Kalarepa najważniejsze zasady uprawy

Kalarepa najważniejsze zasady uprawy. Dlaczego kalarepa pęka? I jakie są najważniejsze zasady udanej uprawy tego warzywa? O tym jest dzisiejszy odcinek z cyklu „Ogród Warzywny” Zapraszamy!

Pierwsza WYSIEW

Kalarepę można uprawiać z bezpośredniego wysiewu wprost do gruntu w kwietniu, ale najczęściej uprawia się ją z rozsady. Do wyboru mamy różne odmiany, o zgrubieniach łodygi w kolorze zielonym lub fioletowym. Rozsadę możemy przygotowywać od marca do czerwca. W marcu na wczesny zbiór przypadający na początek lata, w czerwcu na zbiór jesienny. W tym przypadku ważne jest, aby wybrać odmianę letnią, mniej skłonną do drewnienia.

Zasada druga PIKOWANIE

Jeżeli zdecydujemy się na uprawę kalarepy z rozsady, zazwyczaj wysiewamy ją rzutowo do wybranego płaskiego pojemnika, przykrywając 3-5 milimetrową warstwą ziemi i po ok. 3 tygodniach pikujemy sadzonki do większych doniczek. Możemy też wysiać to warzywo do wielodoniczek po jednym nasionku w każdym otworze i wtedy pikowanie nie jest potrzebne. W czasie pikowania umieszczamy młode rośliny nie za głęboko, tak żeby zgrubienia łodyg mogły rozwijać się bez zakłóceń. Produkcja rozsady trwa zazwyczaj ok. 30-45 dni.

Po trzecie PRZYGOTOWANIE GLEBY

Odmiany wczesne kalarepy możemy sadzić lub wysiewać w warzywniku w kwietniu lub na początku maja. Od końca kwietnia do początku lipca uprawiamy już odmiany średnio późne i późne. Przedtem warto odpowiednio przygotować glebę. Powinna mieć ona odczyn 5,5 do 6,8 pH. Na glebach ubogich kalarepę możemy sadzić w pierwszym roku po oborniku, na glebach bardziej zasobnych w drugim. Zawsze możemy grządkę zasilić też kompostem.

Zasada czwarta SADZENIE I SIEW

Przed posadzeniem rozsady kalarepy, należy ją najpierw zahartować i przyzwyczaić do warunków panujących na zewnątrz. Umieszczamy ją w dołkach, zwracając uwagę na głębokość sadzenia, tak samo jak w przypadku pikowania, nie możemy tego robić zbyt głęboko, żeby zgrubienie łodygi miało miejsce do swobodnego wzrostu. Jeżeli wysiewamy kalarepę bezpośrednio na grządce, robimy to w tradycyjny sposób, najczęściej robiąc rowki na głębokość centymetra lub dwóch, w których umieszczamy nasiona. Całość zasypujemy i podlewamy. W przypadku zbyt gęstego siewu po ok. 3-4 tygodniach można przeprowadzić przerywkę. Kalarepa jest rośliną jadalną w całości, zatem takie wyrwane siewki można wykorzystać podczas przygotowania sałatki lub kanapek.

Piąta zasada MIEJSCE UPRAWY

Kalarepę wczesną najlepiej jest posadzić w miejscu słonecznym i osłoniętym od wiatru. Kalarepa późna może być uprawiana nawet w lekkim cieniu. Jak większość warzyw kapustnych, kalarepa jest dość odporna na chłody. Jednakże młode rośliny rosnące przez dłuższy czas w temperaturze poniżej 10 stopni Celsjusza często formują pędy kwiatostanowe, zamiast tworzyć zgrubienia łodyg. Większość odmian kalarepy nie znosi też suszy i upałów, wtedy jej zgrubienia szybko drewnieją i stają się niesmaczne.  Najlepiej rośnie w temperaturze 12-18 stopni Celsjusza

Po szóste NAWOŻENIE I PODLEWANIE

W związku z tym, że kalarepa ma stosunkowo krótki okres wegetacji, który trwa od dwóch do trzech miesięcy, zazwyczaj nie stosuje się już nawożenia pogłównego. Dlatego tak ważne jest wcześniejsze przygotowanie gleby. Bardzo ważne w jej uprawie jest regularne podlewanie, ponieważ kalarepa do prawidłowego rozwoju potrzebuje gleby stale wilgotnej. Wahania tej wilgotności mogą być powodem pękania zgrubień kalarepy. Dzieje się tak najczęściej, gdy po okresie suszy i często wysokich temperatur, pojawi się obfity deszcz. Ponadto kalarepa to roślina dość płytko korzeniąca się. Warto więc w jej przypadku dość często sięgać po wąż ze zraszaczem lub konewkę.

Zasada siódma ODCHWASZCZANIE

Niezmiennie dbamy o odchwaszczanie, żeby rosnące warzywa nie musiały konkurować o wodę i składniki pokarmowe z innymi roślinami.

Punkt ósmy  ZMIANOWANIE I PRZEDPLONY

Kalarepa najczęściej uprawiana jest na przedplony i poplony ze względu na krótki okres wegetacji. W warzywniku należy zadbać jej o zmianowanie. Na tym samym stanowisku nie powinniśmy jej sadzić przez 3 lata. Nie należy jej uprawiać również po innych roślinach kapustnych.

Zasada dziewiąta UPRAWA WSPÓŁRZĘDNA

W uprawie współrzędnej kalarepa dobrze rośnie w towarzystwie wielu warzyw. Ze względu na krótki okres wegetacji, często w ogródkach trafia na grządki tam, gdzie akurat zwolniło się miejsce. Uprawa współrzędna kalarepy jest możliwa, np. z groszkiem i bobem, ogórkami, rzodkiewką i sałatą, a także z  innymi warzywami kapustnymi.

I dziesiąta zasada DOGLĄDANIE I CZAS ZBIORU

Regularnie sprawdzajmy czy nie pojawiły się na naszych warzywach objawy chorób lub żerowania szkodników. W razie konieczności należy wykonać odpowiednie zabiegi lub opryski.

Zbiór kalarepy przeprowadzamy w zależności od terminu wysiewu od końca maja do późnej jesieni. Wyrywamy ją w miarę potrzeb, gdy zgrubienie łodygi ma mniej więcej 5-10 cm średnicy. Aczkolwiek mniejsze kalarepy też są bardzo smaczne, podobnie jak liście. Warzywo to nadaje się do mrożenia po krótkim zblanszowaniu. Możemy też bez obaw przechowywać kalarepę przez kilka dni w lodówce. Zbyt długo pozostawione na grządce zgrubienia łodyg kalarepy drewnieją, dlatego musimy zbierać je w odpowiednim momencie.

Kalarepa to chyba najłatwiejsze w uprawie warzywo z rodziny kapustnych. Ze względu na płytki system korzeniowy, jak najbardziej nadaje się też do uprawy pojemnikowej. Życzymy udanych upraw. I zapraszamy do oglądania kolejnych filmów na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ.

Linki :

Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick

YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień

Instagram :  https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/