Pomidory wysiew i ciekawe odmiany

Pomidory wysiew i ciekawe odmiany. Czas wysiać pomidory! ??? Jak to zrobić? I jakie są ciekawe odmiany pomidorów, które możemy uprawiać w ogrodzie lub na balkonie? O tym jest dzisiejszy film z cyklu „Ogród Warzywny”. ? Zapraszam!

W marcu wielu ogrodników rozpoczyna sezon pomidorowy, oczywiście od wysiewu wybranej odmiany pomidorów. Możemy rozpocząć ten sezon później, w maju, od zakupu gotowych sadzonek, ale mnogość odmian nasion pomidorów, jaka jest dostępna w sklepach, zdecydowanie zachęca do tego aby wysiać je samodzielnie. Do tych odmian za chwilę wrócę, tymczasem teraz kilka słów o tym jak przygotować samodzielnie rozsadę. Nie ma w tym nic trudnego. I mamy do wyboru kilka sposobów wysiewu, w zależności od tego jakiego pojemnika użyjemy.

A możemy użyć wielodoniczki, z mniejszymi lub większymi otworami. Jeżeli użyjemy tej drugiej, może uda nam się pominąć etap pikowania, zwłaszcza w przypadku niewielkich karłowych odmian pomidorów lub nieco opóźnionego wysiewu. Po wykiełkowaniu możemy wtedy usunąć słabsze siewki i pozostawić jedną roślinę w każdym otworze, do czasu, kiedy będzie je można już przesadzić na miejsce stałe.

Najczęściej jednak pomidory pikujemy 3-4 tygodnie po wykiełkowaniu, w takim wypadku siać je możemy praktycznie w każdym innym pojemniku, np. okrągłym po surówce, w którym są zrobione otwory drenażowe na dnie lub w niewielkiej produkcyjnej doniczce. Taki sposób sprawdzi się, gdy nie chcemy wysiewać wielu nasion pomidorów, ale np. niewielką ilość różnych odmian i wtedy każda odmiana będzie w innej doniczce. Możemy też użyć prostokątnych pojemników po produktach spożywczych, część z nich, np. po pomidorach koktajlowych lub borówkach ma już na dnie otwory, które są niezbędne podczas przygotowywania rozsad. Jeżeli nasze plastikowe pojemniki ich nie mają, należy je zrobić, ja to robię np. nożyczkami. Nie zapomnijmy o opisaniu pojemników, zwłaszcza gdy wysiewamy więcej niż jedną odmianę pomidorów. Można obkleić pojemniki z adnotacją lub wstawić potem znacznik. Jako pojemnik dla rozsad sprawdza się także plastikowy pojemnik zamykany, który też musi mieć od spodu zrobione otwory drenażowe. Zamykając go, mamy od razu miniszklarenkę dla naszych roślin.

Do przygotowania rozsady pomidorów możemy też użyć specjalnych kuwet do wysiewu, czy kubeczków, generalnie sprawdzi się wszystko, ważne żeby były one czyste i niezbyt płytkie, nieco głębsze niż w przypadku rozsady sałaty, selera czy pora. W płytkich pojemnikach pomidory też oczywiście wykiełkują, ale będziemy zmuszeni je szybciej przepikować. W głębszych pojemnikach będą mogły rosnąć nieco dłużej.

Oprócz pojemników, do przygotowania rozsady, potrzebne nam będzie także podłoże do wysiewu. Tu z powodzeniem możemy użyć gotowej i dostępnej w sklepach ziemi do wysiewu i ukorzeniania, może być to ziemia z serii „bio”, która ma delikatną, luźną, drobną strukturę idealną dla kiełkujących nasion i rozwijającego się systemu korzeniowego. Takie podłoże spełnia też wymagania kultur wrażliwych na zasolenie i jest wolne od patogenów chorobotwórczych, szkodników i grzybów co jest bardzo ważne przy wysiewie roślin. Wypełniamy nim wybrane pojemniki, wyrównujemy i lekko uklepujemy. Po czym możemy przejść do dalszego etapu prac związanych z produkcją rozsady.

