Rzodkiewki wysiew i uprawa – obfite plony
Rzodkiewki wysiew i uprawa – obfite plony. Jakie są ich ciekawe odmiany? O tym jest dzisiejszy film z cyklu „Ogród Warzywny”. Zapraszam!
Rzodkiewki warto uprawiać z wielu powodów. Po pierwsze są one, jak praktycznie wszystkie warzywa, zdrowe, bogate w witaminy i minerały, takie jak m.in. witamina C, witamina z grupy B, żelazo, magnez, potas i wapń. Zawierają także błonnik pokarmowy, który pomaga w regulacji trawienia i utrzymaniu zdrowej przemiany materii oraz związki siarkowe, które pomagają w detoksykacji organizmu. I na dodatek spożywanie rzodkiewek wpływa pozytywnie na nasz nastrój, ponieważ zawierają one kwas foliowy, a ten z kolei jest odpowiedzialny m.in. za redukcję zmęczenia i apatii.
Po drugie warzywa te są smaczne, chrupiące, lekko pikantne, które dodają smaku kanapkom, sałatkom, chłodnikom i innym wybranym potrawom. Z ich spożyciem powinny jedynie uważać osoby cierpiące na nietolerancję siarczanów i mające problemy trawienne.
Po trzecie, rzodkiewki są bardzo łatwe w uprawie. I może je uprawiać każdy. Nie trzeba nawet mieć warzywnika, czy ogrodu. Wystarczy donica na balkonie lub zewnętrznym parapecie. To chyba najłatwiejsze i najszybciej rosnące warzywa, jakie możemy siać. A siać możemy je już wczesną wiosną lub nawet pod koniec zimy, jeżeli mamy możliwość i ochotę, żeby uprawiać je np. w szklarniach, tunelach foliowych czy pod agrowłókniną.
Ważne, żeby wybrać odpowiednią odmianę. A tych do wyboru jest całe mnóstwo i większość z nich można wysiewać od marca do maja na przedplony i potem od sierpnia do października na poplony. Są też takie, które nadają się do letniej uprawy lub tylko do uprawy jesiennej. A nieco bardziej szczegółowo?
Możemy sięgnąć po odmiany kuliste o czerwonej skórce zgrubienia korzenia, które są najbardziej popularne i najczęściej dostępne w sklepach spożywczych, je można wysiewać też od stycznia pod osłonami. Rzodkiewki te kiełkują już w temperaturze 2-4 stopni Celsjusza, więc mogą trafić do ziemi, jak tylko ona rozmarznie i nieco obeschnie. Większość odmian woli chłód i krótki dzień, ale są też i takie, które można siać przez cały sezon. Te odmiany nie mają silnej tendencji do wybijania w pędy kwiatostanowe gdy jest upalnie i dzień jest długi i możemy liczyć na plony również latem. Jeżeli zależy nam właśnie na takich, a nie tradycyjnych odmianach, które należy zebrać przed latem, zwróćmy uwagę na informacje podane na opakowaniu dotyczące terminu wysiewu.
Oprócz tradycyjnych czerwonych, kulistych rzodkiewek, możemy wysiewać też takie, które mają podłużny, cylindryczny kształt zgrubienia w biało czerwonym kolorze, w tym odmianę „18 dniową”, która rzeczywiście bardzo szybko kiełkuje i w sprzyjających warunkach będzie gotowa do zbiory już po ok. 3 tygodniach od wysiewu. Możemy też wysiać kuliste rzodkiewki, ale nie w kolorze czerwonym, lecz w kolorze fioletowym, żółtym lub białym. Dostępne są też nasiona zawierające mieszankę różnokolorowych odmiana rzodkiewek. Rzodkiewką typowo na letnie wysiewy może być np. odmiana ‚Riesenbutter”. U schyłku sezonu siać można także rzodkiew zimową i rzodkiewkę w odmianie ‚Sopel Lodu’, które można zbierać nawet w listopadzie i grudniu, wydłużając maksymalnie okres zbioru tego warzywa.
Wysiew jest bardzo prosty. Należy umieścić nasiona w ziemi, w wybranych dla nich miejscu, na głębokości około jednego dwóch centymetrów. Zatem robimy dla nich najczęściej rowki na grządkach, w których siejemy, całkiem spore jak na tak niewielkie potem warzywa, nasiona wybranej odmiany rzodkiewki, następnie je zasypujemy i delikatnie uklepujemy i podlewamy, jeżeli w najbliższym czasie nie ma zapowiadanych opadów deszczu.
