Fiołek wonny – fiołek o cudownym zapachu, kwiat jadalny

Fiołek wonny – Dziś w programie „Ogród od A do Z” pora na kolejną literę ogrodniczego alfabetu.

F jak FIOŁEK.

Fiołek wonny. Rośnie dziko w Polsce i pozostałych krajach Europy, a także w innych rejonach świata o klimacie umiarkowanym. Jest to bylina. W marcu i kwietniu pojawiają się płaskie kępy z prawie okrągłymi, ciemnozielonymi liśćmi i fioletowymi kwiatami o cudownym zapachu. Roślina ta tworzy rozłogi, dzięki którym się rozmnaża i pokrywa coraz większe obszary.

Fiołek wonny jest niewielki i delikatny, dorasta do 5-10 cm wysokości. Kwiaty mogą mieć kolor fioletowy, fioletowo niebieski lub biały. W ogrodach idealnie sprawdzi się w nasadzeniach pod drzewami liściastymi i na wczesnowiosennych rabatach. Roślinę tę można uprawiać na kwiat cięty i układać z niej urokliwe małe bukieciki. Dobrze rośnie w półcieniu, w próchnicznej glebie.

Najczęściej fiołek wonny uprawiany jest jako roślina ozdobna ze względu na piękne i pachnące kwiaty. Warto jednak wspomnieć także o tym, że jak wszystkie inne fiołki jest to roślina jadalna. Kwiaty można kandyzować, dodawać do deserów lub robić z nich syropy, liście można dodać do wiosennych zup.