Papryka. Wysiew i uprawa papryki
Papryka. Wysiew i uprawa papryki. Druga połowa lutego i początek marca to idealna pora na rozpoczęcie uprawy papryki. ?️ Dlatego w dzisiejszym filmie z cyklu „Ogród Warzywny” przypominamy jak wysiewać i pielęgnować te rośliny, żeby mieć obfite plony. ?️ Zapraszam! ?️
Papryka to warzywo niezwykle wartościowe, o wielu obliczach. Może być słodka lub ostra, o o owocach w różnym kształcie, w różnych kolorach i różnej wielkości. Mimo że różnią się one wyglądem i smakiem, wszystkie są pełne witamin i minerałów. A najzdrowsze oczywiście są te, które uprawiamy samodzielnie. Warto więc zaplanować wysiew i uprawę wybranej odmiany papryki, tym bardziej że uprawa ta wcale nie jest trudna. Roślina ta jest odporna na choroby, może rosnąć w gruncie, na warzywnych grządkach, jak i w donicach, zwłaszcza odmiany karłowe i ostre. Należy jedynie pamiętać, że papryka lubi ciepło, należy więc dla niej znaleźć najcieplejsze i najbardziej słoneczne miejsce w ogrodzie lub na balkonie.
A od czego zacząć jej uprawę? Od wysiewu nasion. A do wyboru mamy ich naprawdę wiele. Mogą to być odmiany słodkie wielkoowocowe, o mięsistych zaokrąglonych owocach lub podłużnych w kolorze czerwonym, żółtym, pomarańczowym lub prawie czarnym. Mogą to być również odmiany ostre, które idealnie sprawdzą się w uprawie pojemnikowe. Występują one w odmianach o różnej skali ostrości. Są odmiany papryki o wysokim pokroju lub niskim, karłowym. Gdy już dokonamy wyboru, możemy zabrać się za przygotowanie rozsady, gdzie oprócz nasion potrzebne nam jeszcze będą pojemniki i ziemia do wysiewu.
Pojemnikami mogą być wielodoniczki, specjalne kuwety do wysiewu lub plastikowe pojemniki po produktach spożywczych. Powinny być one czyste, z otworami drenażowymi na dnie, opisane, jeżeli wysiewamy więcej niż jedną odmianę. Wypełniamy je ziemią do wysiewu i pikowania, która jest wolna od patogenów chorobotwórczych i grzybów.
Termin wysiewu papryki zależy od odmiany i późniejszej formy uprawy. Jeżeli zamierzamy uprawiać ją pod osłonami, w szklarniach czy tunelach foliowych lub w donicach, np. na balkonie, możemy przystąpić do wcześniejszych wysiewów, nawet w styczniu lub na początku lutego. Jeżeli planujemy uprawę papryki w gruncie, możemy posiać ją na rozsadę w drugiej połowie lutego lub w marcu. A sam wysiew jest bardzo prosty.
Jeżeli mamy wielodoniczkę, to do każdego otworu wrzucamy 2 nasiona. Potem podczas pikowania, możemy je rozdzielić uzyskując większą ilość roślin, możemy też usunąć słabszą siewkę, pozostawiając tylko jedną w każdym otworze, dzięki czemu pikowanie możemy przeprowadzić później lub nawet z niego w ogóle zrezygnować, jeżeli pogoda na dworze pozwala już na posadzenie jej w miejscu docelowym. Nasiona przykrywamy cienką, około milimetrową warstwą ziemi do wysiewu i dbamy o stałą wilgotność podłoża. Papryka kiełkuje dość długo, od tygodnia do 3 tygodni. W tym czasie musi mieć ciepło, mniej więcej 22-26 stopni Celsjusza.
Paprykę z powodzeniem możemy wysiewać też rzutowo w innych pojemnikach, czy nawet niewielkich produkcyjnych doniczkach. Ja jeden plastikowy pojemnik często wykorzystuję do wysiewu dwóch lub nawet trzech różnych odmian. Odmiany wielkoowocowe mają nieco większe nasiona, odmiany karłowe, mają nasiona mniejsze. Właśnie te odmiany karłowe są idealne do późniejszego sadzenia w zewnętrznych donicach. Jesienią mogą pełnić nie tylko funkcję użytkową, ale również funkcję ozdobną. Często pojawiają się zresztą wtedy w sklepach ogrodniczych w owocującej postaci.
W donicach na balkonach, tarasach czy zewnętrznych parapetach doskonale rosną też różne odmiany ostrej papryki. W kuchni nie używamy jej tak często jak papryki słodkiej, jest ona bardziej przyprawą niż składnikiem dania głównego, ale jej popularność rośnie. Pamiętajmy też, że różne odmiany różnią się skalą ostrości owoców, wybierzmy więc taką, jaka odpowiada nam najbardziej, lekko lub bardzo ostrą. Paprykę ostrą wysiewa się tak samo jak paprykę słodką. Na koniec całość zwilżamy delikatnym strumienie, np. za pomocą opryskiwacza, żeby nie wymyć nasion, po czym możemy obsiane pojemniki przykryć folią, kawałkiem plastiku lub szybą, pamiętając o codziennym wietrzeniu, przez kilka lub kilkanaście minut.
W maju, w sklepach ogrodniczych dostępne są też często gotowe sadzonki papryki, jednak dzięki samodzielnej uprawie papryki słodkiej lub papryki ostrej z nasion, mamy dużo więcej niezwykłych odmian do wyboru.
