Jakie warzywa siejemy w marcu na rozsady?

Jakie warzywa siejemy w marcu na rozsady? Na to pytanie odpowiadamy dziś w cyklu „Ogród Warzywny”. Zapraszam!

Marzec to miesiąc, kiedy już na dobre rozpoczynamy pracę z uprawą warzyw i to bez względu na to jaka jest pogoda, czy na dworze jest już ciepło i wiosennie, czy jeszcze zimowo. To czas, kiedy przeprowadzamy już wysiewy na grządkach, o czym więcej opowiem w przyszłotygodniowym filmie z cyklu „Ogród Warzywny” i jest to też czas kiedy zaczynamy lub kontynuujemy wysiewy warzyw na rozsady. Z siewem warzyw wprost do grutnu musimy celować w odpowiednią pogodę i watunki atmosferyczne, w niektórych latach wsrzymujemy się więc z nimi nawet do końca miesiąca, w innych możemy zrobić to już z jego początkiem. Z przygotowaniem rozsad takiego problemu nie ma. Tu pogoda nie odgrywa już znaczącej roli. A jakie warzywa należy wysiać w marcu na rozsady?

Przede wszystkim jest to miesiąc wysiewu pomidorów gruntowych, które chętnie uprawiamy w ogrodach i na balkonach lub tarasach. Nic w tym dziwnego, ponieważ te własnoręcznie zerwane latem z krzaczka smakują zupełnie inaczej niż kupione w sklepie. Zwłaszcza postawimy na uprawę odmian, które są trudno dostępne w ofercie sklepowej, za to wcale nie są trudne w uprawie. Albo są tak samo trudne czy łatwe w uprawie jak najbardziej tradycyjne odmiany. A do wyboru mamy m.in.:

  • pomidory koktajlowe, karłowe, o niskim, zwartym pokroju, które idealnie nadają się do uprawy w donicach,
  • pomidory koktajlowe drobnoowocowe, ale wysokie, które mogą mieć owoce w kolorze czerwonym lub żółtym, o okrągłym, podłużnym czy gruszkowatym kształcie
  • pomidory wielkoowocowe, tzw. samokończące o niższym pokroju i pomidory o wysokim pokroju, do uprawy gruntowej i szklarniowej, o owocach w kolorze czerwonym, różowym, żółtym, pomarańczowym, zielonym i czekoladowo brązowym czy prawie czarnym, o okrągłym kształcie lub podłużnym, zebranych w większe lub mniejsze grona.

Naprawdę jest z czego wybierać i czasami nawet trudno się zdecydować. Są rekordziści, którzy potrafią wysiać nawet ponad sto odmian pomidorów. Wybierzmy te, które lubimy najbardziej lub z których uprawą chcemy w tym roku spróbować. Więcej o wysiewie, odmianach i pielęgnacji pomidorów również opowiem w osobnym odcinku tego cyklu w przyszłym tygodniu.

Oprócz pomidorów, w marcu wysiewać możemy też paprykę, o ile nie zrobiliśmy już tego w lutym. Tutaj też do wyboru mamy szereg odmian: słodkie o owocach w różnych kolorach, różnej wielkości i o różnym kształcie, a także ostre, chyba jeszcze bardziej zróżnicowane, ponieważ oprócz wyglądu, ich owoce mogą się także różnić ostrością. O wysiewie i uprawie papryki pojawił się już w tym roku materiał na naszym kanale. Zainteresowanych zachęcam do obejrzenia. Podczas gdy pomidory najczęściej wysiewa się a rozsady w połowie marca, tak paprykę można wysiać na początku tego miesiąca, jej nasiona kiełkują nieco dłużej niż pomidorów.

Z rodziny roślin psiankowatych możemy wysiać też oberżynę, czyli bakłażany i rodzynki brazylijskie. Bakłażany i papryka to rośliny wybitnie ciepłolubne. Doskonale rosną więc w szklarniach i pod osłonami oraz w dużych donicach, gdzie szybciej nagrzewa się podłoże.

Jeżeli dysponujemy miejscem pod osłonami w warzywniku, możemy już w marcu pokusić się o wysiew arbuzów. Jeżeli planujemy uprawiać te rośliny w gruncie, lepiej wstrzymać się z przygotowanie ich rozsady do kwietnia. Za to w tym miesiącu wysiewać można rabarbar. To roślina wieloletnia. Raz wysiana i posadzona w ogrodzie zostanie z nami na lata.

