Jakie warzywa można siać w marcu?

Jakie warzywa można siać w marcu? Jest tych warzyw znacznie więcej niż w lutym, ponieważ marzec to miesiąc, w którym przygotowujemy nie tylko rozsady, ale także rozpoczynamy wysiewy wprost do gruntu. Zacznijmy jednak od rozsad.

Dla wielu z nas bardzo ważne w ogrodzie warzywnym są pomidory. Połowa marca to najczęściej wskazywany termin wysiewu tych roślin. Po mniej więcej dwóch miesiącach, czyli w drugiej połowie maja sadzonki pomidorów będą idealnie wyrośnięte i gotowe, żeby posadzić je w gruncie. Odmiany z przeznaczeniem do uprawy w pojemnikach lub w szklarni można było wysiać wcześniej, ale optymalny termin dla upraw gruntowych, to właśnie marzec.

Papryka kiełkuje nieco dłużej niż pomidory, zatem jej rozsady można zacząć przygotowywać już na początku marca. Podobnie jest z pozostałymi roślinami z rodziny psiankowatych, np. z bakłażanem czyli oberżyną czy też z miechunką czyli rodzynkiem brazylijskim. Ich nasiona umieszczamy w wybranym, niewielkim pojemniku wypełnionym podłożem do wysiewu. Po mniej więcej 3-4 tygodniach czeka nas ich pikowanie.

Jeżeli jeszcze tego nie zrobiliśmy, w marcu możemy wysiać na rozsadę por na późny zbiór oraz seler. Nadal możemy też przygotowywać rozsady różnych odmian sałaty, zarówno liściową, jak i masłową, lodową czy rzymską.

O tej porze sięgamy w dalszym ciągu po nasiona warzyw kapustnych, do których zaliczamy m.in. kapustę średnio późną, kalafiora, brokuła i kalarepę. Najlepiej jest wysiać te rośliny w inspekcie o temperaturze 12-15 stopni Celsjusza. Jeżeli nie mamy takiej możliwości, możemy wysiać je w domu i po pikowaniu przenieść w chłodniejsze miejsce.

W chłodnym inspekcie o temperaturze 10-15 stopni Celsjusza możemy wysiewać też cebulę. Do mniej popularnych warzyw, sianych na rozsady w marcu, zaliczamy także m.in. karczochy, szpinak nowozelandzki czy koper włoski.

Na początku marca warto posprzątać grządki w ogrodzie i przygotować je do pierwszych wysiewów. W cieplejszych rejonach naszego kraju w tym miesiącu wysiewać możemy już całkiem sporo roślin warzywnych.

Zaczynając od rzodkiewek, w różnych odmianach oraz rzodkwi. Rośliny te  są dość odporne na zimno i mają krótki okres wegetacji. Mogą być uprawiane na przedplon, bo zdążą dojrzeć, zanim na grządce posadzimy inne warzywa z zamiarem uprawy na plon główny. Przedplonem wysiewanym w marcu może być też szpinak. Jego zbiór możemy zaplanować na połowę lub koniec maja. Nieco dłużej będzie dojrzewał groch lub też groszek cukrowy. Jeżeli chcemy uprawiać w ogrodzie to warzywo, to po nasiona należy koniecznie sięgnąć w marcu, najczęściej w drugiej połowie. W tym samym czasie wysiewać możemy bób, a także pietruszkę, pasternak, salsefię i skorzonerę, które bardzo długo kiełkują oraz marchew i cebulę, które mają dość długi okres wegetacji.

Cebula może być wysiewana na grządki lub uprawiana z dymki. Koniec marca, jeżeli pogoda pozwoli, to również moment sadzenia ząbków czosnku jarego, którego zbiór można zaplanować w okolicach lipca.

Dla wszystkich upraw warzyw w gruncie warto przygotować wiosenną włókninę i w razie zapowiadanych silnych przymrozków przykryć je i zabezpieczyć. Żeby przyspieszyć zbiory, rośliny te możemy wysiewać też w tunelach foliowych lub szklarniach.

Z grupy ziół w marcu na rozsady wysiewać możemy m.in. majeranek, bazylię i pietruszkę naciową. Aczkolwiek pietruszkę naciową można wysiewać też wprost do gruntu nieco później np. w kwietniu. Wysiewać możemy też melisę i miętę, aczkolwiek częściej kupujemy sadzonki tych roślin. W tym miesiącu możemy je posadzić w ogrodzie, tak samo jak szczypiorek, chrzan i lubczyk. Tutaj również częściej sięgamy w sklepie ogrodniczym po rozsady niż po nasiona. Chociaż wysiew szczypiorku bądź lubczyku też jest o tej porze możliwy. Bezpośrednio do gruntu możemy siać już teraz koper i kolendrę. Cały czas jednak sprawdzajmy prognozę pogody. Niekiedy warto wstrzymać się tydzień lub dwa.

Udanych wysiewów!