Łosoś – dania z grilla
Łosoś – dania z grilla – Filety z łososia idealnie nadają się do grillowania. Jeżeli chcemy je położyć bezpośrednio na ruszcie należy posmarować je olejem i zawsze grillować skórką do dołu. Alternatywą może być użycie tzw. „koszyka” do grillowania ryb lub folii aluminiowej.
Łosoś pysznie smakuje w połączeniu z cytryną i tymiankiem, szczególnie, jeżeli jest to świeży tymianek, który możemy z powodzeniem uprawiać w ogrodzie, na balkonie czy tarasie lub nawet na okiennym parapecie.
Cytrynę kroimy w plasterki i wykładamy nimi koszyk. Filety z łososia solimy do smaku i posypujemy tymiankiem. Świeży tymianek nada rybie wspaniałego aromatu. Jeżeli go jednak nie mamy, możemy zastąpić świeży tymianek suszonym tymiankiem. Kawałki łososia układamy na cytrynie w koszyku i przykrywamy jeszcze kilkoma plastrami tego owocu. Zamykamy koszyk, który jest już gotowy do umieszczenia na grillu.
Rozpalamy więc grilla i czekamy aż się nagrzeje. Jeżeli używamy folii aluminiowej, możemy zagiąć ją tak, żeby powstała swoistego rodzaju tacka. Możemy też całą rybę owinąć folią.
Płatów łososia ze względu na konsystencję nie zaleca się odwracać. Po upieczeniu łatwo się one rozpadają, dlatego zaleca się je grillować na folii aluminiowej lub specjalnych tackach czy koszach.
Łosoś – dania z grilla – Umieszczamy więc tak przygotowanego łososia w rozgrzanym grillu. Ryby i filety grubości do 2,5 cm potrzebują zazwyczaj 4-5 minut, żeby się upiec. Grubsze kawałki, do mniej więcej 5 cm grilluje się zazwyczaj 8-10 minut.
Dodatkiem do grillowanego łososia, może być grillowana cukinia. Jeżeli jest to większa cukinia, np. taka, którą zerwaliśmy w ogrodzie, możemy ją obrać ze skórki. Jeżeli jest to niewielka cukinia z miękką skórką, nie musimy się jej pozbywać. Kroimy to warzywo w plastry i delikatnie solimy, po czym umieszczamy na ruszcie. Należy wziąć pod uwagę to, że pod względem obróbki termicznej znacznie zmniejszy się objętość cukinii, ale smakuje doskonale.
Jeżeli nie mamy grilla z płytą grillową, możemy bez problemu cukinię ugrillować również na folii aluminiowej lub specjalnych tackach.
Wielu miłośników grilla woli przyrządzać na nim mięso, a nie ryby i warzywa, obawiając się, że jest to skomplikowane czy pracochłonne. Tymczasem grilluje się je naprawdę w szybki i łatwy sposób.
Smacznego!
Linki :
Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick
YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień
Instagram : https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/