Luty wysiew. Jakie warzywa można wysiać w lutym?

Luty wysiew. Jakie warzywa można wysiać w lutym? Jest tych warzyw całkiem sporo. Możemy przestać się już nudzić i sięgnąć po nasiona. Pamiętajmy jednak, że dzień jest nadal krótki i niekiedy warto poczekać z przygotowaniem rozsad do marca. Jeżeli jednak mamy miejsce na parapecie od południa lub lampę do doświetlania roślin, to możemy zabrać się do pracy. A jakie rośliny warzywne wysiewamy?

Jakie warzywa można wysiać w lutym – seler. To jedyne warzywo korzeniowe uprawiane z rozsady. Głównie ze względu na długi okres wegetacji tej rośliny. Nasiona są bardzo drobne, rozsypujemy je więc na wilgotnym, lekko ubitym podłożu do siewu i pikowania, w kuwecie lub w wybranym, niezbyt głębokim pojemniku. Nie przykrywamy ich ani ziemią ani piaskiem, tylko delikatnie dociskamy. Nakrywamy szybką bądź folią i utrzymujemy stałą wilgotność podłoża. Pamiętamy o codziennym wietrzeniu. W przypadku selera czeka nas później pikowanie. Luty to także miesiąc wysiewu selera naciowego.

Luty wysiew – Kolejnym warzywem, którego uprawę możemy już rozpocząć, jest por. Również ma długi okres wegetacji. Wysiewamy więc zwłaszcza odmiany wczesne, przeznaczone na letni i jesienny zbiór. Podobnie jak w przypadku selera, rozsypujemy nasiona w pojemniku wypełnionym podłożem, przysypujemy cienką warstwą ziemi lub piaskiem i zwilżamy. Utrzymujemy potem stałą wilgotność podłoża. Por wysiany o tej porze wymaga późniejszego pikowania.

W lutym możemy wysiewać też wczesne odmiany sałaty, zarówno liściowej, jak również masłowej, lodowej i rzymskiej. W związku z tym, że te rośliny także później dobrze jest rozsadzić do większych pojemników, nasiona rozmieszczamy niezbyt gęsto. Możemy też skorzystać z wielodoniczek, to potem ułatwia przesadzanie. Jednak ten sposób uprawy wymaga zazwyczaj większej ilości miejsca na parapecie.

Wysiewamy też wybrane odmiany warzyw kapustnych, do których zaliczmy m.in. wczesną kapustę, kalafiora, brokuła i kalarepę. Rośliny te mają dość dużą tendencję do wybiegania, czyli wyciągania się łodygi, dlatego zapewnienie im dostatecznej ilości światła jest kluczowe. W naszych mieszkaniach jest dla tych roślin nieco za ciepło, optymalna temperatura do produkcji ich rozsady to 16-18 stopni Celsjusza, a po pikowaniu powinna być ona jeszcze niższa, około 12 stopni Celsjusza.

Luty wysiew – Kolejna grupa roślin, którą możemy wysiewać w lutym, to warzywa psiankowate: pomidory, papryka i bakłażany, czyli oberżyna. Jeżeli mamy zamiar uprawiać je na działce w gruncie, to lepiej wstrzymać się jednak do połowy marca. Ale jeżeli mamy w ogrodzie szklarnię lub tunel foliowy, to możemy przyśpieszyć wysiew. W tym miesiącu można też wysiać odmiany karłowe z przeznaczeniem do późniejszej uprawy w donicach. Mają one niższy i bardziej zwarty pokrój i mniejszą tendencję do wybiegania. Nasiona możemy wysiewać do pojemników lub niewielkich doniczek. Pomidory i papryka wymagają późniejszego pikowania. Możemy ten zabieg przeprowadzać nawet kilkakrotnie i za każdym razem możemy sadzić te rośliny nieco głębiej niż rosły do tej pory. W ten sposób pobudzamy do rozwoju i wzmocnienia system korzeniowy i niwelujemy wysokość rośliny, jeżeli za bardzo nam wybiegła z powodu niedoboru światła.

Jeżeli posiadamy inspekt, w którym temperatura oscyluje w okolicach 10-15 stopni, to w ostatniej dekadzie lutego, możemy w nim wysiać wybrane odmiany cebuli. Niektórzy pod koniec tego miesiąca wysiewają także na rozsady takie warzywa jak: szpinak nowozelandzki, karczoch, kard, fenkuł i koper włoski.

W przypadku ziół, jako pierwsze do doniczek z ziemią trafiają nasiona takich roślin jak melisa i trawa cytrynowa. Wysiewać możemy je w lutym, rzutowo, do niewielkich doniczek. Potem przesadzamy je z całą bryłą korzeniową do większych donic, które ustawimy np. na balkonie czy tarasie lub bezpośrednio do gruntu w ogrodowym zielniku lub na rabacie. Bazylia i pietruszka na młode liście mogą być uprawiane praktycznie przez cały rok.

Pozostaje jeszcze niewielka grupa owoców, które możemy o tej porze wysiewać, a mianowicie poziomki i truskawki. Ich nasiona są drobne. Umieszczamy je rzutowo w pojemniku wypełnionym wilgotnym podłożem i nie przykrywamy ziemią, lecz tak samo jak w przypadku selera, delikatnie przygniatamy i zraszamy delikatnym strumieniem wody, np. za pomocą opryskiwacza. Kiełkują dość długo i wymagają potem pikowania.

Pod koniec miesiąca możemy rozpocząć uprawę pierwszych warzyw w gruncie, ale dotyczy to właścicieli podgrzewanych inspektów, szklarni bądź tuneli foliowych. W tym wypadku możemy wysiewać wybrane odmiany rzodkiewki, szpinaku i kopru. Niektórzy na przełomie lutego i marca sięgają też po nasiona pietruszki i pasternaku, a także wysadzają czosnek.

Podsumowując…

W lutym wysiewamy na rozsady takie warzywa jak: seler, por, wczesne odmiany sałaty, wczesną kapustę, kalarepę, kalafiora i brokuła, pomidory doniczkowe i szklarniowe, paprykę doniczkową i szklarniową, oberżynę, a także szklarniowe ogórki oraz takie warzywa jak: szpinak nowozelandzki, karczoch, kard, fenkuł i koper włoski.

Pod koniec lutego w szklarni lub pod osłonami możemy wysiewać rzodkiewkę i szpinak, a także koper, pietruszkę, pasternak oraz sadzimy ząbki czosnku. W tym czasie możemy przygotować też rozsadę bobu.

Z pośród ziół, w lutym wysiewamy na rozsady melisę i trawę cytrynową. Z grupy owoców możemy sięgnąć po nasiona poziomek, truskawek i arbuzów, które potem będą uprawiane w szklarni.

Udanych wysiewów.

Linki :

Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick

YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień

Instagram :  https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/