Wysiew warzyw w sierpniu

W dzisiejszym odcinku z cyklu „Ogród Warzywny” będzie mowa o tym, jakie warzywa możemy jeszcze wysiać w sierpniu. Zapraszamy!

Sierpień w warzywniku to głównie czas zbiorów. To miesiąc obficie plonujących pomidorów, ogórków i cukinii, pierwszych dyń i papryki oraz warzyw korzeniowych i cebulowych. Część grządek po tych zbiorach zostanie już pusta, ale część możemy jeszcze wykorzystać na wysiew kolejnych roślin warzywnych, które zdążą jeszcze dojrzeć przed zimą.

Z warzyw korzeniowych jest to bez wątpienia rzodkiewka, rzodkiew i rzepa. Latem często rezygnujemy z ich uprawy, ale teraz nic nie stoi na przeszkodzie, żeby znowu sięgnąć po ich nasiona. Tym bardziej, że w sierpniu możemy siać już nie tylko odmiany letnie, ale i większość pozostałych. Do wyboru mamy tradycyjne, kuliste, czerwone rzodkiewki, jak również te o podłużnym kształcie czy w innych barwach. Sierpień to także jedyny miesiąc, w którym zaleca się wysiew tzw. „sopli lodu”, która tworzy długie zgrubienia w szklistobiałym kolorze.

Na jesienny zbiór możemy też nadal wysiewać sałatę. I tu również mamy już większy wybór odmian niż w przypadku wcześniejszych letnich miesięcy. Oprócz sałaty liściowej i masłowej, możemy teraz sięgnąć również po sałatę lodową czy sałatę japońską. W większości przypadków sierpień to praktycznie ostatni moment, żeby wysiać tę roślinę.

Do innych warzyw liściowych, które nadają się do uprawy od sierpnia można zaliczyć też roszponkę. To roślina mrozoodporna, która może być zbierana także zimą. Nie jest jeszcze za późno, żeby wysiać rukolę i to zarówno rukolę dziką, która jest rośliną wieloletnią, jak również rokiettę siewną. O nich jeszcze opowiem więcej w jednym z kolejnych odcinków „Ogrodu Warzywnego”.

W sierpniu możemy wysiewać też nieco mniej popularne rośliny warzywne, do których zaliczamy szczaw, endywię czy portulankę. I oczywiście to również moment, kiedy jako możemy rozpocząć poplonową uprawę szpinaku. Warto w tym wypadku sięgnąć po nasiona odmian ozimych, które mają większą wytrzymałość na przemarzanie. Pamiętać jedynie należy, że jest to roślina chłodnego klimatu i optymalna temperatura wzrostu dla niego to 15-18 st. C. Zatem z jego wysiewem warto się wstrzymać do momentu ustania letnich upałów. Najczęściej po nasiona lepiej jest więc sięgnąć dopiero w drugiej połowie lub pod koniec miesiąca.

Cały czas możemy wysiewać koper, w tym także koper włoski oraz kapustę chińską i kapustę pekińską, o której wspominałam już w poprzednim odcinku.

Wszystkie rośliny warzywne wysiewane latem na jesienny i zimowy zbiór wymagają naszej wzmożonej uwagi pod względem regularnego podlewania. Kiełkującym roślinom musimy zapewnić stałą wilgotność podłoża, inaczej nie wykiełkują lub wykiełkują tylko częściowo. Warto też chronić nasze wschody przed ślimakami. Jeżeli nie mamy możliwości codziennego nawadniania i kontrolowania upraw, można je przykryć np. agrowłókniną ograniczającą odparowywanie wody.

W doniczkach możemy jeszcze wysiewać szybko kiełkujące zioła, które potem przeniesiemy do kuchni i będziemy uprawiać na okiennym parapecie. Taką rośliną zielną bez wątpienia jest bazylia w różnych odmianach, zwyczajna, czerwonolistna czy drobnolistna. Dość szybko kiełkuje też pietruszka liściowa. A ich młode liście są najsmaczniejsze. Często pozostają nam nasiona ziół po wiosennych wysiewach, warto w miarę możliwości je wykorzystać.

Kontynuujemy też rozmnażanie truskawek i poziomek. Jeżeli chcemy uzupełnić jagodnik o ich nowe rośliny, możemy w dalszym ciągu podstawiać doniczki z podłożem pod pojawiające się rozłogi lub tak je poprowadzić, żeby bez problemu zakorzeniły się na rabacie. A jeżeli mamy już ukorzenione sadzonki z własnych upraw lub kupione w sklepie ogrodniczym, to możemy je w sierpniu posadzić. W tym miesiącu możemy też wysiać poziomki.