Jakikolwiek sposób wysiewu wybierzemy, w doniczkach, plastikowych pojemnikach, kuwetach czy wielodoniczkach, pomidory powinny wykiełkować bez problemu. Moim zdaniem ich wysiew, to najłatwiejsza część ich uprawy. Pomidory kiełkują szybko, czasami już po kilku dniach, czasami po około tygodniu, o ile mają ciepło, powyżej 20 stopni Celsjusza i wilgotno. A jakie odmiany mamy do wyboru? Jest ich całe mnóstwo. Dziś dla przykładu wysieję około 30, co na pewno nie wyczerpuje tematu ciekawych odmian, ale może być pewną wskazówką i inspiracją.

A pierwszą grupą odmian będą pomidory koktajlowe, które możemy podzielić na karłowe, takie jak np. ‚Balconi Red’, ‚Bajaja’, ‚Aztek’ czy ‚Venus’ i wysokie takie jak np. ‚Sweetbaby’, ‚Tutti Frutti’, ‚Mirabell’ czy ‚Cerise’. Wszystkie pomidory wysiewamy tak samo. Nasiona umieszczamy niezbyt gęsto na podłożu w wybranym pojemniku i przysypujemy cienką około 3-milimetrową warstwą ziemi. Ja w pierwszej kolejności wysieję wszystkie przygotowane na dzisiaj odmiany, przysypię i zwilżę je na samym końcu. Odmiany karłowe pomidorów, które mogą mieć owoce w różnych kolorach, np. czerwonym, żółtym lub pomarańczowym, idealnie nadają się do uprawy w donicach na balkonach, tarasach lub w ogrodzie, w którym nie mamy warzywnika lub gdzie w warzywniku dla koktajlowych pomidorów brakuje już miejsca. Mają one zwarty pokrój i są bardzo dekoracyjne. Udają się nawet w tradycyjnych skrzynkach balkonowych, o ile będziemy potem dbać o regularne podlewanie i nawożenie.

W wielodoniczkach możemy wysiewać po kilka nasion do każdego otworu, po 2-3 lub 4. Po wykiełkowaniu możemy wykorzystać wszystkie wyrośnięte roślinki, rozsadzając je do osobnych pojemników, lub możemy usunąć najsłabsze siewki i pozostawić w każdym otworze jedną najsilniejszą.

W większych donicach oraz w gruncie możemy uprawiać też wysokie pomidory koktajlowe. Są one bardzo plenne, ale warto pamiętać, że wszystkie odmiany tej rośliny lubią żyzną glebę. W uprawie pojemnikowej, z ograniczonej pojemnikiem ilości ziemi, szybciej wyczerpują się składniki odżywcze niż ma to miejsce w gruncie, dlatego musimy pamiętać o regularnym dokarmianiu, jeżeli chcemy zebrać obfite plony. Wszystkie te odmiany pomidorów możemy też oczywiście uprawiać na grządkach.

W pomidorach o większych owocach mamy jeszcze więcej odmian do wyboru. Zaczynając np. od odmian o owocach w żółtym kolorze. Kupując nasiona pamiętajmy, że zawsze na opakowaniu jest podana informacja, ile nasion znajduje się w środku. Może być to ilość sztuk lub waga nasion w gramach. Bardzo często wyselekcjonowane odmiany, np. z serii ‚profi’ oferowane są po kilka lub kilkanaście sztuk, podczas gdy w tradycyjnych nasionach mamy ich więcej 200 lub 500 miligramów. Te wyselekcjonowane odmiany zazwyczaj są bardziej odporne na choroby, bardziej plenne lub wyróżniające się wyjątkowym smakiem, kolorem czy kształtem.

Szklarniowa odmiana pomidorów ‚Orange Wellington’ ma mięsiste, prawie bezpestkowe owoce o żółto pomarańczowym kolorze. Wszystkie odmiany szklarniowe możne uprawiać, jak sama nazwa wskazuje, w szklarniach oraz w tunelach foliowych, a także w gruncie i na wysokich grządkach w cieplejszych rejonach naszego kraju. Odmiana ‚Yellowstone’ to już pomidor gruntowy, średnio wczesny. Pamiętajmy, że do gruntu rośliny te sadzimy, gdy minie już ryzyko przymrozków, najczęściej w drugiej połowie maja.

