Jakie warzywa można wysiać w lutym?

Jakie warzywa można wysiać w lutym? Jest tych warzyw całkiem sporo. Możemy przestać się już nudzić i sięgnąć po nasiona. Pamiętajmy jednak, że dzień jest nadal krótki i niekiedy warto poczekać z przygotowaniem rozsad do marca. Jeżeli jednak mamy miejsce na parapecie od południa lub lampę do doświetlania roślin, to możemy zabrać się do pracy. A jakie rośliny warzywne wysiewamy?

Jakie warzywa można wysiać w lutym – seler. To jedyne warzywo korzeniowe uprawiane z rozsady. Głównie ze względu na długi okres wegetacji tej rośliny. Nasiona są bardzo drobne, rozsypujemy je więc na wilgotnym, lekko ubitym podłożu do siewu i pikowania, w kuwecie lub w wybranym, niezbyt głębokim pojemniku. Nie przykrywamy ich ani ziemią ani piaskiem, tylko delikatnie dociskamy. Nakrywamy szybką bądź folią i utrzymujemy stałą wilgotność podłoża. Pamiętamy o codziennym wietrzeniu. W przypadku selera czeka nas później pikowanie. Luty to także miesiąc wysiewu selera naciowego.

Kolejnym warzywem, którego uprawę możemy już rozpocząć, jest por. Również ma długi okres wegetacji. Wysiewamy więc zwłaszcza odmiany wczesne, przeznaczone na letni i jesienny zbiór. Podobnie jak w przypadku selera, rozsypujemy nasiona w pojemniku wypełnionym podłożem, przysypujemy cienką warstwą ziemi lub piaskiem i zwilżamy. Utrzymujemy potem stałą wilgotność podłoża. Por wysiany o tej porze wymaga późniejszego pikowania.

W lutym możemy wysiewać też wczesne odmiany sałaty, zarówno liściowej, jak również masłowej, lodowej i rzymskiej. W związku z tym, że te rośliny także później dobrze jest rozsadzić do większych pojemników, nasiona rozmieszczamy niezbyt gęsto. Możemy też skorzystać z wielodoniczek, to potem ułatwia przesadzanie. Jednak ten sposób uprawy wymaga zazwyczaj większej ilości miejsca na parapecie.

Wysiewamy też wybrane odmiany warzyw kapustnych, do których zaliczmy m.in. wczesną kapustę, kalafiora, brokuła i kalarepę. Rośliny te mają dość dużą tendencję do wybiegania, czyli wyciągania się łodygi, dlatego zapewnienie im dostatecznej ilości światła jest kluczowe. W naszych mieszkaniach jest dla tych roślin nieco za ciepło, optymalna temperatura do produkcji ich rozsady to 16-18 stopni Celsjusza, a po pikowaniu powinna być ona jeszcze niższa, około 12 stopni Celsjusza.

Kolejna grupa roślin, którą możemy wysiewać w lutym, to warzywa psiankowate: pomidory, papryka i bakłażany, czyli oberżyna. Jeżeli mamy zamiar uprawiać je na działce w gruncie, to lepiej wstrzymać się jednak do połowy marca. Ale jeżeli mamy w ogrodzie szklarnię lub tunel foliowy, to możemy przyśpieszyć wysiew. W tym miesiącu można też wysiać odmiany karłowe z przeznaczeniem do późniejszej uprawy w donicach. Mają one niższy i bardziej zwarty pokrój i mniejszą tendencję do wybiegania. Nasiona możemy wysiewać do pojemników lub niewielkich doniczek. Pomidory i papryka wymagają późniejszego pikowania. Możemy ten zabieg przeprowadzać nawet kilkakrotnie i za każdym razem możemy sadzić te rośliny nieco głębiej niż rosły do tej pory. W ten sposób pobudzamy do rozwoju i wzmocnienia system korzeniowy i niwelujemy wysokość rośliny, jeżeli za bardzo nam wybiegła z powodu niedoboru światła.

Jeżeli posiadamy inspekt, w którym temperatura oscyluje w okolicach 10-15 stopni, to w ostatniej dekadzie lutego, możemy w nim wysiać wybrane odmiany cebuli. Niektórzy pod koniec tego miesiąca wysiewają także na rozsady takie warzywa jak: szpinak nowozelandzki, karczoch, kard, fenkuł i koper włoski.

W przypadku ziół, jako pierwsze do doniczek z ziemią trafiają nasiona takich roślin jak melisa i trawa cytrynowa. Wysiewać możemy je w lutym, rzutowo, do niewielkich doniczek. Potem przesadzamy je z całą bryłą korzeniową do większych donic, które ustawimy np. na balkonie czy tarasie lub bezpośrednio do gruntu w ogrodowym zielniku lub na rabacie. Bazylia i pietruszka na młode liście mogą być uprawiane praktycznie przez cały rok.

Pozostaje jeszcze niewielka grupa owoców, które możemy o tej porze wysiewać, a mianowicie poziomki i truskawki. Ich nasiona są drobne. Umieszczamy je rzutowo w pojemniku wypełnionym wilgotnym podłożem i nie przykrywamy ziemią, lecz tak samo jak w przypadku selera, delikatnie przygniatamy i zraszamy delikatnym strumieniem wody, np. za pomocą opryskiwacza. Kiełkują dość długo i wymagają potem pikowania.

Pod koniec miesiąca możemy rozpocząć uprawę pierwszych warzyw w gruncie, ale dotyczy to właścicieli podgrzewanych inspektów, szklarni bądź tuneli foliowych. W tym wypadku możemy wysiewać wybrane odmiany rzodkiewki, szpinaku i kopru. Niektórzy na przełomie lutego i marca sięgają też po nasiona pietruszki i pasternaku, a także wysadzają czosnek.

Podsumowując…

W lutym wysiewamy na rozsady takie warzywa jak: seler, por, wczesne odmiany sałaty, wczesną kapustę, kalarepę, kalafiora i brokuła, pomidory doniczkowe i szklarniowe, paprykę doniczkową i szklarniową, oberżynę, a także szklarniowe ogórki oraz takie warzywa jak: szpinak nowozelandzki, karczoch, kard, fenkuł i koper włoski.

Pod koniec lutego w szklarni lub pod osłonami możemy wysiewać rzodkiewkę i szpinak, a także koper, pietruszkę, pasternak oraz sadzimy ząbki czosnku. W tym czasie możemy przygotować też rozsadę bobu.

Z pośród ziół, w lutym wysiewamy na rozsady melisę i trawę cytrynową. Z grupy owoców możemy sięgnąć po nasiona poziomek, truskawek i arbuzów, które potem będą uprawiane w szklarni.

Udanych wysiewów.