Kiełkujące papryki wymagają dużej ilości światła. Po ok. 3-4 tygodniach od wykiełkowania, gdy mają 2-3 liście właściwe, pikujemy młode rośliny do większych doniczek, np. o średnicy 9-12 cm, w których będą się dalej rozwijać do maja/czerwca, aż będzie można je posadzić w miejscu docelowym na dworze. Możemy je w nowym pojemniku posadzić głębiej niż rosły do tej pory, pod same liścienie, zwłaszcza jeżeli nasza rozsada stała się nieco wybiegnięta. Papryka doskonale znosi przesadzanie. Im silniejsze i zdrowsze sadzonki pozyskamy, tym większe będą nasze szanse na obfite plony.
W kwietniu, gdy pogoda na to pozwala, możemy rozpocząć hartowanie rozsad, czyli stopniowe przyzwyczajanie roślin do warunków panujących na zewnątrz. Paprykę możemy wystawić gdy się ociepli i temperatura wynosi mniej więcej do 15-17 stopni Celsjusza. W tym czasie dbamy o systematyczne podlewanie, dbając, żeby ziemia w doniczkach była wilgotna, ale nie zbyt mokra. Jeżeli roślinki przestaną rosnąć i zaczną blednąć, może być to sygnał, że wyczerpały się już im z podłoża składniki odżywcze i należy je nawieźć. Zwróćmy też uwagę, czy sadzonki nie zostały zaatakowane przez szkodniki. Na młodych paprykach lubią żerować m.in. mszyce i przędziorki.
O obecności mszyc na paprykach w pierwszej kolejności świadczyć mogą zwijające się do środka liście. O obecności przędziorków z kolei żółknące liście, od spotu pokryte delikatną pajęczynką. Gdy przyjrzymy się z bliska, zauważymy już z pewnością niewielkie owady, które dużym roślinom mogą nie wyrządzić znaczących szkód, ale w przypadku młodych sadzonek, mogą zdecydowanie wpłynąć na ich rozwój i zdrowie. Jeżeli zauważymy jakiekolwiek szkodniki, należy jak najszybciej się ich pozbyć. Możemy delikatnie, ale dokładnie umyć rośliny i wykonać oprysk wybranym środkiem owadobójczym.
Może być to przykładowo gotowy do użycia spray na bazie oleju rydzowego, bezpieczny dla ludzi, zwierząt i roślin, który możemy stosować w domu i którym należy dokładnie opryskać zaatakowane sadzonki. Oprysk ten można powtarzać co 7-10 dni. Ciecz użytkowa naniesiona na szkodniki pokrywa je cienką lepką powłoką utrudniającą poruszanie się i żerowanie, dlatego należy nanieść ją bardzo dokładnie, również od spodu liści, wszędzie tam, gdzie szkodliwe owady i roztocza mogą się znajdować.
W ogrodzie lub w donicach na balkonach i tarasach sadzimy paprykę zazwyczaj w drugiej połowie maja lub na początku czerwca, gdy pogoda jest już praktycznie letnia i w nocy temperatura utrzymuje się już powyżej 10 stopni Celsjusza. Nieco szybciej możemy posadzić paprykę pod osłonami. Na grządkach, paprykę słodką, wielkoowocową sadzimy w rozstawie ok. 40×50 cm, natomiast paprykę ostrą, drobnoowocową możemy sadzić w mniejszych odległościach, ok. 30×40 cm. Jeżeli chodzi o donicę dla papryki, to im ona będzie większa, tym lepiej, ale nawet w niewielkich pojemnikach możemy liczyć na plony odmian ostrych i karłowych.
W przypadku papryki słodkiej, żeby pobudzić roślinę do krzewienia się, można przyciąć końcówki wybranych pędów. Najczęściej radzi się też usunąć kwiat, który znajduje się w pierwszym rozwidleniu, bo zazwyczaj wytwarza się z niego zniekształcony owoc, ponadto hamuje on dalszy wzrost rośliny. Papryka ostra nie wymaga przycinania pędów, możemy zostawić ją w formie bardziej naturalnej.
Rośliny te mają średnie wymagania pokarmowe, najlepiej rosną w glebie przepuszczalnej, próchnicznej i żyznej. Jeżeli w trakcie wegetacji zauważymy zahamowanie wzrostu, warto je nawieźć pogłównie. Latem dbamy też o regularne podlewanie, zwłaszcza donic, aczkolwiek papryka pod tym względem jest stosunkowo tolerancyjna i nawet wybaczy nam krótkotrwałe przesuszenia. Generalnie nie potrzebuje ona podpór, ale przy dużej ilości owoców lub silnym wzroście mogą się one przydać. Najważniejsze, żeby rośliny te rosły w słońcu i jak najbardziej osłoniętym, ciepłym miejscu. Przy temperaturze poniżej 18 stopni Celsjusza papryka ledwie się rozwija, a jakość owoców znacznie się obniża.
Zbiory papryki można rozpocząć latem, najczęściej w sierpniu i kontynuować je do jesieni. Kończymy je przed nadejściem przymrozków. Uprawiając te rośliny w donicach, możemy przenieść je w cieplejsze miejsce, nawet do domu. Jest wtedy szansa, że zawiązane owoce jeszcze dojrzeją.
Papryka to roślina bardzo wdzięczna w uprawie. Warto ją mieć w przydomowym warzywniku. Zachęcam więc do jej siania już w lutym i życzę obfitych plonów. Zapraszam do oglądania kolejnych filmów z cyklu „Ogród Warzywny” i pozostałych filmów na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ.
Linki :
Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick
YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień
Instagram : https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/