Wysiew rzodkiewki i uprawa w ogrodzie

Wysiew rzodkiewki – Nie musimy biegać po sklepach, żeby poczuć smak wiosny. Postawmy na wczesna uprawę warzyw, a tak potrzebne w tym okresie witaminy będziemy mogli uzyskać z własnej działki lub okiennego parapetu. Królową nowalijek jest rzodkiewka. I to o niej będzie dzisiejszy „Ogród od kuchni”. Co to za warzywo, jak je uprawiać? I co najważniejsze w jakim wydaniu najlepiej smakuje? Zapraszamy do oglądania i subskrybowania Ogrodu na co dzień! 🙂

Rzodkiewka należy do najbardziej lubianych, wiosennych przysmaków. Mało kto wie, że najczęściej spożywana część jadalna, nazywana korzeniem, tak naprawdę jest zgrubieniem. A jadalna jest cała roślina. Liście również. Dlatego możemy uprawiać ją nie tylko na działce, ale również w domu i spożywać jej kiełki lub młode listki.

Rzodkiewka zawiera dużo witaminy C i witaminy z grupy B oraz znaczne ilości składników mineralnych takich jak  między innymi potas, wapń, fosfor i żelazo. Warzywo to wykazuje działanie antybiotyczne, bakteriostatyczne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne, a także przeciwnowotworowe. Poprawia pracę nerek i wątroby, działa wykrztuśnie. Systematyczne konsumowanie rzodkiewek wpływa korzystnie na wzrok i pamięć.

Ze względu na zawartość żelaza spożycie rzodkiewek jest zalecane przy anemii.  Ponieważ zawiera potas – jest zbawienna dla osób z nadciśnieniem. Ze względu na dużą zawartość związków siarki rzodkiewkę zaleca się też w diecie wzmacniającej włosy i paznokcie.

Rzodkiewka nadaje się w sam raz dla niejadków, bo pobudza trawienie.  Niestety, te które wczesną wiosną kupujemy w sklepach mogą zawierać duże ilości azotanów szkodliwych dla naszego zdrowia. Jeżeli uprawiamy ją sami nie musimy się o to martwić.

Wysiew rzodkiewki – Rzodkiewka dobrze rośnie na pulchnej, wzbogaconej kompostem niezaskorupiającej się glebie o odczynie bliskim do obojętnego.  Do wzbogacenia ziemi warto wykorzystać dojrzały kompost w ilości 2-3 litrów na 1 metr kwadratowy. Nawóz rozsypujemy cienką warstwą i rozprowadzamy grabiami, mieszając kompost z wierzchnią warstwą podłoża. Rzodkiewka potrzebuje dużo słońca. Ziemia powinna być osiadła i bez grud. Robimy w niej rowki o głębokości mniej więcej 1 cm,  do których niezbyt gęsto siejemy nasiona. Przykrywamy je cienką warstwa ziemi. Kiełkują w temperaturze kilku stopni, ale najlepiej rozwijają się gdy jest od 10 do 14 stopni Celsjusza. Warto więc po wczesnym siewie przykryć zagonek agrowłókniną, którą można trzymać nawet do zbiorów. Wysiew warto powtarzać co 2 tygodnie, co przedłuża okres zbiorów. O prawidłowym tworzeniu zgrubień decyduje umiarkowana, jednakowa przez cały czas wilgotność ziemi. Wschodzącą rzodkiewkę warto przerwać, zostawiając między okazami 2 lub 3 cm odległości. Rzodkiewka ma małe wymagania nawozowe. Wyróżnia się wyjątkowo krótkim okresem uprawy – zwykle trwa on od 4 do 6 tygodni, ale są też odmiany 18-dniowe.

Wysiew rzodkiewki – Rzodkiewkę można zacząć wysiewać, gdy tylko ziemia się nieco ogrzeje. Z wiosennego zbioru smakuje najbardziej. Dostępne na rynku odmiany rzodkiewek różnią się kolorem i kształtem zgubień, długością okresu wegetacji oraz terminem siewu. Kupując rzodkiewki wybierzmy odpowiednią odmianę.

