Listopad w ogrodzie – 09.11 -15.11 – kalendarz ogrodnika

Listopad w ogrodzie – Rośliny liściaste zrzucają już liście i przechodzą w stan spoczynku. Zanim jednak się to stanie możemy podziwiać ich festiwal barw od soczystej żółci, przez pomarańcz i czerwień do ciemnego bordo. Gdy opadną, zgrabiamy je z trawnika i usuwamy ze ścieżek, chodników czy podjazdów. Możemy jednak pozostawić je na rabatach. Mogą stać się schronieniem np. dla jeży.

10 listopada przypada Dzień Jeża, który ma zwrócić naszą uwagę na to sympatyczne zwierzę, które jest w naszym kraju objęte częściową ochroną gatunkową. Prowadzi on nocny tryb życia, jeżeli więc zimą zauważymy go w dzień, może to oznaczać, że potrzebuje on naszej pomocy. Jeże żerujące w ciągu dnia to zazwyczaj osobniki chore, ranne, głodne lub wyziębione.

11 listopada to z kolei dzień, w którym obchodzimy Narodowe Święto Niepodległości. Dzień wolny od pracy możemy poświęcić na spacer po ogrodzie lub działce i złapanie oddechu na świeżym, jesiennym powietrzu.

Zieleń widoczna jest już tylko w przypadku trawnika i iglaków oraz roślin zimozielonych. Z iglaków możemy teraz przygotować kompozycje balkonowe lub tarasowe, które będą stanowić dekorację przez całą zimę, a nawet przez wiele lat, ponieważ są to rośliny wieloletnie. Mogą być one również punktem wyjścia do późniejszych kompozycji bożonarodzeniowych.

Pamiętajmy o ich podlewaniu przez całą zimę, w czasie odwilży. Dotyczy to zarówno roślin zimozielonych posadzonych w donicach, jak również rosnących w gruncie, w ogrodzie. Nie wchodzą one w stan spoczynku tak samo jak rośliny liściaste z naszego klimatu, cały czas zachodzi w nich proces fotosyntezy, dlatego woda jest im potrzebna cały rok.

Uprawę niektórych warzyw i ziół możemy o tej porze zamienić na uprawę doniczkową. Zimowy mini ogródek na kuchennym parapecie mogą stanowić wykopane z ogrodu rośliny, jak np. szczypiorek, oregano, pietruszka, a także seler czy cebula na szczypior. Zdrowa i świeża zielenina urozmaici każdą potrawę.

W ogrodowych warzywnikach pozostały jeszcze rośliny odporne na chłód. Zaliczyć do nich można m.in. por, jarmuż i brukselkę. Brukselka, podobnie jak jarmuż,smakuje nawet lepiej po przemarznięciu. W przypadku pora warto jednak pamiętać, że jego odmiany różnią się wytrzymałością na mróz. Te odporniejsze można zbierać w miarę potrzeby przez całą zimę, aż do wiosny.