odmiany poziomek też radzi się wysiewać pod koniec lata. Można więc to zrobić na początku września. Poziomki to zarówno rośliny ozdobne, jak i użytkowe. Można spożywać ich niewielkie owoce, a także suszyć liście do przygotowywania herbat i naparów. Rośliny te mogą być uprawiane na grządkach, ozdobnych rabatach oraz w donicach, nawet stosunkowo niewielkich. Są niewymagające i bardzo łatwe w uprawie.
Życzę udanych wrześniowych wysiewów i obfitych poplonowych zbiorów. I zapraszam do oglądania kolejnych filmów z cyklu „Ogród Warzywny” oraz pozostałych filmów na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ.
Linki :
Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick
YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień
Instagram : https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/