Hamburger – dania z grilla
Hamburger z grilla – W pierwszym odcinku z cyklu „Dania z Grilla” przepis na hamburgera.
Sprawdźcie i przygotujcie go sami, a potem porównajcie z tymi jakie kupujemy w fastfoodowych restauracjach.
To składniki potrzebne do przygotowania 4 hamburgerów:
mielone mięso wołowe – 400g
1 średnia cebula
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
1 łyżka sos worcaster
sól i pieprz do doprawienia mięsa
4 bułki do hamburgerów
4 liście sałaty
pomidor
i składniki sosu, który jest kluczem do uzyskania niezwykłego smaku tego dania
3 łyżki majonezu
6 łyżek łagodnego ketchupu
3 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka whiskey
1/2 łyżeczki cukru
pieprz i sól do smaku.
A to sposób przygotowania.
Zaczynamy od sosu.
Do majonezu dodajemy łagodny ketchup, cukier, sól, pieprz oraz whiskey.
Wyciskamy świeży sok z cytryny i również wlewamy do miseczki.
Ostatni składnik to czosnek, który przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy.
Następnie wszystko dokładnie mieszamy i sos mamy gotowy. Jeżeli przygotowujemy go jakiś czas przed grillowaniem, warto włożyć go na kilka chwil do lodówki, żeby się schłodził i zgęstniał.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie mięsa do grillowania.
Bardzo drobno kroimy średnią cebulę. Jeżeli cebula jest duża, nie musimy dodawać całości tego co posiekaliśmy.
Mielone mięso wołowe umieszczamy w misce lub garnku, dodajemy wcześniej posiekaną cebulę, jajko, ok. 1 łyżki sosu worcaster, soli i pieprzu do smaku. Całość mieszamy, żeby połączyć ze sobą wszystkie produkty. Na koniec dodajemy bułkę tartą. Powinniśmy otrzymać taką konsystencję mięsa z dodatkami, która umożliwi nam łatwe formowanie kotletów mielonych do grillowania. Dzielimy mięso na 4 równe porcje i formujemy z nich placki. Możemy sobie przygotować miseczkę z wodą. Mokrymi dłońmi łatwiej pracować z mięsem. Kotlety do hamburgerów powinny być dość płaskie i mieć nieco większą średnicę niż bułki.
Gdy przygotowujemy mięso, grill może się już nagrzewać. Powinien być on mocno rozgrzany. Takie hamburgery możemy przygotować na każdym rodzaju grilla, zarówno gazowym jak i węglowym. Włączamy więc lub rozpalamy nasze urządzenie i w międzyczasie przygotowujemy kolejne składniki naszego dania.
Kroimy pomidory na plasterki. Urywamy i myjemy liście sałaty.
Następnie na rozgrzanym palenisku układamy mięso. Długość grillowania zależy grubości uformowanych przez nas kotletów oraz temperatury grilla. Najczęściej grillujemy mięso 3-4 minuty z jednej strony i 3-4 minuty z drugiej strony. Tak aby było soczyste.
Na koniec dokładamy też bułki, które tylko lekko przyrumieniamy na grillu. Przekrojone na pół układamy dosłownie na chwilę na ruszcie, jedną i drugą stroną.
Koniec wieńczy dzieło.
Na przyrumienione wewnętrzne części bułek nakładamy sos. Dokładamy sałatę, ugrillowane mięso i pomidory. Przykrywamy drugą częścią bułki i gotowe.
Smacznego!
Linki :
Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick
YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień
Instagram : https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/