Marzec w ogrodzie – 23.03-29.03 – kalendarz ogrodnika

„Marzec zimny i słoneczny, plon zaręcza dostateczny.”

Pozostaje nam uwierzyć w to powiedzenie, bo zima właśnie daje o sobie znać. Rozpoczynamy kolejny „Tydzień w Ogrodzie”

Trzymamy pod ręką agrowłóninę wiosenną lub inne materiały, które pomogą naszym roślinom przetrwać marcowe nocne przymrozki. Krótkotrwałe spadki temperatury w nocy do -2, -3 stopni Celsjusza zazwyczaj nie są groźne dla naszych roślin i wczesnych warzyw w ogrodzie. Ale spadki poniżej -6 stopni Celsjusza mogą być już niebezpieczne i przemrozić nasze okazy. Jeżeli to konieczne, chronimy więc i okrywamy nasze rośliny w miarę możliwości.

Cały czas dbamy o przygotowane do tej pory rozsady, a mogą to być m.in. wysiane w lutym warzywa: por, seler, sałata, papryka i w marcu: pomidory, kalarepa czy wczesne odmiany kapusty oraz kwiaty jednoroczne do obsadzania rabat kwiatowych i donic, min. pelargonie, petunie, lobelie, kocanki, aksamitki czy cynie. Te rośliny, które już wykiełkowały przenosimy w dobrze nasłonecznione miejsce i dbamy o systematyczne nawadnianie. Te, które są wystarczająco wyrośnięte, możemy już pikować do większych doniczek.

Na rozsady możemy o tej porze wysiewać też przeróżne zioła, m.in. bazylię, pietruszkę naciową, seler naciowy, stewię, miętę i wiele innych. Do wyboru jest mnóstwo przeróżnych odmian. Warto wybrać do uprawy takie rośliny, po których świeże liście będziemy często sięgać podczas przygotowywania potraw w kuchni.-

26 marca przypada Dzień Szpinaku. Jego liście zawierają witaminy, białka, błonnik i sole mineralne. Nie ulega wątpliwości, że warto dla niego znaleźć miejsce w ogrodzie w warzywniku lub nawet w większej donicy na tarasie lub balkonie. Tym bardziej, że jest to warzywo liściowe uprawiane jako przedplon lub poplon. Możemy je jak najbardziej wysiewać w marcu.

Zanim wysiejemy wszystkie rośliny w warzywniku możemy zadbać o jego wygląd. Warzywa i niektóre owoce możemy uprawiać nie tylko bezpośrednio w gruncie, ale również na podwyższonych grządkach, które ostatnio są coraz bardziej popularne. Możemy je kupić w sklepach lub zamówić w internecie w gotowej wersji lub zrobić je od początku samodzielnie. Już niebawem zamieścimy film o tym, jak były robione nasze podwyższane grządki z kompozytowych desek tarasowych.

A 28 marca przypada Dzień Chwastów. Walczymy z nimi w ogrodzie nieustannie, zaczynając od wczesnej wiosny i przygotowaniu grządek i rabat do nadchodzących nasadzeń, kończąc na późnej jesieni. Wyrastają wszędzie. Między warzywami, zabierając naszym roślinom uprawnym miejsce i składniki pokarmowe,a także między roślinami ozdobnymi, burząc naszą wizję ogrodowego pejzażu. Pojawiają się nawet na brukowanych podjazdach i kamiennych ścieżkach. Niosą jednak za sobą ważne przesłanie. Natura jest silna i zawsze sobie poradzi.

Jeżeli ryzyko silnych przymrozków już minie, warto w drugiej połowie marca przeprowadzić wertykulację trawnika. Przyjmuje się, że najlepszy czas przeprowadzenia tego zabiegu wyznaczają kwitnące forsycje. Wertykulację należy wykonać, gdy ziemia już obeschnie. Polega ona na nacinaniu darni i jednoczesnym wyczesywaniu jej ze starych, uschniętych źdźbeł. Dzięki temu do korzeni dociera więcej wody, powietrza i składników pokarmowych. Chociaż po zabiegu trawnik często wygląda jakby był zaorany, to już po mniej więcej 2 tygodniach pięknie się zadarnia i rośnie zdrowo przez cały sezon.