Wśród odmian gruntowych, dostępne są m.in. odmiany karłowe, tzw. samokończące, które nie dorastają do wysokich rozmiarów. Przykładem może tu być odmiana ‚Rio Grande’ o owalnych czerwonych owocach, twardych, o dużej zawartości suchej masy, które nadają się bezpośredniego spożycia, a także do przetwarzania na soki, sosy, przeciery czy do suszenia lub odmiana ‚Marmande’ o dużych, również czerwonych, żebrowanych owocach, również do bezpośredniego spożycia i na przetwory. Mimo że to odmiana karłowa, potrzebne jej będą podpory z uwagi na ciężar owoców. Generalnie pomidory potrzebują podpór, zwłaszcza jeżeli obsypią się mnóstwem owoców.

W szklarniach, ale także na grządkach, w osłoniętych i słonecznych miejscach uprawiać możemy też pomidory o wydłużonym kształcie, tzw. pomidory paprykowe. Może być to np. wczesna odmiana ‚Cornabel’ lub odmiana ‚Big Mama’, której owoce w kształcie śliwki dojrzewają około 70 dni po posadzeniu.

Dużą popularnością wśród ogrodników cieszą się też pomidory typu ‚Bawole Serca’, może być to np. odmiana ‚Corazon’ o dużych, intensywnie czerwonych, żebrowanych owocach lub odmiana ‚Cabosse’ o nieco wydłużonym kształcie. Wyróżniają się one wspaniałym smakiem i wnętrzem praktycznie pozbawionym pestek oraz soku.

Nie mniej popularne są również pomidory malinowe, o nieco bardziej na różowo zabarwionej skórce i wspaniałym słodkim smaku. Najczęściej przeznaczamy je do bezpośredniego spożycia, sałatek i kanapek. Dla wielu ogrodników uprawa odmian malinowych to podstawa.

Ale nie można zapominać też o tradycyjnych, kulistych, czerwonych odmianach tych roślin, takich jak np. ‚Moneymaker’ lub ‚Agora’. One również trafią do mojej kolekcji uprawianych w tym roku pomidorów. Nadmiarem sadzonek zawsze możemy podzielić się z są siadami, znajomymi czy rodziną. Możemy też po wykiełkowaniu zadecydować ile roślin przepikować i dalej uprawiać, a z najsłabszych zrezygnować.

Do niewielkich doniczek, po kilka sztuk, wysieję jeszcze kilka kolejnych odmian, nietradycyjnych pomidorów. A będzie to wczesna odmiana „Delizia’, o żebrowanych, czerwonych owocach, z lekkim zazielenieniem przy szypułce oraz jedna z moich najulubieńszych odmian ‚ Green Zebra’ , o niezwykle smacznych owocach, zielonych w jaśniejsze i ciemniejsze paski, które pozostawione dłużej na krzaku przebarwiają się na żółto.

Wysieję też pomidora gruntowego wysokiego ‚Pineapple’, którego owoce są mięsiste i mają żółto pomarańczowy kolor i cienką skórkę. Będę je uprawiać po raz pierwszy. Podobno miąższ przypomina strukturą ananasa. Sprawdzimy.

Pomarańczowe i mięsiste owoce ma także odmiana ‚Pantano Romanesco’. To pomidory do sadzenia w gruncie, odznaczające się wysoką tolerancją na niedobory wody i upały. Po raz kolejny na moich grządkach znajdzie się miejsce również dla odmiany ‚Tigerella’, która charakteryzuje się obfitym plonowaniem, a dojrzałe owoce wyróżniają się „tygrysimi” pręgami oraz dla odmiany ‚Czarny Książę” o dużych, smacznych, ciemnobrązowych owocach.

Po wysiewie nasiona pomidorów przykrywamy ziemią, może być to jak najbardziej podłoże do wysiewu, którego używaliśmy wcześniej. Po czym całość zwilżamy delikatnym strumieniem wody, np. za pomocą opryskiwacza i przykrywamy folią, szybą lub przezroczystym plastikiem, żeby utrzymać wilgotność podłoża do czasu wschodów. Pamiętajmy, aby codziennie wietrzyć rozsady przez kilka lub kilkanaście minut i żeby podłoże było lekko wilgotne, a nie mokre. Pomidory powinny pojawić się już po kilku dniach, a po kilku tygodniach będą gotowe do pikowania.

Życzę wspaniałych upraw pomidorów! I zapraszam do oglądania kolejnych filmów z cyklu „Ogród Warzywny” oraz pozostałych filmów na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ.

Linki :

Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick

YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień

Instagram :  https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/

Nasiona Vilmorin dostępne w sklepie https://shop.vilmorin.pl