Hamburger – dania z grilla

Hamburger z grilla – W pierwszym odcinku z cyklu „Dania z Grilla” przepis na hamburgera.

Sprawdźcie i przygotujcie go sami, a potem porównajcie z tymi jakie kupujemy w fastfoodowych restauracjach.

To składniki potrzebne do przygotowania 4 hamburgerów:

mielone mięso wołowe – 400g

1 średnia cebula

1 jajko

4 łyżki bułki tartej

1 łyżka sos worcaster

sól i pieprz do doprawienia mięsa

4 bułki do hamburgerów

4 liście sałaty

pomidor

i składniki sosu, który jest kluczem do uzyskania niezwykłego smaku tego dania

3 łyżki majonezu

6 łyżek łagodnego ketchupu

3 ząbki czosnku

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka whiskey

1/2 łyżeczki cukru

pieprz i sól do smaku.

A to sposób przygotowania.

Zaczynamy od sosu.

Do majonezu dodajemy łagodny ketchup, cukier, sól, pieprz oraz whiskey.

Wyciskamy świeży sok z cytryny i również wlewamy do miseczki.

Ostatni składnik to czosnek, który przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy.

Następnie wszystko dokładnie mieszamy i sos mamy gotowy. Jeżeli przygotowujemy go jakiś czas przed grillowaniem, warto włożyć go na kilka chwil do lodówki, żeby się schłodził i zgęstniał.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie mięsa do grillowania.

Bardzo drobno kroimy średnią cebulę. Jeżeli cebula jest duża, nie musimy dodawać całości tego co posiekaliśmy.

Mielone mięso wołowe umieszczamy w misce lub garnku, dodajemy wcześniej posiekaną cebulę, jajko, ok. 1 łyżki sosu worcaster, soli i pieprzu do smaku. Całość mieszamy, żeby połączyć ze sobą wszystkie produkty. Na koniec dodajemy bułkę tartą. Powinniśmy otrzymać taką konsystencję mięsa z dodatkami, która umożliwi nam łatwe formowanie kotletów mielonych do grillowania. Dzielimy mięso na 4 równe porcje i formujemy z nich placki. Możemy sobie przygotować miseczkę z wodą. Mokrymi dłońmi łatwiej pracować z mięsem. Kotlety do hamburgerów powinny być dość płaskie i mieć nieco większą średnicę niż bułki.

Gdy przygotowujemy mięso, grill może się już nagrzewać. Powinien być on mocno rozgrzany. Takie hamburgery możemy przygotować na każdym rodzaju grilla, zarówno gazowym jak i węglowym. Włączamy więc lub rozpalamy nasze urządzenie i w międzyczasie przygotowujemy kolejne składniki naszego dania.

Kroimy pomidory na plasterki. Urywamy i myjemy liście sałaty.

Następnie na rozgrzanym palenisku układamy mięso. Długość grillowania zależy grubości uformowanych przez nas kotletów oraz temperatury grilla. Najczęściej grillujemy mięso 3-4 minuty z jednej strony i 3-4 minuty z drugiej strony. Tak aby było soczyste.

Na koniec dokładamy też bułki, które tylko lekko przyrumieniamy na grillu. Przekrojone na pół układamy dosłownie na chwilę na ruszcie, jedną i drugą stroną.

Koniec wieńczy dzieło.

Na przyrumienione wewnętrzne części bułek nakładamy sos. Dokładamy sałatę, ugrillowane mięso i pomidory. Przykrywamy drugą częścią bułki i gotowe.

Smacznego!