Wszystkie te rośliny wysiewamy póki co naszych domów, mieszkań czy ciepłych inspektów. Papryka i bakłażan potrzebują np. od 22 do 28 stopni Celsjusza, żeby wykiełkować. Nieco inaczej jest z kolejną grupą roślin, które możemy siać na rozsady. A są to rośliny, o których była już mowa w lutym i których wysiewy możemy kontynuować również w marcu.

Zaliczyć tu można m.in. sałatę, we wszystkich gatunkach i odmianach, w tym sałatę liściową w kolorze zielonym lub bordowym, sałatę rzymską, która jest podobno najstarszą z używanych przez człowieka sałat, sałatę masłowej, w wielu odmianach i sałatę kruchą, lodową. Wszystkie one na początku marca mogą być siane w ciepłych domach i inspektach, natomiast pod koniec miesiąca w chłodnych inspektach. A jeżeli pogoda na to pozwoli, nawet bezpośrednio na grządkach. Chociaż osobiście zdecydowanie wolę uprawiać sałatę rozsady.

W taki sam sposób możemy potraktować por. I wysiać go na rozsady w cieple naszych mieszkań lub jeżeli nie ma już znaczących mrozów, w chłodnych szklarniach, tunelach, czy inspektach.

Podobnie możemy potraktować warzywa kapustne, których rozsady przygotowuje się w marcu i do których zaliczyć można m.in. takie gatunki jak: kalarepa, której zgrubienie łodygi może mieć kolor zielony lub fioletowy,  kalafior np. w odmianie ‚Bora’, brokuł, np. w odmianie ‚Limba”, kapusta pak choi, którą można siać w marcu i kwietniu lub potem na poplony w lipcu,  brukselka, której rozsadę można przygotowywać od stycznia do kwietnia czy kapusta i może to być przykładowo kapusta modra, kapusta włoska lub kapusta głowiasta biała. Rozsada tych roślin trzymana w cieple ma tendencję do wybiegania, czyli nadmiernego wyciągania się do światła. Jeżeli uda nam się znaleźć dla nich miejsce jasne, ale o temperaturze niższej niż 20 stopni, najlepiej w granicach 12-15 stopni Celsjusza, byłoby dla nich idealnie.

Kolejną rośliną, którą w marcu , w zależności od warunków pogodowych i możliwości możemy wysiewać na rozsady w cieple lub chłodzie jest cebula. Najprostszą metodą jest jej uprawa z dymki, ale ilość odmian, w jakich możemy nabyć nasiona cebuli, zdecydowanie zachęcają do tego, aby spróbować uprawiać ją z rozsady. Mamy tu do wyboru odmiany wczesne i późne, w różnych kolorach i w różnym kształcie. Niektóre są bardziej ostre w smaku, inne łagodniejsze, słodsze. Warto poeksperymentować, żeby wybrać swoją ulubioną.

W dalszym ciągu możemy też wysiewać na rozsady bardziej egzotyczne i mniej popularne, za to nie mniej zdrowe i smaczne warzywa, takie jak m.in. koper włoski, kard, karczochy, jarmuż, okra i szpinak nowozelandzki.

A jeżeli ktoś nie posiał na rozsady w lutym selera, to ma ostatnią szansę, żeby to zrobić na początku marca. Jeżeli się nie uda, to można jeszcze nabyć gotową rozsadę oferowaną w sklepach ogrodniczych i na straganach, najczęściej w maju.

Niektórzy ogrodnicy rezygnują z uprawy tradycyjnych rodzajów warzyw, które można na co dzień kupić w sklepie, na rzecz warzywnych rarytasów, odmian wyjątkowych, które latem odmienią nasze dania w kulinarne dzieła sztuki. Warto więc przemyśleć i zaplanować marcowe wysiewy warzyw, żeby w tym sezonie, w warzywniku mieć wszystkie gatunki i odmiany roślin, jakie chcemy.

Po szczegóły dotyczące przeprowadzenia poszczególnych wysiewów odsyłam do filmów, które już były na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ i które pojawią się w najbliższym czasie. Zapraszam i życzę udanych wysiewów!

Linki :

Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick

YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień

Instagram :  https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/

Nasiona Vilmorin dostępne w sklepie https://shop.vilmorin.pl