Warzywnik dla spóźnialskich

Warzywnik dla spóźnialskich. Tematem dzisiejszego odcinka jest WARZYWNIK DLA SPÓŹNIALSKICH. 😉 A tak naprawdę, nigdy nie jest za późno, żeby rozpocząć własnoręczną uprawę pysznych i zdrowych warzyw. 🍅🥒🥦Co zatem możemy wysiewać w czerwcu i jak założyć podwyższaną grządkę? 🥕O tym jest dzisiejszy film. Zapraszam

Często to właśnie o tej porze, kiedy nadchodzi lato i więcej czasu spędzamy na działce lub w ogrodzie nachodzi nas myśl, że można byłoby przeznaczyć część ziemi na warzywnik, większy lub mniejszy, żeby mieć pyszne i zdrowe warzywa z własnej uprawy, nawet w niewielkich ilościach. Wydawać by się mogło, że latem jest już z późno na rozpoczęcie tego typu prac, ale to nieprawda. Możemy przygotować grządkę, podwyższaną grządkę lub nawet donicę i wysiać lub posadzić wybrane rośliny. Jakie to są rośliny, opowiem za chwilę. Zacznijmy od tego, jak przygotować podwyższaną grządkę lub większą donicę, ponieważ wiele osób pyta o to w komentarzach.

Możemy kupić gotowy pojemnik, ceramiczny, betonowy lub plastikowy. Pamiętajmy, że dla ceramiki lub betonu należy znaleźć w ogrodzie miejsce na dłużej, ponieważ raczej nie będziemy przestawiać bardzo ciężkiej donicy zbyt często. W przypadku plastiku, który może być także na kółkach, jest łatwiej. Taką donicę możemy przesunąć czy też przestawić w razie potrzeby.

Podwyższane grządki możemy zbudować z drewna lub z desek trasowych. O tym jak są zbudowane nasze skrzynie do podwyższanych grządek zamiesiliśmy już film na naszym kanale. Dziś informacja, czym je wypełnić. Główna zasada w przypadku warzyw i większości innych roślin jest taka, że wypełniam y ją w 1/3 zrębkami, w 1/3 kompostem i w 1/3 podłożem do warzyw lub podłożem uniwersalnym. Wyjątkiem jest uprawa roślin kwasolubnych, gdzie kompost i podłoże uniwersalne lepiej jest zastąpić kwaśną ziemią.

Warzywnik dla spóźnialskich. Ale wracając do uprawy warzyw, zrębki na dnie podwyższanej grządki pełnią m.in. zadanie drenażu i oprowadzają nadmiar wody. Z czasem ulegają one rozkładowi. Środkowa warstwa kompostu zwiększa żyzność grządki i podnosi biologiczną aktywność rabaty, a warstwa najwyższa np. z beztorfowej ziemi uniwersalnej BIO, jest tą z której w pierwszej kolejności będą korzystały nasze posadzone lub wysiane warzywa. Są gotowe zestawy tzw. 3, 2, 1 zrębków, kompostu i podłoża, które możemy nabyć w sklepach ogrodniczych i które ułatwiają nam założenie własnego warzywnika, w ogrodzie, na tarasie lub na balkonie, nawet na ostatnią chwilę.

A co w czerwcu, na ostatnią chwilę, możemy na takiej grządce wysiać lub posadzić, żeby przeprowadzić zbiory jeszcze w tym sezonie. Wybór warzyw do uprawy jest całkiem spory. Pamiętać musimy jedynie o tym, że rozpoczynając uprawę o tej porze musimy zadbać o systematyczne podlewanie, jeżeli nie ma opadów deszczu. Temperatury są już zazwyczaj wysokie i słońce mocno przypieka, zatem konewkę z wodą lub ogrodowy wąż ze zraszaczem musimy mieć praktycznie cały czas pod ręką.

Następnie, przede wszystkim musimy się zastanowić, jakie  warzywa lubimy najbardziej i potem zorientować się, czy nie jest za późno na ich wysiew. W czerwcu nie siejemy już np. pomidorów, papryki czy bakłażanów, ale może uda nam się jeszcze w jakiś sklepie zdobyć sadzonki, lub może sąsiad ma sporo posadzonych pomidorów i mógłby nam wykopać i podarować jedną czy dwie sadzonki. Rośliny te lubią przesadzanie, nie ma więc żadnych przeciwwskazań, żeby trafiły do naszego ogrodu. O tej porze możemy posadzić jeszcze sadzonki praktycznie wszystkich roślin warzywnych, jakie uda nam się zdobyć.

A jeżeli nie mamy takiej możliwości, to możemy sięgnąć po nasiona, tu też jest z czego wybierać. W czerwcu w warzywnikach możemy jeszcze wysiewać warzywa dyniowate. Na same dynie w drugiej połowie tego miesiąca jest już trochę za późno, ale nie jest za późno na wysiew ogórków, cukinii i patisonów. Zbiory tych roślin można przeprowadzać mniej więcej dwa-trzy miesiące od wysiewu, zatem jeżeli wysiejemy je w czerwcu, to ogórki będziemy zrywać w sierpniu lub wrześniu.

Możemy pokusić się jeszcze o wysiew buraków i późnej marchwi. Buraki także po około dwóch miesiącach będziemy mogli zbierać w fazie botwiny i dodawać do zup czy sałatek, tymczasem podrośnięte już korzenie obu tych roślin zbierzemy w październiku lub listopadzie, przed nadejściem przymrozków.

Bezpośrednio do gruntu możemy też siać fasolkę szparagową, zarówno odmiany tyczne jak i karłowe. Karłowe będą zdecydowanie bardziej nadawać się do uprawy na wysokich grządkach. W przypadku tego warzywa siew możemy powtarzać np. co dwa tygodnie do połowy lipca, żeby mieć świeże pyszne strąki aż do późnej jesieni.

Są dostępne także odmiany sałaty i rzodkiewek, które nadają się do letniej uprawy w ogrodzie lub w pojemnikach na trasach czy balkonach. A jeżeli nie mamy teraz dla nich miejsca, to zawsze można wysiać te rośliny późnym latem, na poplony.

W czerwcu na rozsadę lub bezpośrednio w donicach, jeżeli założyliśmy pojemnikową uprawę warzyw, możemy wysiewać warzywa kapustne, a jest ich całkiem sporo. Zaliczyć tu możemy kalarepę, kalafiory, brokuły czy jarmuż. Jarmuż posadzony w ogrodzie latem będziemy mogli pozostawić na zimę i zbierać świeże, zdrowe liście nawet do wiosny.

Oprócz tego, siać i sadzić możemy jeszcze wiele ziół. Sadzonki tymianku, oregano, mięty i innych wieloletnich roślin zielnych są zazwyczaj dostępne w każdym sklepie ogrodniczym. A jeżeli nie, to możemy wysiewać jeszcze bazylię, pietruszkę liściową czy koper. Wspaniale podkreślą smak naszych potraw.

O szczegółach dotyczących wysiewu i letniej uprawy tych roślin będę już mówiła w kolejnych odcinkach z cyklu „Ogród Warzywny”. Zapraszam więc do oglądania i zaglądania na kanał OGRÓD NA CO DZIEŃ.

Linki :

Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick

YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień

Instagram :  https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/