Wysiew rzodkiewki warto przeprowadzać w stosunkowo niewielkiej ilości, ale co około 2 tygodnie, np. po 2- 3 małe rządki. W ten sposób wykorzystując niewielką część grządki będziemy mogli zbierać rzodkiewki przez cały sezon. Warto sobie w warzywniku wyznaczyć dla nich 2 lub 3 miejsca, w których naprzemiennie będziemy je wysiewać, tym bardziej, że są to warzywa, które najczęściej spożywamy w świeżej, surowej formie, rzadziej przeznaczając na przetwory. W uprawie współrzędnej mogą one rosnąć w bliskim sąsiedztwie wielu warzyw, m.in. takich jak: marchew, pietruszka, groch, bób, sałata, szpinak czy cebula.
Rośliny te nie mają wysokich wymagań uprawowych. Lubią, jak praktycznie wszystkie warzywa, rosnąć w słońcu, ale można je wysiać także w lekkim półcieniu, zwłaszcza późną wiosną i latem. Ryzykiem jest to, że w zbyt zacienionym miejscu rzodkiewki zamiast tworzyć zgrubienia korzeni, przeznaczą energię na bujne ulistnienie. Najlepiej rosną w próchnicznej, przepuszczalnej, wzbogaconej kompostem ,niezaskorupiającej się glebie, o odczynie bliskim do obojętnego. Aczkolwiek jako roślina niewymagająca, wyda plony praktycznie w każdym podłożu.
Jak już wspomniano na początku, rzodkiewki z powodzeniem możemy uprawiać też w pojemnikach, mogą być to większe donice wypełnione np. podłożem do warzyw czy nawet ziemią z ogrodu, wzbogaconą takim podłożem lub kompostem, może być to nawet zwykła skrzynka balkonowa, ale w tym wypadku warto już zadbać o żyzną ziemię, żeby rośliny miały z czego czerpać składniki odżywcze. Sposób wysiewu w tych pojemnikach jest już zupełnie dowolny. Możemy wyznaczyć sobie niewielkie rządki lub rozmieścić nasiona rzutowo i potem przysypać je cienką pół lub jedno centymetrową warstwą ziemi. W uprawie doniczkowej musimy nieco bardziej dbać o podlewanie.
Bo odpowiednia wilgotność podłoża jest bardzo ważnym elementem sukcesu w uprawie rzodkiewek. Ma ona wpływ na prawidłowe tworzenie się zgrubień korzeni, na których nam zależy. Często, gdy jest gorąco i w glebie brakuje wody, rzodkiewki mogą stać się niekształtne, wewnątrz suche, włókniste i ostre w smaku. Dotyczy to zwłaszcza odmian, które przeznaczone są na wiosenne i jesienne wysiewy, odmiany do uprawy są bardziej pod tym względem tolerancyjne i rzodkiewki, które wysialiśmy w pojemnikach, ponieważ w nich podłoże przesycha szybciej.
Zbiory rzodkiewek możemy przeprowadzać na każdym etapie wzrostu. Możemy poczekać, aż zgrubienia będą stosunkowo duże i dojrzałe, możemy też, jeżeli mamy już ochotę, zebrać je w całkiem niewielkiej postaci. Zwłaszcza, gdy wysialiśmy je dość gęsto i przyda im się przerywka. Warto w tym miejscu przypomnieć też, że są to warzywa, które możemy spożywać w całości, nie tylko ich część podziemną, ale także liście, szczególnie gdy są młode i delikatne. Później możemy je dodawać np. do smoothie lub rzodkiewkowego pesto.
Nie przedłużajmy zbiorów zanadto, ponieważ zbyt długo trzymane w glebie rzodkiewki tracą smak i parcieją. Warto też wspomnieć, że są to rośliny, które rzadko chorują, mogą być atakowane niekiedy przez szkodniki glebowe, ale dzieje się to zazwyczaj wtedy, gdy zbyt długo są na grządce. Zagrożeniem mogą być ślimaki. Warto pod tym kątem doglądać rzodkiewkowych upraw.
Uprawa rzodkiewek to wspaniała zabawa, tym bardziej że jej smaczne efekty możemy potem podziwiać na talerzu i smakować. Zachęcam więc do jej wysiewania i zapraszam do oglądania kolejnych filmów z cyklu „Ogród Warzywny” oraz pozostałych filmów na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ.
Linki :
Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick
YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień
Instagram : https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/