Czosnek ozimy, jesienne sadzenie cebuli

Czosnek ozimy, jesienne sadzenie cebuli – Na przełomie października i listopada przypada czas sadzenia czosnku ozimego. Dlatego dzisiejszy odcinek z cyklu „Ogród Warzywny” będzie o jesiennym sadzeniu czosnku i cebuli. Zapraszam.

Warzywa cebulowe są generalnie wytrzymałe na niskie temperatury, dlatego oprócz ich sadzenia i wysiewu wiosną, możliwe jest także sadzenie ich jesienią. Dotyczy to czosnku i ozimej cebuli z dymki. Niektóre odmiany cebuli można też wysiewać przed zimą, ale robi się to nieco wcześniej, zazwyczaj w sierpniu lub wrześniu. O tej porze możemy sięgnąć jeszcze po małe cebulki nazywane dymką i oczywiście po ząbki czosnku ozimego.

Czosnek posadzony pod koniec października lub na początku listopada dobrze zimuje, a wiosną, gdy temperatura zaczyna utrzymywać się powyżej zera, w okolicach 3-5 stopni Celsjusza wznawia wzrost. Należy jednak pamiętać, że są dwie grupy tych roślin. Jedną lepiej sadzić jesienią, drugą możemy sadzić wiosną.

W przypadku czosnku często nie mówi się o odmianach, lecz o typach i dzieli się je na takie, które wytwarzają pędy kwiatostanowe i takie, które ich nie tworzą. Te pierwsze mają zazwyczaj płaskie główki, z kilku ząbków o różowo fioletowej barwie. Źle się one przechowują, m. in. dlatego sadzi się je jesienią. To grupa czosnków ozimych. Druga grupa tych roślin, niewytwarzająca pędów kwiatostanowych, ma najczęściej główki złożone z kilkunastu ząbków, jasno różowych. Je sadzi się zazwyczaj wiosną, na przełomie marca i kwietnia. Oprócz nich istnieje też wiele pośrednich grup czosnków, to tylko podział główny.

Czosnek, lepiej od cebuli, o której zaraz będzie mowa, wytrzymuje niskie temperatury. Dlatego jego jesienne sadzenie jest jak najbardziej wskazane. Najlepiej udaje się na glebach żyznych i próchnicznych, na suchych lub podmokłych daje niższe plony. Lubi słońce. Jeżeli posadzimy go w miejscu zacienionych wytworzy mniejsze główki. Najczęściej czosnek sadzi się w rzędach oddalonych o 20-30 cm, w odległości między ząbkami wynoszącymi 6-10 cm. Ale w niewielkim ogródku warzywnym lub na podwyższanych grządkach często sadzi się go nieco gęściej. Ja w zeszłym roku w uprawie współrzędnej posadziłam czosnek rzędami na przemian z pietruszką i muszę przyznać, że tak dorodnej pietruszki nie miałam nigdy wcześniej. Towarzystwo czosnku wpłynęło na nią zdecydowanie pozytywnie.

Sadząc czosnek, umieszczamy ząbki w dołkach lub rowkach pionowo, piętką w dół, na głębokości 5-8 cm jesienią, głębiej niż wiosną, kiedy ząbki sadzimy zazwyczaj na głębokości ok 3-5 cm. Z większych ząbków wyrastają oczywiście dorodniejsze główki. Po ich umieszczeniu w glebie zasypujemy czosnek w ziemi i delikatnie ugniatamy. Oraz czekamy do wiosny. Możemy oznaczyć sobie miejsce, gdzie przeprowadziliśmy sadzenie, zwłaszcza jeżeli wiosną chcemy między rzędami czosnku wysiać np. pietruszkę lub marchew. Z resztą te warzywa korzeniowe można również wysiać przed zimą, w listopadzie. Zaczną one kiełkować wiosną. Jeżeli się na to zdecydujemy, to można w rowkach umieścić nieco więcej nasion wybranych warzyw korzeniowych niż wiosną. Marchew dobrze jest uprawiać w towarzystwie cebuli. Przechodzimy więc do jej tematu.

Najczęściej cebulę z dymki sadzimy na przełomie marca i kwietnia, ale są też odmiany, które możemy posadzić przed zimą. Jest to np. japońska odmiana ‚Senshyu Yellow’, która charakteryzuje się dużą mrozoodpornością. Sadzi się ją od końca sierpnia do końca października. Ma żółto złote główki, które po podrośnięciu będą lekko spłaszczone. Podobnie jak czosnek, sadząc dymkę jesienią umieszczamy cebulki nieco głębiej niż robilibyśmy to wiosną. Wiosną koniuszek cebulki powinien nieco wystawać nad ziemię. Jesienią umieszczamy je na głębokości mniej więcej dwu krotności wielkości cebulki, czyli wykopujemy dla nich dołki o głębokości od 4 do 6 cm. Odstęp jaki powinniśmy zachować to ok. 8 cm między cebulkami i ok. 0 cm między rzędami. Jeżeli wiemy, że na bieżąco będziemy robić przerywkę wyrywając cebulki z młodym szczypiorem, możemy je posadzić nieco gęściej.

A szczypioru przy uprawie ozimej cebuli możemy spodziewać się już od marca do maja, w chłodniejszych rejonach naszego kraju, cz też przy przedłużającej się zimie. Zbiór dojrzałych warzyw przeprowadza się zazwyczaj od maja do lipca, czego wyznacznikiem jest moment, gdy 3/4 szczypioru leż już na ziemi, ale nadal jest zielony.

Cebulki przed zimą powinny się ukorzenić i wytworzyć pierwsze liście, które jednak nie powinny wykiełkować nad ziemię. To zagwarantuje im najlepszą zimotrwałość. Aczkolwiek nie jest to roślina całkowicie mrozoodporna. Przyjmuje się, że zniesie przymrozek do – 15 stopni Celsjusza bez okrywy śnieżnej. Jeżeli jednak się ona pojawi lub jeżeli zastosujemy dodatkową osłonę z agrowłókniny powinna ona przetrwać bez problemu.

Sadzenie ozimego czosnku i ozimej cebuli ma swoje zalety. Po pierwsze przyspieszamy plony, mniej więcej o jeden miesiąc. Po drugie, dzięki temu, warzywa są mniej narażone na ataki szkodników, które pojawiają się w naszych ogrodach najczęściej późną wiosną i latem, w przypadku cebuli jest to np. śmietka cebulanka. Zanim zaatakuje, cebula ozima może być już gotowa do zbioru. Sadząc te roślin zimą oszczędzamy też na podlewaniu, odznaczają się one bowiem większą tolerancją na niedobory wody. Ale jeżeli w ogrodzie mamy glebę podmokłą możemy mieć problemy z tego typu uprawą. Ząbki czosnku i cebula z dymki posadzona w zbyt mokrej ziemi mogą zagniwać.

Linki :

Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick

YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień

Instagram :  https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/