Wysiew rzodkiewki – Do wczesnego wysiewu nadają się odmiany tolerujące krótkie dni i chłodne noce. Jest to np. odmiana Jolly, Saxa i tzw. odmiana 18-dniowa. Na początku sezonu możemy też wysiać podłużną rzodkiew, o niezwykłym kształcie przypominającym korzeń marchwi. Nieco później w marcu możemy posiać rzodkiewki w kolorze żółtym lub białym lub czerwono-białym.  Często, gdy jest gorąco i w glebie brakuje wody, rzodkiewki mogą stać się niekształtne, wewnątrz suche, włókniste i ostre w smaku. Na szczęście są też odmiany, które możemy uprawiać latem. Są to odmiany odporne na wybijanie w pędy nasienne oraz parcenie. Można tu zaliczyć między innymi takie odmiany jak Rudi, Tinto, Falco i Expo.  Rzodkiewkę Sopel Lodu wysiewamy w sierpniu na jesienny zbiór.

Pierwsze własne rzodkiewki zawsze wybornie smakują. Warto też zbierać młode delikatne liście jako dodatek do sałatek, zawierają one znacznie więcej witamin i cennych związków niż zgrubienia. Warto też uprawiać je w na kuchennym parapecie właśnie ze względu na smaczne, delikatne liście, które wzbogacą nasze sałatki lub udekorują kanapki.

Wysiew rzodkiewki – Wystarczy doniczka wypełniona podłożem do wysiewu i paczka nasion, żeby już po kilku dniach wyrosły nam pierwsze młode liścienie rzodkiewek. Nasiona wysiewamy niezbyt gęsto i przykrywamy cienką warstwą podłoża. Delikatnie zwilżamy i przykrywamy folią, która utrzyma nam stała wilgotność do czasu  wykiełkowania naszej uprawy.

Najczęściej kojarzymy rzodkiewki z dodatkiem do posiłku. Tymczasem warto je traktować jako samodzielną przekąskę. Taka przekąska może nam pomóc zrzucić kilka zbędnych kilogramów. To warzywo składa się w 95% z wody, a co za tym idzie jest niskokaloryczne.

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem to nieśmiertelna klasyka rzodkiewkowej potrawy w bardzo apetycznym wydaniu. Wystarczy wymieszać twaróg z serkiem wiejskim lub homogenizowanym, dodać startą rzodkiewkę i drobno posiekany szczypiorek. Wszystko doprawiamy pieprzem i solą. Tak przygotowany twarożek to idealna propozycja na lekkie, wiosenne śniadanie.

Dodatek rzodkiewki wyostrza też smak każdej sałatki. Wiosenna sałatka z pomidorem, sałatą, ogórkiem i rzodkiewką to doskonała propozycja do dań z grilla. Chrupiące, ostre warzywa idealnie przełamią smak pieczonych mięs.

Rzodkiewka doskonale smakuje z zielonym ogórkiem. Mówi się, że dobrana z nich para. On słodki i delikatna, ona ostra i zadziorna. Wystarczy zetrzeć je największych oczkach tarki lub drobno posiekać, dodać kilka listków sałaty i  całość doprawić majonezem, solą oraz pieprzem, żeby powstał pyszny, lekki dodatek do wiosennych śniadań.

Jedna uwaga. Rzodkiewek nie powinniśmy jeść na czczo. Może to skutkować problemami żołądkowymi. Rzodkiewki nie są też wskazane przy ostrych schorzeniach żołądka i jelit oraz chorobie wrzodowej. Łagodniejsze w smaku i łagodniejsze dla żołądka są kiełki rzodkiewek, które może uprawiać każdy.

Kiełki rzodkiewki są niezwykle cenne w przypadku profilaktyki i leczenia przeziębień, gdyż mają nawet dwukrotnie więcej witaminy C niż dojrzałe zgrubienia. Zawierają sporo potasu, magnezu i jodu, który przyspiesza przemianę materii. Kiełkowanie odbywa się w ciągu 4-5 dni i dodawać do kanapek, surówek i sałatek.

Kiełki możemy uprawiać w słoiku lub w specjalnej kiełkownicy. Więcej na ten temat powiemy w kolejnym odcinku. Zapraszam do oglądania Ogrodu od kuchni już za tydzień. Do zobaczenia.