Szpinak wysiew i odmiany. Ostatni moment na wiosenny wysiew
Szpinak wysiew i odmiany. Cały czas możemy wysiewać szpinak. Jeżeli zrobimy to w drugiej połowie kwietnia to na zbiory możemy liczyć w czerwcu. Jakie odmiany można wybrać? I czy szpinak możemy uprawiać w donicach? Między innymi na te pytania odpowiadamy w dzisiejszym odcinku z cyklu „Ogród Warzywny”. Zapraszamy!
O szpinaku na naszym kanale pojawiło się już kilka filmów, ale przy okazji wiosennego wysiewu warto do niego wrócić jeszcze raz. Przyjmuje się bowiem, że szpinak uprawia się na przedplon i wysiewa jak najwcześniej, na początku marca, albo w okolicach listopada, wtedy szpinak zimuje w gruncie i rozpoczyna lub wznawia wegetację wczesną wiosną. A zapominamy często, że to zdrowe warzywo liściowe może być też uprawiane z późniejszego wiosennego wysiewu, w kwietniu. Wtedy gotowy do zbioru będzie w czerwcu, a wcześniej możemy w miarę potrzeby zbierać młode liście do sałatek i kanapek.
Ja jedną z podwyższanych grządek przeznaczę właśnie na taką późnowiosenną uprawę szpinaku. Wysieję 3 odmiany Winterreuzen, Olbrzym Zimowy i Matador. Zanim to jednak nastąpi warto przygotować glebę. Należy ją oczywiście odchwaścić, warto też spulchnić wierzchnią warstwę gleby np. za pomocą widełek lub grabi. W związku z tym, że szpinak ma krótki okres wegetacji, od wysiewu do zbioru mija zazwyczaj od dwóch do trzech miesięcy, nie nawozi się go zazwyczaj pogłównie. Można za to zadbać o nawożenie przedsiewne wybranym nawozem, kompostem lub granulowanym obornikiem, zwłaszcza jeżeli po szpinaku planujemy posadzić na naszej grządce coś jeszcze.
Obornik granulowany w przeciwieństwie do świeżego obornika może być używany do użyźniania gleby bezpośrednio przed wysiewem, a także do nawożenia rosnących już roślin. Świeży obornik mieszamy z glebą jesienią i rośliny warzywne o wysokich wymaganiach odżywczych możemy wysiewać w tak nawiezionej ziemi wiosną kolejnego roku, a rośliny mniej wymagające w drugim lub trzecim roku po oborniku. Granulowany obornik działa mniej więcej przez 3 miesiące, odżywia rośliny i zwiększa biologiczną aktywność podłoża.
Po przygotowaniu grządki wyznaczamy miejsca pod wysiew szpinaku. Warzywo to zazwyczaj siejemy w rzędach oddalonych od siebie o 25-30 cm. Aczkolwiek ja na mojej podwyższanej grządce wysieję go w nieco mniejszej rozstawie, ponieważ planuję głównie zbiór młodych liści i przerywkę połączoną z częściowym zbiorem młodych roślin.
Wyznaczamy rowki o głębokości mniej więcej 2-3 cm. Jeżeli wysiewamy więcej niż jedną odmianę, możemy to sobie oznaczyć, ja np. wykorzystałam w tym celu drewniane patyczki laryngologiczne. Kiedyś moje dzieci wykonywały z nich w szkole jakąś pracę techniczną, a teraz ja wykorzystuję je w ogrodzie. Sprawdzają się całkiem dobrze.
Najwięcej o tej porze wysieję szpinaku w odmianie Matador, która nadaje się zarówno do uprawy wiosennej, jak i jesiennej. Ma ona duże, ciemnozielone, owalne lub wydłużone, lekko karbowane liście. Nasiona umieszczamy w rowkach, najlepiej w rozstawie 2-4 cm. Przy bardziej gęstym wysiewie warto, tak jak ja, zaplanować przerywkę. Odmiana Matador jest mniej skłonna do wybijania w pędy kwiatostanowe w porównaniu z odmianami zimowymi. Będzie więc mogła zostać nieco dłużej na grządce niż pozostałe dwie wysiewane przeze mnie odmiany.
A drugą z nich będzie Winterreuzen, która tworzy strzałkowate, gładkie liście. Może być ona wysiewana od marca do kwietnia lub jako poplon od sierpnia do października. Wysiewając o tej porze tego typu odmiany należy liczyć się z tym, że jeżeli szybko nadejdzie lato i zrobi się upalnie, szpinak przestanie tworzyć rozetę liściową a zacznie wybijać w kwiatostan. Wtedy także gorzknieje. Lepiej jest zebrać to warzywo wcześniej, nawet w formie młodych liści, jeżeli prognozy zaczynają przewidywać upały.
Na moją grządkę trafi też odmiana Olbrzym Zimowy. Nazwa wskazuje, że bardziej nadaje się ona do wysiewu jesienią, ale opis na opakowaniu informuje, że wysiewa się ją także w marcu i kwietniu. Tak zrobię i sprawdzimy, która z tych trzech odmian najlepiej sprawdzi się w uprawie późnowiosennej. Jest jeszcze jedno ryzyko, z którym musimy się liczyć wysiewając szpinak w drugiej połowie kwietnia, a mianowicie to, że prawdopodobnie będzie on bardziej narażony na atak mszyc. Należy więc go regularnie doglądać.
Rowki z nasiona zasypujemy i delikatnie ugniatamy oraz podlewamy. Jeżeli aura nie jest deszczowa, należy zadbać o utrzymanie wilgotności gleby.
I nie należy zapominać, że szpinak możemy uprawiać nie tylko na grządkach w warzywniku, ale również w donicach. Wystarczy wybrany pojemnik wypełnić podłożem do warzyw lub ziemią, w której warzywa będą się czuły dobrze, np. z domieszką kompostu i w tak przygotowanym miejscu, wysiać wybraną odmianę szpinaku. Pamiętajmy, że w uprawie pojemnikowej trzeba częściej rośliny podlewać.
Szpinak kiełkuje przy ok. 5 stopniach Celsjusza, po mniej więcej 7-12 dniach. Tak wygląda po ok. dwóch tygodniach
Życzymy udanych upraw! I zapraszamy do oglądania kolejnych filmów na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ.
Linki :
Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick
YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień
Instagram : https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/